Sömnapné - en kvinnofälla

Tanken dök upp en natt, när jag låg och lät tankarna sväva fritt, innan min CPAP-apparats svaga brus milt förde mig in i en behaglig sömn. Jag är sedan några år tillbaka en lycklig ägare till och brukare av en CPAP (continous positiv airway pressure) som bevakar min andning hela natten och justerar lufttrycket. andetag för andetag, för att hålla luftvägarna öppna och undvika andningsuppehåll (apné). 

Sömnapné är ett funktionshinder, som ofta yttrar sig i ljudliga snarkningar, som följs av längre eller kortare andningsuppehåll, eftersom de övre luftvägarna slappnar av när man sover.

Varje gång man får ett andningsuppehåll reagerar kroppen med stress, som aktiverar det autonoma nervsystemet och frisätter stresshormon. Då ökar puls och blodtryck. Undertrycket som skapas i bröstkorgen, gör att hjärtat får tyngre att arbeta. Det blir också en syresänkning i blodet. Detta är ingen bra kombination!

Om man lider av sömnapné är det ansträngande för både hjärta och hjärna, blodet syresätts inte ordentligt. Man drabbas av en sorts trötthet, som är förlamande och som påverkar livskvalitén, arbetsförmågan, relationer till omvärlden och orken med barnbarnen. Såväl stressbeteende och utbrändhet som många singelolyckor i trafiken kan ha sina förklaringar häri. Få läkare uppmärksammar sambandet mellan dag-trötthet och sömnapné och om sambandet sömnapné och kvinnor!

Övervikt, rökning och alkohol vanliga orsaker

Som orsaker till sömnapné nämns övervikt, rökning och alkoholkonsumtion. Oftast illustreras en apnoiker med en överviktig man. 

Också kvinnor drabbas, men inte i lika hög grad som männen, och hon har dessutom svårt att få adekvat hjälp för sina sömnproblem. Vissa kvinnor vet med sig att övervikt kan orsaka sömnproblem, men de skäms för sin övervikt och orkar inte ta itu med den. Om de istället sökte hjälp för sina sömnsvårigheter och fick dem lösta, kom kanske kraften att lösa övervikten på samma gång!

Vikten är inte alltid boven i dessa dramer. Jag själv är en ordinär 38:a med en ganska god kondition, engagerar mig i det jag tycker är roligt!  Ingen läkare tog mitt klagande över sporadisk sömn och påfallande dagtrötthet på allvar. Alla värden var mycket goda och jag betraktades sannolikt som ett psykiskt gnällande fruntimmer. Men dagtröttheten tilltog. Jag behövde ett par timmars sömn mitt på dagen, jag var obenägen att stiga upp vissa dagar, jag somnade framför TV:n, orkade inte med barnbarnen. Jag var tacksam för alla återbud både till bjudningar och annat som jag tidigare sett fram emot.

Min man började smyga sig ut ur vårt gemensamma sovrum om nätterna för att få sig en blund sömn i ett annat rum. Jag snarkade!! Inte måttligt heller, utan med sådan kraft att inte ens barnbarnen ville sova i samma rum som jag. Det hjälpte inte att de knuffade på mig för jag snarkade lika bra i sido-som i ryggläge och man gjorde sig lustiga över mitt nattliga liv! Jag själv noterade endast att jag vaknade mycket ofta, tog en klunk vatten, somnade om, vaknade, tog ännu en klunk vatten och besökte toaletten.

CPAP-apparaten hjälper

Eftersom jag inte kunde uppvisa några sjukdomsbilder, krävde jag slutligen en remiss till ett sömnlaboratorium. Efter en natts sömn där, visade det sig att jag hade alltför många och långa andningsuppehåll under nattens sömn. Ytterligare en remiss, men nu till ”det stora sjukhuset”. Där beslöts att jag fick dubbel förtur i kön. Det innebar 18 månaders väntan på en CPAP-apparat genom den offentliga sjukvården! Då köpte jag den privat och hade min apparat inom tre veckor. Detta är den bästa investering jag någonsin gjort och därmed har jag kunnat börja ett nytt, aktivt liv!

CPAP-apparaten fungerar som en bakvänd dammsugare. Via en slang, fäst på en mask, blåser den in luft genom näsan eller ibland genom både näsan och munnen. Detta skapar ett litet övertryck i luftvägen och hindrar den från att falla samman, när musklerna slappnar av under sömnen. Läs mer om att ”Leva med övertryck”, en broschyr från RESMED, företaget som tillverkar CPAP -apparaterna

Numera är det möjligt att själv skriva en personlig berättelse om sina sömnproblem och farhågor och skicka till närmaste sömnlaboratorium. Denna personliga remiss fungerar lika bra som en läkarremiss. Viktigt är att höra efter om remissen kommit fram och hur den mottagits.

Du kan testa dig själv genom att besvara frågorna

  • Är du dagtrött?
  • Är du trött redan på morgonen?
  • Somnar du framför TV:n, vid  ointressanta föredrag eller monotona arbeten?
  • Reagerar din omgivning på dina snarkningar och/eller andningsuppehåll?
  • Håller du på att somna under bilkörning?
  • Har du hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck eller diabetes?

Olika behandlingsformer tillämpas. CPAP-behandlingen är den mest framgångsrika och den effektivaste. Vid mildare former av apné kan en bettskena, som utformas och utprovas av specialisttandläkare och på Odontologen, vara en bekväm behandlingsform, eftersom den är så liten att den får plats i en bröstficka. Även kirurgiska ingrepp praktiseras med såväl goda som mindre goda resultat. Alla behandlingsformerna är under utveckling och förnyelse.

Sömn och sömnproblem uppmärksammas dagligen i medierna. Okunskapen är stor, både bland sjukvårdspersonal, läkare och allmänhet. Vissa personer skäms över att vara snarkare och förtiger problemen. Detta är kanske vanligast bland kvinnor, som har lika stort hjälpbehov som män. Vi behöver stärka kvinnors självkänsla genom att lyfta fram, belysa och erkänna sömnapné som en kvinnofälla.  Bland alla de listade riskmoment som kan leda till förödande hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck, stroke och diabetes bör sömnapnén ha sin givna och framträdande plats vid varje konferens och informationstillfälle. Kardiologer önskar att kvinnor ska söka hjälp tidigt för eventuella hjärtbesvär. Kräv då att även sömnen blir ett ämne för undersökning!

Vad blev det av mig?

Mitt nya liv gav mig kraft att tillsammans med andra apnoiker ta initiativ till en apnéförening i Göteborg och Västra Götaland. Vid våra sammanträden och möten föreläser sömnspecialister om sömn och sömnproblem. Då har vi också möjligheter att diskutera våra sömnproblem och hur våra hjälpmedel fungerar. Leverantörer demonstrerar olika hjälpmedel såsom CPAP och dess tillbehör. Apnéföreningar finns på flera håll i landet och alla arbetar på liknande sätt för att sprida information och kunskap. Vi strävar efter att alla landsting ska erbjuda samma hjälp till samma priser oavsett bostadsort. 

Välkommen till oss och se och hör. Våra hemsidor ger mycket information!

Apnéföreningar i Sverige

Göteborg och Västra Götaland: www.apnegbg.se

Stockholm: www.apneforeningen.se

Skåne: json.ulvebo@telia.com

Västerbotten: www.apne.se

Halland: rune.kling@telia.com

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520