Artros - myter och sanningar

Myt: Lite ont i lederna får vi väl alla med åren!

Sanning: Artros är inte en del av det naturliga åldrandet, utan en sjukdom. Tungt, fysiskt arbete, övervikt, tidigare idrottsskador och ärftliga faktorer spelar roll för risken att drabbas. De flesta insjuknar efter 50-årsåldern.

Myt: Ledvärk går inte att göra något åt.

Sanning: Sjukgymnastik och smärtstillande medel är självklara inslag i behandlingen av artros. Men det finns också läkemedel som innehåller ett naturligt ämne som finns i brosk och senor. Artrox lindrar smärta och stelhet och kan också hejda nedbrytningen av brosket.

Myt: Har man ont i lederna bör man hålla sig i stillhet.

Sanning: Artros kan göra så ont att man drar sig för att röra på sig . Men motion anpassad efter förmågan är av godo. Det minskar risken för att musklerna försvagas. Simning är bra motion, belastningen på lederna är liten samtidigt som muskler, hjärta och lungor får arbeta.

Myt: Artros är samma sak som ledförslitning.

Sanning: Nej, artros ger en nedbrytning av ledbrosket, inte själva lederna. Nedbrytning av ledbrosket kan leda till förändringar i vävnaderna runt leden, till exempel cystbildningar, benförtätning och ledhinnereaktioner. Det är dessa förändringar som ger smärta och stelhet. Lederna byggs upp och förstärks av rörelse. Därför kan ordet ledförslitning leda tankarna fel eftersom det låter bättre att sitta still än att använda sin kropp.

Myt: Artros är vanligast bland magra personer.

Sanning: Nej, tvärtom drabbas överviktiga personer oftare av artros eftersom de har en ökad belastning på lederna.

Myt: Artros och reumatism är egentligen samma sak.

Sanning: Sjukdomarna har vissa likheter – båda ger ledvärk och är kroniska. Men artros är en följd av nedbrytning av ledbrosket medan reumatoid artrit, ledgångsreumatism, är följden av en långvarig inflammation. Artros är en mycket vanlig sjukdom, mellan 400 000 och 500 000 svenskar beräknas ha det i någon form. Mellan 50 000 och 100 000 svenskar beräknas vara drabbade av reumatoid artrit.

Myt: Ingefärsrot, nyponextrakt och musselolja botar artros.

Sanning: Ja, det finns en rad hälsokostprodukter som tillskrivs lindrande effekt vid artros. För den som väljer apotekets produkter finns artrox som innehåller glukosamin, ett naturligt ämne som finns i brosk och leder.

Myt: Att fasta regelbundet är bra om man lider av ledvärk.

Sanning: De finns inga vetenskapliga belägg för att fasta skulle vara nyttigt vid artros. Däremot är det bra att gå ned i vikt eftersom det minskar belastningen på lederna.

Kom ihåg att:

  • Motion hjälper till att behålla rörligheten. Cykling, simning och stavgång belastar lederna mjukt. Styrketräning bygger musklerna och gör lederna stabilare. Måttlig belastning ökar hållfastheten hos brosket.
  • Ta din värk och dina stela leder på allvar – symptomen kan lindras
  • Håll dig varm när det är kallt ute
  • Skaffa information om artros på apoteket eller via Internet
  • Kontakta läkare om din värk är svår, lid inte i onödan.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520