Knöl i bröstet? Svar på tre timmar på bröstmottagningen

Svar på tre timmar istället för ångestfylld väntan

 

”Knöldagar” ger kvinnor med bröstknutor besked inom tre timmar istället för ångestfylld väntan i veckor och månader.
Det är konceptet för bröstmottagningen vid Cityvården i Stockholm.
Här snabbutreds bröstknölar av ett expertteam med specialistläkare och sköterskor.

Bröstmottagningen startades 2001 på initiativ av kirurgen Carl Wadström.
I dag är han klinikens verksamhetschef, tidigare var han bröstkirurg på Danderyds sjukhus. Där tog han illa vid sig av alla oroliga patienter som fick vänta alldeles för länge innan de fått göra alla nödvändiga undersökningar för att få veta om knölen var cancer eller inte. En orolig väntan i upp till tre månader var inte alltför ovanligt. Carl Wadströms tanke var att i stället få en snabb utredning genom att samla vårdkompetensen runt patienten i stället för tvärtom och tanken har nu blivit verklighet på Bröstmottagningen.
Här får oroliga kvinnor oftast svar inom tre timmar. Receptet för snabbhet är den trippelundersökning där en ansvarig läkare, en radiolog för mammografi och ultraljud och en cytolog för cellprovstagning av knölarna har ett nära samarbete. Räcker inte det har kliniken utrustning för en så kallad
ER-mammo, magnetkameraundersökning som ger tredimensionella bilder av de mest svårbedömda knölarna.

Patienterna strömmar givetvis till, och trots att det bara är Stockholms läns landsting som har vårdavtal med mottagningen, söker sig kvinnor från hela landet hit.
De kvinnor som kommer till kliniken kommer antingen på remiss av husläkare eller på eget initiativ. Oroliga kan ringa själva och får då tid på tisdagar och torsdagar då det är så kallade ”knöldagar”.

Malmö ger samma service
Nu satsar också universitetssjukhuset Mas i Malmö på att ge kvinnor med knutor i brösten snabba besked. Sedan drygt ett år finns det en öppen mottagning dit kvinnorna kan komma en dag i veckan utan remiss. Svaret på utredningen får kvinnorna samma dag.
Måtte resten av landet följa efter dessa goda initiativ för att så många som möjligt ska få slippa onödig ångest och oro.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520