Ta tag i ditt liv! Skippa vårdköerna

Vi har tittat på de långa vårdköerna i Sverige och ser ett stort behov av att människor får vård snabbare, säger Christa Sandin, VD för Fecit EU Care AB. Man behöver inte ha ont i onödan när det finns överkapacitet i Tyskland. Vi har samarbetar dessutom med kvalitetssäkrade universitetssjukhus

Det är alltså de långa vårdköerna till specialistvård och operationer i Sverige som är bakgrunden till företaget Fecit EU Cares satsning på att hjälpa svenska patienter att få vård i Tyskland.

Från och med 1 juli 2008 har Sverige infört fasta tidsgränser i sjukskrivningsprocessen. Det ställs stora krav på individen att återgå till arbetet så fort som möjligt. Enkelt uttryckt: man kan inte vara sjukskriven lika länge som tidigare utan att bli utförsäkrad.

Det tar på krafterna att vara sjukskriven. Inte nog med att man har ont, man tappar livsglädjen, man orkar inte att vara social. En undersökning nyligen visade att det i många fall ligger sjukdomar i rörelseapparaten, d.v.s. höfter, rygg, knän, axlar med mera till grund för psykiskt lidande. Tyvärr tar många människor till självmedicinering som tex. alkohol för att orka, vilket kan leda till än större misär. Dessutom tar oftast även ekonomin stryk. Har man en månadsinkomst på ungefär tjugofemtusenkronor i månaden förlorar man cirka femtusen kronor på att vara sjukskriven.

Svenska folket är alldeles för snälla och tåliga. Vi måste lära oss att säga ifrån, ingen ska bestämma hur vi ska må eller om och hur länge vi ska ha ont. Livet är alldeles för kort för detta!

Enligt EU-fördraget har man rätt att åka inom EU för att få vård. Och, håller man sig till reglerna som Försäkringskassan har satt upp, så ersätter kassan vården i efterhand.

Fecit EU Care AB har etablerat kontakter med flera sjukhus i Tyskland. Där kan man få en operation inom tre till fyra veckor. För en specialistundersökning kan man i princip åka omgående och man kan vara tillbaka på kvällen.

  • Patienten lägger ut pengarna i förskott.
  • Resan och Fecits tjänster betalar man själv.

Om någon skulle vara osäker för kostanden tillhandahåller Fecit en försäkring som garanterar återbetalning till patienten.

Vi tar hand om hela processen, d.v.s. bokar resa, läkare, sjukhus, översätter journaler och ser till att patienten kommer på plats och blir omhändertagen på ett tryggt sätt. Man kan också välja att någon från Fecit följer med på resan eller också kan det vara någon från företaget som tar emot.

Man ska inte behöva engagera sig mycket när det gäller vård, resa och kontakter med sjukhuset. Det kommer

alltid att finnas en svensktalande kontakt om man så önskar, säger Christa Sandin.

När patienten kommer hem ser Fecit EU Care till att hemsjukvården får besked om och vilken behandling personen har genomgått så att de kan fortsätta rehabilitering och eftervård. Att handlingarna kommer Försäkringskassan tillhanda så att patienten får tillbaka sina pengar så fort som möjligt ingår också i konceptet.

Och, säger Christa Sandin, det här har de flesta råd med.

Vill du veta mer gå in på www.fecit.se eller ring 018-262852.
Du kan också prata med din Försäkringskassa.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520