Gå rätt med stavar

Att gå är det mest naturliga av människans alla rörelser. Vandra, strosa, lufsa, kombinera med svampplockning etc. Att gå i alla former är naturligtvis är bra, och det är just utbudet av varianter som är så bra.

Det är lätt att få in ett gå-pass i det vardagliga. I princip behövs det ingen utrustning, det enda som behövs är ordentliga skor. Belastningen på kroppen blir ganska ringa och det är enkelt att börja. Men denna enkelhet och den relativt enkla belastningen som blir på kroppen, är en begränsande faktor.

Intensitet och längd på passet är som bekant viktiga faktorer som är avgörande för ditt resultat. Men du kan även använda stavar, vilka har blivit väldigt populärt på senare tid.

Med eller utan stavar

Det finns en del skillnader mellan vanlig gång och stavgång. Eftersom även överkroppsmuskler aktiveras i gång med stavar, ökar belastningen på den centrala kapaciteten och därmed höjs träningseffekterna.

Även de stötar som uppstår varje gång staven sätts i marken stimulerar nyskapandet av benvävnad och förebygger därmed benskörhet. Med hjälp av stavarna blir det lättare även för äldre människor med balans och rörelseproblem att motionera, och då särskilt under vinterns hala årstid.

Grundpositionen

Du ska hålla stavarna i ca 90 graders vinkel vid armbågsleden. Det kan du lätt ställa in stavarna, de är justerbara. När du väl börjar gå är det viktigt att hålla ryggen rak och blicken långt fram. Denna hållning avlastar dels ryggen och skuldrorna samt underlättar andningen genom att du inte trycker ihop lungorna.

Aktiv gång

Som vi nämnde tidigare är intensitet en avgörande faktor om du ska få en önskad effekt eller inte av gången. Den önskade effektiviteten kan du få om du tänker på två saker. Den ena är att gå med aktiv fot isättning. Detta innebär att du först sätter i hälen i backen, rullar fram på hela foten, och till sist skjuter ifrån med tårna. Denna teknik är grunden för att du skall få ett kraftigt driv i stegen.

1. sätt i hälen

2. rulla framåt på foten

3. skjut ifrån med tårna

Aktiva armpendlingar

Den andra viktiga effektökaren är aktiva armpendlingar. Du måste sträcka fram armen och sätta i staven med en lätt stöt i marken. I nästa fas skall du dra armen bakåt.

Jobba aktivt framåt med armen

När armbågarna är strax bakom kroppen tar du nästa tag framåt. Denna armrörelse går ganska fort när du kommer upp i fart. Många upplever detta som en töntig grej/teknik, men vill du uppnå bästa möjliga effekt, så måste du gå såhär.

Hur ofta behöver jag gå?

Det sägs räcka att gå 30 minuter om dagen för att få en hälsosam effekt. Det räcker definitivt att komma igång med. Sedan beror det mycket på din fysiska startkapacitet samt vad du vill uppnå. LifePortalens aktivitetsmodell grundar sig på ca 90 minuters dagliga aktiviteter. Det behöver inta vara bara gång, utan alla typer av aktiviteter som t.ex. cykling, simning, styrketräning, paddling, grävning, krattning m.m. Aktiviteterna behöver inte heller vara sammanhållande utan du kan sprida ut dem under dagen.

Är du i dålig fysiskform och har t.ex. övervikt samt/eller har någon typ av kroppsligt besvär som du äter medicin för, bör du ta det lugnt i starten. Besök gärna din läkare för en medicinsk genomgång, vilket brukar lugna eventuell oro inför starten.

Här nedan kan du hitta länken till vårt walkingprogram. Välj din nivå och börja träna NU, det blir aldrig bättre sen!

Text och bild: Gyula S. Bercsenyi, Hälsocoach och grundare för tränings och hälsoportalen LifePortalen.se

 

Vanliga fel vid stavgång

Fem vanliga fel som du kan lätt ändra på, bara du vet om dem. LifePortalen upplyser om dem samt ger dig praktiska tips för att åtgärda dem.

Fem vanliga fel vid stavgång

Stretch vid stavgång

Precis som vid alla andra fysika aktiviteter bör du även vid stavgång
förbereda din kropp genom några stretchövningar. LifePortalen visar de 5
viktigaste övningarna. Stretcha dessa övningar minst 1 och helst 2 gånger à
15-20 sekunder. Tänk på att gå först lite långsammare ca 3-5 minuter
innan du stannar och stretchar.

Kolla in övningarna

Walkingprogram

LifePortalen har tagit fram 3 olika walkingprogram för nybörjare,
medelbra och avancerad. Välj din nivå och börja träna.

Tre walkingprogram