Sänk blodtrycket med magra mjölkprodukter

Magra mjölkprodukter kan sänka blodtrycket

I Sverige är högt blodtryck ett ökande problem och ses som en riskfaktor för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. I en ny studie från Spanien framkommer det nu att en kost rik på magra mjölkprodukter kan fungera som ett skydd mot högt blodtryck. Närmare 6 000 personer har ingått i studien. Forskarna hittade ett samband som visade att hos dem som åt mest magra mjölkprodukter hade färre drabbats av högt blodtryck.

- Detta bekräftar en bild som blir allt mer samstämmig. Att grupper av personer med hög konsumtion av magra mjölkprodukter har lägre blodtryck än andra bidrar givetvis till att förstärka betydelsen av att magra mjölkprodukter ska ingå i en hälsosam kost, säger Maja Erlandsson, livsmedelsagronom på Mjölkfrämjandet.

Allt fler rekommendationer kring kost innehåller numera också magra mjölkprodukter. I USA rekommenderas sedan januari i år den så kallade DASH-kosten som är rik på frukt, grönt och magra mjölkprodukter. Kosten har i flera studier visat sig kunna sänka blodtrycket lika effektivt som vissa blodtrycksmediciner. DASH-kosten är framtagen av American Heart Association:s Nutritions-kommitté och är en förkortning av Dietary Approaches to Stop Hypertension.

Om studien

Närmare 6 000 personer, med en medelålder om 37 år, fick vid studiens start samt efter ca två år svara på hur ofta och hur mycket magra mjölkprodukter, och andra livsmedel av betydelse för blodtrycket, de ätit det senaste året. Man fick också uppge olika livsstilsfaktorer som rökning, fysisk aktivitet etc. När studien startade hade ingen av personerna högt blodtryck eller någon annan hjärt- och kärlrelaterad sjukdom. Vid studiens slut, efter de 2 åren, hade 180 personer utvecklat högt blodtryck. Bland personer som åt motsvarande ca 2,5 dl magra mjölkprodukter eller mer per dag hade signifikant färre fått högt blodtryck. Vad i de magra mjölkprodukterna som har denna effekt vet forskarna inte, men man spekulerar i att mjölkprodukterna motverkar bildandet av blodtryckshöjande ämnen i kroppen. Ett annat intressant fynd i studien var att personer som åt mycket magra mjölkprodukter hade en mer hälsosam livsstil än övriga studiedeltagare.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520