Munhälsa påverkar hjärtat

Friskt tandkött kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det handlar om skaffa sig effektiva vanor som fungerar i vardagen.

Kopplingen mellan munhälsa och sjukdomar anses klart belagd, i synnerhet när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Inte så konstigt egentligen; blodet cirkulerar i kroppen och bär med sig både hälsosamma och skadliga ämnen.

2 800 svenskar utfrågades om sina tandvårdsvanor. Forskarna fann att dålig munhälsa, särskilt tandköttsinflammation har ett samband med olika hjärt- och kärlsjukdomar. Tandköttsinflammation kännetecknas av att tandköttet blöder vid tandborstning. Andra tecken är svullet, rodnat eller blankt tandkött.

Bara tandborstning räcker inte

Det enklaste sättet att undvika inflammation är daglig egenvård – mjuk tandborste morgon och kväll. Två minuter är ingen lång stund, men titta på klockan – många borstar tänderna på mindre än en minut, det räcker inte. Komplettera med tandtråd eller tandstickor, alla vet - få gör det. Sju av tio vuxna har synligt plack.

Tandläkarförbundet rekommenderar munsköljning med essenslösning. Det minskar bakteriebeläggningarna med mer än hälften. SBU, Statens Beredning för medicinsk utvärdering, instämmer.

Björn Klinge, professor i odontologi vid Karolinska Institutet, har forskat om sambandet mellan mun- och kroppshälsa under många år:

– Det finns en stark koppling mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdom hos vissa individer och det har hittills underskattats av vetenskapen.

– Också sjukdomar som åderförkalkning, diabetes och luftvägssjukdom har visat sig hänga ihop med munhålans sjukdomar även om orsaken inte är helt klarlagd.

Att förebygga munhälsoproblem är en ren investering – du kan själv påverka tandläkarräkningarna genom att ta hand om din mun enligt råden här intill. Att du dessutom tar hand om hjärtat är en ren bonus.

 

Tips för en frisk och fräsch mun

  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen
  • Var noga med att rengöra mellan tänderna
  • Skölj munnen med essenslösning med fluor, det minskar bakteriebeläggningar (plack) på och mellan tänderna och skyddar mot hål (karies)
  • Listerine är den enda essenslösningen i Sverige – finns på Apoteket och hos vissa tandläkare
  • Undvik småätande mellan måltiderna, tänk på att även söta drycker fräter på tänderna
  • Fråga din tandläkare eller tandhygienist om råd som passar dig
  • Fråga på Apoteket vilka tandvårdsprodukter som just du ska använda

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520