Bättre vardag för reumatiker

I samband med den internationella reumatikerdagen lanseras en ny webbplats som bidrar till att göra vardagen bättre för den som lever med den kroniska sjukdomen reumatoid artrit (RA). Webbplatsen tar upp frågor om patienternas sociala liv med arbete och fritid men också om vikten av motion och träning, rätt mat och samlevnadsfrågor. Där finns även en medicinskt orienterad del om diagnosen reumatoid artrit, hur sjukdomen yttrar sig och hur den kan behandlas.

Mer än en miljon svenskar har reumatiska symtom och det var inte länge sedan som ledgångsreumatism var en negativt laddad sjukdom som inte gav patienter särskilt mycket utrymme för framtidstro. Tack vare nya behandlingsmetoder är situationen idag en helt annan.

Webbplatsen att Leva med RA, www.levamedra.se är ett forum med information om både stort och smått som kan göra att vardagen fungerar bättre för den som lever med RA.

– Många kanske glömmer bort att det ofta är de små vardagliga tipsen som kan förbättra livskvaliteten. Det är de som lever med RA som bäst förstår hur andra patienter har det. Vi hoppas därför att patienterna själva ska bidra till att det blir en webbplats som innehåller information de själva har nytta av. De flesta har knep som förbättrar vardagen. Varför inte dela med sig till andra, säger Christina Trollmo, från Roche AB som är avsändare till sidan.

Fakta om reumatoid artrit

Reumatoid artrit är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna och drabbar mer än 21 miljoner människor världen över. I Sverige är cirka 45 000 personer drabbade. Kvinnor insjuknar mer än dubbelt så ofta som män. Insjuknandet kan ske i vilken ålder som helst, vanligast är dock mellan 45 och 65 år. Incidensen beräknas i Sverige vara 1 500 till 2 000 nya fall per år.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520