1,6 Kulturpromenader – Hallwylska Palatset

Wilhelmina, hennes döttrar och konstsamlingen

27 januari, kl 14.00 - 15.00

Wilhelmina von Hallwyl var vid sekelskiftet 1900 en av Sveriges största samlare av konst och konsthantverk.  Under sina resor i Europa, Afrika och Orienten köpte hon föremål och bestämde sig tidigt för att samla allt i ett museum. När paret von Hallwyl köpte tomten på Hamngatan revs ett helt kvarter med fallfärdiga verkstäder och kåkar för att palatset skulle få plats. De anlitade en av tidens mest kända arkitekter, Isak Gustaf Clason, för att få ett hus av högsta kvalitet och med det finaste hantverket som gick att få. Wilhelmina var själv mycket engagerad i arbetet och inspekterade byggarbetsplatsen varje onsdag och lördag.

Fem år tog bygget och 1898 flyttade Wilhelmina med maken Walther, samt sällskapsdam och tjänstefolk, in i det stora huset på 2000 kvadratmeter och 40 rum. Här levde de tills de dog och huset blev museum.  

Vi får en en timmes privat visning med fokus på Wilhelmina, hennes döttrar och konstsamlingen. Efter visningen njuter vi av en kopp kaffe eller the med en kaka.

Självklart följer vi folkhälsomyndighetens rekommendationer, så om evenemanget inte går att genomföra på grund av nya restriktioner gör vi en återbetalning.