Minst ett halvt kilo grönt om dagen

Minst 500 gram grönt om dagen - De flesta äter mindre än hälften

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör intaget av frukt och grönt öka till åtminstone 500 gram per dag för kvinnor och 600 gram per dag för män. I praktiken äter de flesta svenskar mindre än hälften så mycket.

Rådet bygger på statistiska samband som visat effekt mot cancer och hjärtsjukdomar. Däremot vet man inte säkert vad det är i frukt och grönt som skyddar. Mot cancer är effekten av grönsaker tydligast.

Men även hjärnan mår bra av bladgrönsaker. När man åldras tappar hjärnan kognitiva funktioner men enligt forskare vid Rush-universitetet i Chicago kan man bromsa upp försämringen genom att äta grönsaker. Åter var det gröna bladgrönsaker som gav bäst effekt och de som åt 2,8 portioner per dag lyckades minska förlusten av hjärnans förmågor med hela 40 procent.

Resultaten publiceras i tidskriften Neurology där forskarna jämför effekten av två dagliga portioner grönsaker med en föryngring av hjärnan med ungefär fem år.

Studien är finansierad av det nationella institutet för åldrande och baseras på undersökningar och kostdagböcker från 3 718 deltagare.

Även i Chicago-studien överraskades forskarna av att fruktätande inte alls gav lika god effekt, trots ett jämförbart vitamininnehåll.

En orsak anses kunna vara att sallad och grönsaker oftare serveras tillsammans med en fet olja eller dressing vilket underlättar kroppens upptag av fettlösliga vitaminer.

– De här nya studierna är intressanta eftersom de understryker behovet av att äta grönsaker, säger Lena Hulthén, professor i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet.

Efter en storhetstid för ett tiotal år sedan naggades förhoppningarna kring olika vitaminer och antioxidanter i kanten sedan den ena studien efter den andra misslyckats med att bekräfta effekten.

Men nu kommer en ny generation forskningsresultat som i stället undersökt hälsoeffekter av komplexa råvaror och kosthållningar.

Lärdomen är att man inte så lätt kan plocka ut ett enskilt näringsämne och få en effekt. Men när näringsämnena är tillsammans i sin rätta miljö uppstår samband som vi ännu inte riktigt förstår.

Även en annan stor amerikansk undersökning tyder på att det är viktigare att äta mer grönsaker än frukt. Det är forskare vid Louisiana-universitetet som följt 17 688 vuxna försökspersoner och funnit att salladsätarna hade klart högre halter i blodet av C-vitamin, E-vitamin, folsyra och karoten. Forskarna hävdar att människokroppen lättare tar upp dessa näringsämnen från råa grönsaker än från frukt.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520