Kronisk smärta hos kvinnor – seminarium 15 dec

Kronisk smärta hos kvinnor – vad det är och hur man kan göra för att leva ett aktivt liv i rörelse trots att man har ont.

Den 15 december bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till ett intressant & inspirerande seminarium om smärta & fysisk aktivitet och modevisning med kläder från Nordgårdens Linnea med många fina julklappstips.

Ida Görsch underhåller med en lekfull, rolig och drabbande enmansföreställning ”Jag Pågår” som handlar om att leva med kronisk smärta. Mari Lundberg fysioterapeut och professor och Annelie Brorsson fysioterapeut pratar om hur man kan leva ett aktivt liv i rörelse trots smärta. Vilken betydelse har fysisk aktivitet och rörelse för hälsan? Vila eller träna när du har ont? Några av de frågor vi får svar på under kvällen.

Åsa Lövgren Janson 1,6 ambassadör är kvällens värd.

.

Kvällens seminarium börjar med en angelägen, lättillgänglig, lekfull, rolig och drabbande enmansföreställning ”Jag Pågår” som handlar om att leva med kronisk smärta gjord av och med Ida Görsch. Berättelsen är full av humor och vardagliga betraktelser som blandas med sång och dans.
Ida Görsch är sångerska scenkonstnär och pedagog som arbetar med musik och teater. Hon rör sig obehindrat mellan vitt skilda konstnärliga uttryck som klassisk musik, musikal, talteater och improvisation. Hon skriver musik, manus och regisserar. I mars 2022 är hon aktuell med en egen nyskriven föreställning om kvinnohistoria som har premiär på Stadsteaterns lunchteater.

Mari Lundberg är fysioterapeut och professor på Sophiahemmet Högskola Stockholm. Hela sitt yrkesliv har hon intresserat sig för människor som haft ont och försökt att hjälpa människor att leva ett aktivt hälsosamt liv trots sin smärta. Hon har arbetat som lärare på Göteborgs universitet och Karolinska Institutet och driver forskargruppen Back in Motion. Hon är gästprofessor i personcentrerad vård på Göteborgs universitet och i fysioterapi vid Vrije Universiteit Brussel.
Mari kommer att prata om långvarig smärta, vad det är och hur man kan göra för att leva ett aktivt liv i rörelse trots att man har ont. Kvinnor lever med smärta hela livet och fler kvinnor än män uppger att de har återkommande smärta. Vad vet vi egentligen om orsakerna till det och hur kan vi leva ett hälsosamt liv med smärta som följeslagare? Vilken betydelse har fysisk aktivitet och rörelse för hälsan, även om vi har ont?

Annelie Brorsson har arbetat som kliniskt verksam fysioterapeut i 35 år. Under de senaste 15 åren har hon även haft möjlighet att på deltid arbeta med forskning om skador och sjukdomar i foten, framförallt i hälsenan. År 2017 disputerade Annelie på Göteborgs universitet och har sedan dess arbetat 50% på avdelningen för ortopedi, Göteborgs universitet och 50% som kliniskt verksam fysioterapeut på IFK Kliniken Rehab i Göteborg.
Annelie kommer att prata om ”Vila eller träna när foten värker”. Vad är det som gör ont? Varför smärtar det? Praktiska tips om hur jag kan hantera min smärta och hur jag kan fortsätta att vara aktiv?”

VÄLKOMNA ÖNSKAR
Åsa Lövgren Janson, Ambassadör 1.6 miljonerklubben