Kanske detta är rätt kost?

Energiintagandet ska var lika stort som energiuttaget. Oavsett vad man har för uppfattning om innehållet i kosten eller motionen, gäller detta. Vill man gå ner vikt eller upp vikt ska man alltså göra något åt den ena eller båda dessa komponenter för att det ska hända något på vågen och kroppens sammansättning av fett och muskler.

Antalet olika bantningskurer och dietmetoder är oräkneliga och varierar i trovärdighet. Även en rad andra metoder som reningskurer eller detox som det ofta kallas, har mig veterligen ingen vetenskaplig grund och ger troligen, även om det inte är farligt, mer effekt i plånboken än i kroppen. Detsamma kan nog sägas även om en del av alla olika sorters pulver som erbjuds i tidningar och på nätet. Det intressanta är ju att effekt bara garanteras om du samtidigt lägger om din kost och rör dig mer! Jag har själv aldrig bantat med någon särskild kur. Men det betyder inte, att jag inte då och då gör ett nedslag för att mäta både midjemått och fettprocent och fundera över hur jag ska sköta min kost på bästa sätt.

Det är det långsiktiga mat- och motionsbeteendet som verkligen håller. Dessutom är fanatism av alla slag något jag tycker illa om. Det viktiga är alltså att hitta din egen väg, men kunskap om kost och motion behövs förstås för att komma rätt. Saken är den att ju mer man fördjupar sig i näringslära desto knepigare blir det. Nya vetenskapliga rön duggar tätt, en del mer underbyggda än andra.

Med risk för att bli beskylld för att tala emot mig själv avseende detta med bantningsmetoder, köpte jag och läste en bok häromdagen som handlade om en diet för just viktminskning. För mig som kostrådgivare gäller ju att följa med vad som kommer fram, kritiskt överväga och bilda sig en uppfattning om värdet.

Jag tycker att denna diet ger en balanserad kost med en bra blandning av ganska lågt intag av kolhydrater, men ändå i stort sett "fri tillgång" till frukt, bär och grönt. En hög proteindel, vilket ger en bra mättnadskänsla. Dieten är även tämligen rik på fett, som också precis som med proteinet gör att du känner dig mätt längre, men som också är viktigt för många andra processer i kroppen. Typen av fett är i liten omfattning det mättade, i varje fall inte de långa mättade fetterna som du finner i bacon, korv, fläsk m.m. utan mer de korta och mellanlånga mättade fetterna, ex. mejeriprodukter. De mesta fettet kommer från enkel- eller fleromättade fetter, dvs såna som du har i nötter, olivolja, avokado m.m. Dieten innehåller även mycket omega-3-fettsyror genom fisk, skaldjur, linfrö, valnötter rapsolja m.m. Energin du får i dig kommer till ungefär 1/3 från vardera näringsämne.

Det finns också gott om fibrer, bra med vitaminer och mineraler samt antioxidanter. Och du ska äta fem mål om dagen! Svält är i särklass den allra sämsta bantningsmetoden.

Följer du bokens menyer rakt av kommer du att gå ned i vikt, men jag ser det också som ett bra sätt för även icke-överviktiga till en bra kostbalans. Vad du gör om du inte vill bli lättare är bara att komplettera menyn med bröd, pasta, potatis eller liknande. Och till sist, glöm inte att röra på dig! Tänk vardagsmotion och ta tillvara de "naturliga" möjligheterna du har till mer rörelse. Trappor uppför är toppen! Avsätt också gärna åtminstone 30 minuter per dag till ex. en rask promenad. Helst i dagsljus. Ljuset är på väg tillbaka och snart är det vår. Du får, förutom allt gott med själva motionen, både bättre sömn till natten och välbehövlig D-vitamin genom promenaden.

Varma vårvinterhälsningar!
Margareta Holmgren
www.margaretaholmgren.se

Läs mer: Isodieten, författare: Fredrik Paulun, Kristina Andersson och Martin Brunnberg. Fitnessförlaget

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520