Kärleksbarometern 45+

Svenskarnas kärleks- och sexliv

Åtta av tio svenskar över 45 år tycker att sex är viktigt för välbefinnandet och tre av fyra är sexuellt aktiva. Men många drabbas av sexuella besvär med åldern vilket kan hindra spontaniteten i samlivet. Mäns vanligaste sexuella besvär är erektionsproblem, kvinnors är bristande lust och sköra slemhinnor. Det visar Kärleksbarometern som genomförts av Novus på uppdrag av 1,6 miljonerklubben och läkemedelsbolaget Eli Lilly.1

”Vi har tagit reda på hur känslorna spirar hos svenska kvinnor och män. Undersökningen visar att kärlek och sex är viktigt under hela livet. Samtidigt talas det sällan om sambandet mellan sexualitet, hälsa och livskvalitet hos dem som är lite äldre. Det vill vi ändra på”, säger Alexandra Charles, ordförande för 1,6 miljonerklubben.

1,6 miljonerklubben och Eli Lilly har låtit undersökningsföretaget Novus genomföra en undersökning för att kartlägga svenskarnas tankar och erfarenheter kring kärlek och sexuell hälsa. Resultaten presenteras i rapporten Kärleksbarometern och inkluderar 1126 intervjuer bland svenskar i åldern 45-79 år.[1]

Idealpartnern är omtänksam och pålitlig
De viktigaste egenskaperna hos en partner är omtänksamhet (48%), pålitlighet (41%), kärleksfullhet (40%) och trohet (40%). Män utmärker sig genom att oftare tycka att idealpartnern ska vara glad och självständig. Kvinnor tycker i större utsträckning att idealpartnern ska vara ekonomiskt ansvarsfull och händig.

Kvinnor väljer Jan Eliasson – män Lena Philipsson
På frågan om vilken svensk man över 45 år som kvinnor tycker är mest attraktiv kommer Jan Eliasson, f.d. utrikesminister på första plats, följt av 2) Björns Skifs, 3) Mikael Persbrandt, 4) Michael Nyqvist och 5) Ernst Kirchsteiger. På männens lista kommer Lena Philipsson, artist, på första plats, följt av 2) Carola Häggkvist, 3) Lisbeth Åkerman, 4) Lena Endre och 5) Kristin Kaspersen.

Så vill vi helst träffa en ny partner
På frågan om hur man skulle gå tillväga för att träffa en ny partner om man är eller vore singel svarar 46% via gemensamma intressen, 24% nätdejting, 15% i bekantskapskretsen, 13% gå med i en förening och 10% gå på krogen. Män svarar i genomsnitt något fler alternativ än kvinnor, och de svarar oftare nätdejta och/eller gå på krogen.

Viktigt att samlivet kan vara spontant
Undersökningen visar att nästan nio av tio svenskar (87%) tycker att kärlek är lika viktigt under hela livet. Särbos tycker det i högre grad än andra (97%) – singlar tycker det i lägre grad (81%). Åtta av tio svenskar (80%) tycker att sex är viktigt för välbefinnandet. Tre av fyra svenskar (74%) är sexuellt aktiva och ungefär lika många (76%) anser att det är viktigt att samlivet kan vara spontant och oplanerat.

Potensbesvär och bristande lust vanligaste besvären
Med åldern blir sexuella besvär vanligare. Var fjärde person i undersökningen (24%) oroas över sin sexuella förmåga – män oroas mer än kvinnor. Mäns vanligaste sexuella besvär är erektionsproblem och var fjärde man (25%) drabbas återkommande av dessa besvär. Kvinnors vanligaste sexuella besvär är brist på lust (16%) följt av sköra slemhinnor (15%).

 

Läs rapporten här.


[1] I Kärleksbarometern redovisas svar för den svenska allmänheten, 1126 personer deltog. För att få underlag i sex svenska regioner (minst 200 intervjuer/region) har ytterligare intervjuer genomförts, sammanlagt rör det sig om 1530 stycken. Intervjuerna skedde i Novus Sverigepanel 4-18 februari 2015. Resultaten har efterstratifierats. Deltagarfrekvens 69%.