Rus - filmen om festens baksida

Film om festens baksida skapar eftertanke

Filmen "Rus" hyllas av bloggvärlden, vann pris i Resumé som månadens kampanj och ses på YouTube. Kombinationen film och musik blev en fullträff. Sju av tio i målgruppen 18-25 år har sett filmen och mer än nio av tio har förstått budskapet.

Med filmen om en fest, som börjar i glädje och senare spårar ur för några deltagare, vill IQ sätta fokus på de risker som unga vuxna utsätter sig för om de konsumerar så stora mängder alkohol att de förlorar kontrollen.

En utvärdering av filmen visar att

  • sju av tio i målgruppen 18-25 år har sett filmen
  • mer än nio av tio har förstått budskapet                 
  • åtta av tio tycker att filmen skapar eftertanke
  • sex av tio tycker att filmen visar situationer som man kan känna igen sig i

I filmen, som är regisserad av Mikael Marcimain, följer vi ett gäng 25-åringar som deltar i en bröllopsfest. De skrattar och skålar. Efter middagen dansar de, slipsar lossas och hämningar försvinner. Lill Lindfors sjunger 70-talslåten ”Rus” i bakgrunden: "Mitt hjärta har en frusen inneboende, med pajat självförtroende som inte mår så bra". Peps Persson har skrivit texten.

Sju av tio unga vuxna tycker att alkohol kan ha positiva effekter, det visar en aktuell undersökning. Yttre press och inre krav släpper när man dricker alkohol. Livet känns roligare och det blir lättare att flörta.

Men alkoholen har också en baksida enligt de unga själva. Undersökningen visar att 36 procent har drabbats av minnesluckor, 24 procent har hamnat på bild som lagts ut på nätet, 23 procent har kissat offentligt och 15 procent har haft oskyddat sex det senaste året.

När vinet glöder i de fyllda glasen
och vi börjar bli i gasen
då lossnar tungans band

Vi som gått omkring och vart blyga
vi slutar upp att smyga
Modet kommer efterhand

Hej tjo och klackarna i taket
nu visar vi helt naket
hur modiga vi är

Inga ord kan bli för stora
vad har jag att förlora

Detta ska mimas glatt
Så är det med det

Senare när berusningen har lagt sig
och det som jag har sagt dig
verkar ganska meningslöst

Då undrar jag över hur du ser mig
Man får se upp hur man beter sig
Och då skrattar jag nervöst

Mitt hjärta har en frusen inneboende
med pajat självförtroende
som inte mår så bra

Hon plockar fram det jag gömmer
Och minns allt det jag glömmer
och säjer att hon är jag

Lill Lindfors sjöng, Peps Persson skrev. Nu ger "Rus" en inramning till IQ:s uppmärksammade film som handlar om en fest som börjar i glädje och senare spårar ur för några av de unga kvinnor och män som deltar.

Bloggvärlden älskar "Rus". Så här skriver en kille på 22 år (Kim Ekholm):

Jag har gått och blivit så fruktansvärt kär. Jag kan inte släppa, inte sluta tänka och inte sluta sjunga. Jag är så otroligt kär i Lill Lindfors – Rus. Du vet säkert, den ifrån IQ reklamen. Jag är mer kär i denna än i "Tack Katarina" låten. Jag menar lyssna bara på den! Någon mer än jag som gillar den?

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520