Vårevenemang i Jönköping 2 juni

Nu kan vi äntligen träffas och vi är glada att kunna bjuda in till en träff i kulturens tecken.  Hjärtligt välkommen till en unik kulturträff på Rosenlunds Herrgård och Rosariet.

Herrgården är inte öppen för allmänheten, men nu har du förmånen att komma dit och få en exklusiv guidning i herrgården och även i Rosariet. 

Rosenlunds herrgård är en av Jönköpings mest kända äldre byggnader och ligger belägen vid en vacker utsikt över Vättern. Herrgården byggdes år 1788 av Gustav Mauritz Posse, domare i Göta Hovrätt. Lantbrukshushåll var ett stort intresse för honom och Rosenlunds herrgård fick mycket uppmärksamhet och beskrevs som en mönstergård.  Byggnaden följde släkten fram till 1894, därefter såldes den och sedermera tog Jönköpings kommun över byggnaden år 1936. Under 2015-2017 återskapades den gamla herrgårdsbyggnaden varsamt. Idag används herrgården på olika sätt, såsom borgerliga vigslar och namngivningsceremonier, interna möten inom Jönköpings kommun samt kulturarrangemang. 

Herrgården är öppen på sommaren men inte med någon personlig guidning så detta tillfälle är unikt.

Det första rosariet skapades 1978 och har sedan dess byggts om och utökats. Idag rymmer planteringarna omkring 500 olika sorters rosor med fokus på äldre varianter. Rosenlunds Rosarium är idag ett välbesökt utflyktsmål och anläggningen fungerar som regionalt klonarkiv för rosor inom Programmet för odlad mångfald (POM). Det finns dessutom en mängd andra vackra blommor som blommar när vi får vår guidning där.

Vi får en inspirerande guidning av Bodil Swenson som är kunnig i Jönköpings historia, Rosenlunds herrgård och Rosariet.

Max antal personer på visningen är 25 st för att få bästa upplevelse, som startar kl 16.30.

Program  (25 platser)

Kl 16.30 Samling vid Rosenlunds herrgård och guidning i Rosariet.

Kl 17.00 En läskande dryck serveras och därefter fortsätter guidningen i herrgården.

Kl 18.00 Kaffe och smörgås serveras om vädret tillåter utomhus i den vackra parken eller inomhus i herrgården.

Bokningen är nu stängd.