Innehållriks, intressant och underhållande kväll

Seminariet i Malmö på ST. Gertruds konferens, den 28 april blev en spännande kväll med positiv stämning.

Först ut av föreläsarna var Charlotte Erlansson-Albertsson som är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet. Hon forskar bl a på aptitreglering och energibalans för kroppen. Allt handlar ju om att få balans i kosten och undvika ”dipparna” och sötsugbehovet. En väldigt innehållsrik och informativ föreläsning och sammanfattningsvis så kan man säga att till frukost så är det bär och havregryn som gäller, skippa juicerna! Försök att ha balansen mellan protein och kolhydrater för att äter man med fokus bara på protein så kommer ”dipparna” leda till sötsuget. Såklart är det andra faktorer än kosten som har en avgörande roll gällande aptitregleringen och till viss del så är det även hormonella orsaker och miljö som påverkar. Det blev många frågor och diskussiner kring sötsuget, mat och energi.

MedicaNord har tagit fram ett kosttillskott av rent spenatextrakt som de berättade om. Spenatextraktet har ett högt innehåll av thylakoider som är ett naturligt ämne som utvinns från de gröna spenatbladen.  En dospåse ska lösas upp i en valfri dryck före måltid (gärna innan frukost). Detta rena spenatextrakt balanserar kosten och sötsuget vilket ett flertal studier har visat och produkten är framtagen med Lunds Universitet.

Under kvällen så fick vi även demonstration av den nya appen- My Asthma. Denna app är ett hjälpmedel för att hålla kolla på sin astma. Finns för vuxna och även för barn. Med denna app kan man följa sin astma  och förekomma sina besvär. Läkarna får också en bättre överblick av uppföljning och korrekt medicinering. My Asthma app finner du i App Store och kan laddas ner gratis. Broschyrerna om astma som fanns tog snabbt slut då alla ville läsa mer.

Stanna upp och fråga hur det egentligen står till. Låt oss alla göra det och sprid budskapet vidare vad det gäller att psykisk ohälsa kan drabba vem som helst och när som helst. Susanne Rolfner som är filosofie magister, sjuksköterska och författare har skrivit ett flertal böcker om just psykisk ohälsa hos äldre. Susanne belyste detta tabubelagda ämne väldigt bra och det man inte riktigt hade koll på är att det största antalet psykisk ohälsa finns hos äldre och faktiskt hos äldre män.

Den avslutande kvällen förgylldes av proffsiga Pearl Jarl som också var med oss på Woman in Red i Ystad. Pga av sjukdom så kunde ej Gunilla Postaroff och Kaj Olsson tyvärr närvara denna kväll. Men Pearl (alias Paula Åksedotter) som bara skulle komma förbi denna kväll, gjorde ett akut inhopp på plats ( proffsig som hon är ) Hon hämtade en mikrofon och fixade snabbt lite musik och avslutade kvällen med bravur.