Almedalen 2025

Vi ses i Almedalen!

Är du på Gotland/Visby den 23 till 27 juni i sommar? Vi är som vanligt på plats i Almedalen, så kom förbi! Vi finns i vår monter på Cramérgatan varje dag mellan 09:00-17:00. Vi har olika utställare i vår monter.

Vi bjuder dessutom på tre spännande seminarier med speciellt inbjudna gäster. OBS: Du finner mer information om varje seminarium längre ned på denna sida! Här följer en översikt av seminarierna:

  • 24/6: ”Typ 1- och typ 2-diabetes är olika sjukdomar med samma namn (diabetes)”
  • 24/6: ”Hur många fler ska behöva bryta ben i onödan?” (Om osteoporos)
  • 26/6: ”Många tvingas lida i tysthet” (Om hudsjukdomen HS)

Seminarierna leds av vår ordförande Alexandra Charles von Hofsten eller av inbjuden moderator. De är gratis, men kom i tid. Extra för dig som medlem i 1,6 & 2,6 miljonerklubben är att du kan förboka en plats till ett seminarium. Vi har ett begränsat antal platser till varje. Först till kvarn! De brukar vara populära.

Seminarium 24 juni

Peter Jihde, Foto Karl Nordlund (500x700)
Peter Jihde (foto: Karl Nordlund)
Kerstin Brismar
Kerstin Brismar
Acko_Ankarberg_Johansson_-_2023_(cropped)
Acko Ankarberg Johansson
alexandra7-3
Alexandra Charles von Hofsten

Typ 1- och typ 2-diabetes är olika sjukdomar med samma namn (diabetes)

Samtidigt som allt fler människor insjuknar i diabetes – inte bara i Sverige utan i hela världen – gör forskningen ständigt viktiga framsteg. Tack vare nya hjälpmedel och läkemedel är det idag fullt möjligt att leva ett bra liv med diabetes. Men, hur ser framtiden ut? Vilka är riskfaktorerna att drabbas av typ 1- och typ 2-diabetes och av hjärtkärlsjukdom? Kan vi minska risken att drabbas med egna livsstilsval? Och hur kan vi tänka mer långsiktigt på samhällsnivå?

Idag lever cirka 600 000 personer i Sverige med diabetes, varav majoriteten har typ 2-diabetes. Dessutom beräknas omkring 150 000 svenskar ha sjukdomen utan att veta om det. Sedan insulinet upptäcktes år 1921 har det skett stora framsteg för personer med diabetes. Även om sjukdomen ännu inte går att bota, har förbättrade behandlingar lett till ökad livslängd och färre komplikationer.

Peter Jihde leder ett seminarium där en av våra främsta diabetesforskare, Kerstin Brismar, medverkar som gäst. Under seminariet diskuteras bland annat likheter och skillnader mellan typ 1- och typ 2-diabetes, den senaste diabetesforskningen som ger hopp om bot, samt vilka hjälpmedel som idag finns tillgängliga för att underlätta livet för personer med diabetes.

Under seminariet diskuteras även hur man dra värdefulla erfarenheter av den högspecialiserade vården för typ 1-diabetes för att gynna de som har typ 2 diabetes. Här får vi lyssna till Peter Adolfsson, överläkare vid Diabetesmottagningen Högsbo sjukhus, som bidragit med ett flertal guider om hur en kontinuerlig glukosmätare bör användas för att nå positiva resultat.

1,6 miljonerklubben är på plats i Almedalen mellan 23–27 juni. Under veckan finns vi i vår monter på Cramérgatan och anordnar dessutom flera intressanta seminarier. Redan nu kan du boka din plats för att delta i detta viktiga seminarium om diabetes.

Moderator är Peter Jihde, journalist och programledare med över 30 års TV-erfarenhet från SVT, TV4 och numera Viaplay. Peter, som själv lever med diabetes typ 1 sedan 2012, har skrivit en bok samt producerat dokumentärer och galor i ämnet.

  • Peter Jihde, Journalist, styrelsemedlem i organisationen Beat diabetes, moderator
  • Kerstin Brismar, Senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet
  • Acko Ankarberg Johansson, Sjukvårdsminister
  • Peter Adolfsson, Överläkare vid Diabetesmottagningen vid Högsbo sjukhus, Göteborg
  • Aida Karimli (C), Vice ordförande, Centerkvinnornas Riksorganisation
  • Alexandra Charles von Hofsten, Ordförande, 1,6 miljonerklubben

Program:

  • 10.15       Kaffe och smörgås serveras
  • 10.30      Inledning av seminariet
  • 11.45       Seminariet avslutas

Anmäl dig här: LÄNK

Seminariet arrangeras med stöd av Abbott Scandinavia AB.

Tid och plats: 24/6, kl. 10.30 – 11.45, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal B22

Seminarium 24 juni

alexandra7-3
Alexandra Charles von Hoftsen
Anna Spångeus
Anna Spångeus

Hur många fler ska behöva bryta ben i onödan?

Svenska kvinnor får flest höftfrakturer i hela Europa. Vi vet att små investeringar kan vända utvecklingen, korta vårdköer och spara lidande – ändå prioriteras osteoporosvården ständigt ned. Vem bär ansvaret? Kom till vårt seminarium i Almedalen och fråga politiker och experter.

Varannan kvinna och var fjärde man beräknas få en benskörhetsfraktur under sin livstid. Benskörhetsfrakturer står för en mycket stor del av akutsjukvården och innebär ofta ett stort lidande, med bestående funktionsnedsättning och ökad risk för tidig död. Trots att skelettstärkande läkemedel halverar risken för nya frakturer får bara en av fem personer behandling efter en fraktur, långt under Socialstyrelsens målnivåer. Samtidigt är köerna till bentäthetsmätning så långa att många inte får en diagnos förrän det är för sent. Skillnaderna är stora såväl inom som mellan regioner.

Medverkar i detta seminarium gör bland andra Anna Spångeus, biträdande professor, och politikerna Talla Alkurdi, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm (s) och Jonas Lindberg, regionråd Stockholm (v).

1,6 miljonerklubben är på plats i Almedalen mellan 23–27 juni. Under veckan finns vi i vår monter på Cramérgatan och anordnar dessutom flera intressanta seminarier. Redan nu kan du boka din plats för att delta i detta viktiga seminarium om osteoporos.

Moderator är Alexandra Charles von Hofsten, ordförande, 1,6 miljonerklubben.

Programtitel: Hur många fler behöver bryta sig i onödan innan någon tar ansvar för osteoporosvården?

Medverkande:

  • Alexandra Charles von Hofsten, Moderator, ordförande, 1,6 miljonerklubben
  • Anna Spångeus, Biträdande professor, överläkare, ordförande Svenska Osteoporossällskapet, Osteoporosmottagningen, Linköpings universitetssjukhus
  • Anne Elfström, Ordförande, Osteoporosföreningen Gotland
  • Talla Alkurdi (S) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm
  • Jonas Lindberg (V) Regionråd, Region Stockholm
  • Anna Manfalk (M) Regionråd, Region Skåne
  • Janette Olsson (S) Ordförande, Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden i VGR
  • Johanna Engström (C) Psykolog, ledamot i förbundsstyrelsen, Centerkvinnornas Riksorganisation

Program:

  • 14.15       Kaffe och smörgås serveras
  • 14.30       Seminariet inleds
  • 15.45      Seminariet avslutas

Anmäl dig här: LÄNK

Seminariet arrangeras med stöd av UCB Pharma AB.

Tid och plats: 24/6, kl. 14.30 – 15.45, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal D22

Seminarium 26 juni

Cecilia Schelin Seidegard
Cecilia Schelin Seidegard
Olof Lindén (kvadrat)
Olof Lindén

Många tvingas lida i tysthet

100 000 är drabbade av hudsjukdomen ”HS”, med både smärta och skam som följd. Kunskapen om sjukdomen är låg – även bland läkare. Nu gäller det att hjälpa patienterna att få en snabbare vård!

“HS är en dold sjukdom. Många går dagligen i tystnad med bölder, smärta, skam och hopplöshet”. Så skriver patientföreningen för Hidradentis suppurativa (HS) på sin hemsida. Det är också den hudsjukdom som har störst inverkan på livskvaliteten, där det är extra viktigt att få vård i tid. Idag kan det ta upp till sju år att få rätt diagnos.

Hidradentis suppurativa (HS) är en kronisk sjukdom och kännetecknas av inflammationer på kroppen, ofta kring armhålor och ljumskar. Bölder bildas som kan läcka illaluktande var och göra det svårt att sitta eller röra sig normalt. Sjukdomen är vanligast bland kvinnor och symptomen kommer ofta i en känslig ålder. Många drabbade upplever ett starkt socialt stigma och isolerar sig i stället för at söka vård. En del utvecklar allvarlig psykisk ohälsa.

Behandlingsmöjligheterna har förbättrats, men ofta tar det lång tid att få diagnos och få hudkliniker erbjuder specialiserad vård och interdisciplinära team. Sjukdomen debuterar ofta i tonåren och många drabbade lider i det tysta. Nu vill vi lyfta fram sjukdomen i ljuset!

1,6 miljonerklubben är på plats i Almedalen mellan 23–27/6. Under veckan har vi en monter på Cramérgatan, men vi ordnar också flera intressanta seminarier. Redan nu kan du boka en plats för att delta i ett viktigt seminarium kring HS.

Moderator är Cecilia Schelin Seidegård, f.d. landshövding på Gotland och f.d. sjukhusdirektör vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Medverkande:

  • Cecilia Schelin Seidegård (fd landshövding och fd sjukhusdirektör) leder vårt seminarium.
  • Olof Lindén, Specialistläkare Dermatologi, Hudkliniken, Falu Lasarett.
  • Carina Örgård (V) Regionråd, ordförande beredningen för psykisk hälsa, VGR
  • Gilbert Tribo (L) Ordförande Södra sjukvårdsregionen
  • Anna Vikström (S) Riksdagsledamot, medicininformatiker/Med.dr.
  • Johanna Engström (C) Psykolog, ledamot i förbundsstyrelsen, Centerkvinnornas Riksorganisation

Program:

  • 10.15      Kaffe och smörgås serveras
  • 10.30      Inledning med Cecilia Schelin Seidegård, moderator
  • 11.45      Seminariet avslutas

Anmäl dig här: LÄNK

Seminariet arrangeras med stöd av UCB Pharma AB.

Tid och plats: 26/6, kl. 10.30 – 11.45, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal B22