Blodbrist – En kvinnosjukdom vi sällan talar om

Trötthet, yrsel och minskad ork kan vara symptom på anemi, så kallad blodbrist. Att fertila kvinnor drabbas kan bero på kraftfull mens som faktiskt kan ge sådan blodförlust att blodbrist uppstår. Kvinnor beskriver hur de blir allt tröttare, orken tar slut, blodbristen har slagit till.

Blodbrist uppstår när antalet röda blodkroppar och/eller mängden av ämnet hemoglobin, som fungerar som syretransportör, är onormalt lågt. Förutom trötthet är blekhet, yrsel, öronsus och andfåddhet tydliga symptom. Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi och blir vanligare med åren eftersom kroppen får en sämre förmåga att bilda blodkroppar. B-vitaminbrist, framför allt B12 brist beroende på att man inte äter allsidigt kan också vara en orsak.

De vanligaste behandlingarna om du har måttlig blodbrist på grund av järnbrist är tillskott av järn i form av tabletter eller injektioner, eller tillskott av B12 eller folsyra. Är du i riskzonen för anemi är det extra viktigt att du ser till att äta allsidigt så att du genom maten får i dig de ämnen kroppen behöver. Det är inte sällan som vegetarianer drabbas av järnbrist.

Järn hittar du i kött, blodpudding, lever och gröna grönsaker som till exempel broccoli. Te och kaffe försämrar kroppens förmåga att ta upp järn, men C-vitamin i frukt och grönsaker förbättrar järnupptaget rejält. Ta ett glas apelsinjuice till blodpuddingen och lägg lite paprika på din smörgås om du dricker te. Folsyra hittar du i lever, råa grönsaker, fullkornsbröd och potatis. B12 hittar du i strömming, mjölk, torsk, ägg och fläsk.

Så lyssna på kroppens signaler och besök en läkare om du känner av symptomen. Be att få ta prover och kolla inte bara det så kallade HB-värdet utan också S-järn och S-ferritin.

Källa: Vårdguiden

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520