Stora applåder för en lyckad kväll

Woman in Red i Umeå 2015

Kvällen inleddes med att Christine Hanell hälsade alla hjärtligt välkomna. Även i år hedrade Alexandra Charles oss med att delta. Med klubbens grundare på plats var det naturligtvis en självklarhet att lämna över till henne att vara kvällens värdinna. Alexandra inledde med att berätta om 1.6 & 2.6 miljonerklubben som är en ideell förening med fokus på bästa tänkbara hälsa och livskvalitet för alla kvinnor.

Hon pratade lite om sin bok ”Livet är en dröm” och sedan presenterade hon kvällens första föreläsare.Det var kardiolog Mona Lycksell och hon föreläste om Förmaksflimmer – Symtom – Risker – Behandling och nya läkemedel att förebygga stroke. En mycket kunnig och pedagogisk föreläsare som verkligen fångade allas intresse och gav ökade kunskaper.

Nästa programpunkt var SOLVATTEN med Christina Zeidlitz, referensperson för projektet Solvatten Soroptimisterna i Sverige och även guvernör för de svenska Soroptimisternas verksamhet i Europa. Hon berättade om hur vatten kan renas med hjälp av vanligt solljus. Produkten Solvatten har tagits fram av en svensk uppfinnare, Petra Wadström. Det är en dubbelsidig plastbehållare som totalt rymmer 10 liter vatten och placeras i solen. På 2-6 timmar renas vattnet genom värme och solens ultravioletta ljus. Större makroorganismer som överlevt UV-behandlingen filtreras sedan bort med ett inbyggt filter. Resultatet är rent, drickbart vatten som uppfyller WHO-s riktlinjer för ”safe water”. Processen kan upprepas två-tre gånger dagligen och ge 20-30 liter rent dricksvatten. En solvattenenhet ger rent dricksvatten till tio personer, varje dag i sju-tio års tid! Tänk så fantastiskt att på detta sätt kunna rena vatten för bättre hälsa och miljö. Utvärdering visar att en familj som har Solvatten blir friskare. Barnen kan gå i skolan och kvinnan kan bidra till familjens försörjning. Vilket imponerande och oerhört livsviktigt projekt som Soroptimisterna i Sverige stöttar genom att förmedla Solvattenbehållare till behövande familjer i Afrika.
Sedan var det paus med kaffe, te och smörgås.

Så blev det en efterlängtad modevisning av modebutikerna Eeva af Umeå, Pagelle och Boutique UNO. Tjusiga mannekänger i läckra kläder!
Kvällen avslutades med Lili Östs musikaliska föreläsning ”Jag blir vad jag tänker”. Hennes syfte var att få oss att skifta fokus, bli medveten om tanke och känslomönster för att förstå hur de hänger ihop och hur vi kan påverka och förändra.

En mycket lyckad och trevlig kväll som avslutades med stora applåder, ett hjärtligt tack och rosor till alla medverkande. Alexandra tackade för att hon hade fått dela kvällen med oss. Kanske har vi skapat en tradition och att hon deltar även nästa år! Ett stort VARMT TACK till alla i publiken som genom att delta visar engagemang för 1,6 miljonerklubben och dess fokus på forskning på kvinnohjärtat! Dessutom ett stort EXTRA TACK till modebutikerna Eeva af Umeå, Pagelle och Boutique UNO som bjöd på kvällens modevisning. De hade även ställt upp med biljettförsäljning. Avslutningsvis ett stort TACK till Alexandra för att hon deltog i vårt Woman in Red och för hennes energi, glädje och spontanitet. Delad glädje är dubbel glädje!

Text: Christinne Hanell, kontaktkvinna i Umeå