Sommarens bästa hälsotips

Sommarens bästa hälsotips är kort och enkelt. Var ute i naturen! I Sverige har egentligen ingen, oavsett bostadsort, långt till en skog, en sjö eller en stor park. Du får frisk luft, motion och kanske också något gott och bra till skafferiet. För kan du komma till en skog har du, förutom en väl dokumenterad hälsokälla framför dig, också möjlighet att helt gratis ta till vara på de bär som finns där. Just nu, och då talar jag från den sörmländska breddgraden, den allra bästa antioxidanten som finns, blåbär! Efter en torr maj månad såg det länge magert ut med blåbär detta år, men nu efter en hel del regn, finns det gott om detta fantastiska bär på många håll.

Blåbäret anses vara ett av de mest näringsrika födoämnen som finns. Det är bra för hjärtat, hjärnan, huden och kan motverka olika typer av cancer. Varför är det då så bra? Jo, blåbär innehåller mängder av C-vitamin, E-vitamin och s.k. fytokemikalier och sist, men inte minst, antocyaniner. Antocyaniner ger bäret dess starka blå färg. Läs mer om blåbäret och andra naturliga hälsobomber i Supermat, vägen till ett friskare liv av Helena Nyblom. ISBN 978-91-0-0115975, Bonniers.

Hur du sen vill använda dina blåbär är en smaksak, men regeln är, att ju mindre du processar bäret, desto mer nyttigheter kvarstår. Ät därför helst bären naturellt! ½ till 1 dl på din morgongröt är allra bäst. Det som inte används direkt fryses med fördel i mindre burkar som plockas fram efter behov.

Just nu finns också skogshallon att plocka. Även de innehåller antocyaniner med mera även om de inte når upp till blåbärets kraft. Hallonet anses också ha en antiinflammatorisk effekt.

Även svampsäsongen är igång. Här i Sörmland plockar jag kantareller och Karl Johan svamp nu. Rent näringsmässigt är svamp ingen stor sak, men oj så gott! Och glädjen du känner när du hittar dessa delikatesser är klart hälsobringande.

Så kort och gott, var ute och passa på att ta vara på allt det fina som finns i naturen. Den unika svenska allemansrätten ger dig den möjligheten, det enda du "betalar" är att visa ett gott omdöme i ditt umgänge med djur och natur. Men det är ju självklart!

Väl mött i blåbärsskogen!

Margareta Holmgren
www.margaretaholmgren.se

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520