En röd dag mitt i veckan

Woman in Red i Örebro 2015

Det var god stämning, glada skratt men också allvar och eftertanke, på Stora Hotellet i Örebro då Internationella Kvinnodagen firades lite i förskott. Oftast är det bara kvinnor, men nu fanns fyra män med på mötet. Efter incheckning, en mingeltallrik och tillfälle att handla böcker och pins med mera, tog kvällens program vid. En trappa upp på hotellet i festsalen samlades gästerna och kvällens konferencier Paula Ternström hälsade alla välkomna och berättade lite om 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubbens verksamhet.

Förste man upp på scenen var Michael Cocke som är länsteaterns nye konstnärlige ledare. Han berättade om årets repertoar. Michael började sin anställning i januari i år. Att det kommer bjudas på flera trevliga och intressanta föreställningar råder ingen tvekan om.
Nästa talare var Christoph Varenhorst, som är med. dr. kardiolog vid kardiologkliniken på Uppsala Akademiska Sjukhus. Han föreläste om sin forskning kring ” Spontan kranskärlsdissektion hos kvinnor”. Spontan kranskärlsdissektion är en ovanlig orsak till hjärtinfarkt som drabbar mest kvinnor, oftast unga kvinnor. Som inledning berättade han lite allmänt om hjärtinfarkt och kranskärlssjukdomar hos män och kvinnor. Under åren 1995-2014 har dödligheten i dessa sjukdomar minskat och vad som gäller vården så är den lika bra över hela landet.
– När det gäller den ovanliga hjärtinfarkten spontan kranskärlsdissektion hos kvinnor så behövs det mer kunskap och forskning om behandling med mera, berättade kardiolog Christoph Varenhorst.

Som genom ett trollslag tog sedan Paula Ternström fram en check på 300 000 kronor, ett stipendium som Kvinnor & Hälsa ger till hans forskning på området.
Innan det blev dags för en liten paus berättade Solveig Ternström om sin nya bok. ”Vi lättar våra hjärtan” där hon även läste några kapitel ur boken som också såldes under kvällen.

Vilka är hälsovinsterna med fysisk aktivitet, ja det berättade Kim Thorsen om. Han är docent, överläkare, ortoped och utbildningschef i Region Örebro läns forskning- och utbildningsorganisation.
– Visste ni att svenska kvinnor är benskörast i landet, frågar doktor Kim som rekommenderar att vi rör på oss för att höja puls, andning, styrka, balans och koordination för hela kroppen.

Som alltid avslutades Woman in Red-kvällen med modevisning. Det var Törnqvists Hattar och Mode och Joys Mode som visade vårens mode. Berättade om mannekängernas kläder från Törnqvists gjorde Elisabeth Edwall och från Joys Eva Stenlund. Många trevliga kläder och hattar visades. Små prickar och ränder håller i sig. Likaså gör rosa och djurmönstrat.
Kvällens sista programpunkt var dragning på lotterierna som Anita Ulvdell sålde under kvällen. Nästa klubbträff blir tisdag den 21 april på Behrn Hotell. Vad som händer då på vårseminariet är ännu en hemlighet. Monica Wahlgren och Margareta Svidén, kontaktkvinnor i Örebro hade arrangerat en väldigt lyckad kväll.

 

Text och bilder: Inger Persson

 

Som en god fe kunde Paula Ternström överlämna en penningcheck till kardiolog Christoph Varenhorst

 

Medverkade på Woman in Red-dagen gjorde Paula Ternström, Michael Cocke samt Magnus Wetterholm

 

Vackra kläder visades av duktiga mannekänger som avtackades med varsin ros som Monica wahlgren och Margareta Svidén delade ut

 

Solveig Ternström berättade om sin nyutkomna bok.