Kombinerar du själv dina mediciner?

Det är inte ovanligt att man tar flera olika mediciner varje dag. En tablett för magen, en för huvudvärken, två för blodtrycket, två för yrseln och så ett par hälsokostpiller på det.

Så ser det ut för många.

Ofta beror det på att man går till olika doktorer för olika krämpor och utan samordning är det risk för överutskrivning.

Det kan vara riskabelt för kroppen - liksom för ekonomin att blanda olka mediciner. Rolf Tryselius, läkare och medicinsk redaktör för Kloka Listan menar att ingen borde behandlas med mer än fem mediciner i taget.

"15 procent av alla som tas in akut har besvär som orsakats av felaktig användning av mediciner. Faktum är att bara hälften av alla läkemedel tas enligt läkarens ordination. Men ett större problem är att det äts för många preparat för mycket och för länge."

Rolf Tryselius menar att man både som läkare och patient ständigt måste ifrågasätta alla läkemedel och för det krävs det en öppenhet från både läkare och patient.

Var ärlig!

Doktorn är skyldig att fråga patienten vilka läkemedel man tar innan nya skrivs ut och det kräver ärliga svar från patienten - även när det gäller naturläkemedel. Naturläkemedel är aldrig ofarliga, de innehåller verksamma substanser som kan påverka annan medicinering.

Skaffa hem Kloka Listan, som finns på din husläkarmottagning eller Apoteket, och tänk på följande:

  • Om du använder mer än fem läkemedel samtidigt ska du fråga din läkare.
  • Diskutera de läkemedel du ordineras med din läkare. Berätta om vilka naturläkemedel du använder.
  • Be att få en provförpackning om du ska testa ett preparat för första gången.
  • Städa ur medicinskåpet då och då och lämna gamla mediciner till Apoteket.
  • Anteckna vilka läkemedel du tar.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520