Våra män borde vara fräschare i munnen

Svenska kvinnor: "Männen borde vara fräschare i munnen"

Rena tänder och en mun som luktar gott är viktigt, men en bristvara, tycker svenska kvinnor. Åtta av tio kvinnor anser att det är mycket viktigt att deras partner har en fräsch mun. Samtidigt säger fler än hälften av kvinnorna att de sköter sina tänder bättre än sin partner. Och det håller männen med om. De största munhälsoproblemen är tandsten, bakteriebeläggningar, ilningar och karies.

Tre av tio män gör aldrig eller mycket sällan rent mellan tänderna – trots att de flesta män vet vad som orsakar försämrad munhälsa; slarv med tandborste och tandtråd tillsammans med dåliga matvanor, rökning och snusning.

Det är skillnad på mäns och kvinnors tandvårdsvanor, visar en undersökning kring munhälsa som TNS Gallup har genomfört på uppdrag av Pfizer, Listerine. Var tionde man borstar bara tänderna en gång om dagen och nästan varannan man väntar längre än tre månader innan han byter tandborste.

– Dålig andedräkt kan vara ett hinder i nära relationer men är ofta lite känsligt att ta upp, säger tandhygienist Lena Öhrner. För att minska risken för dålig lukt och tandköttsproblem bör man borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd och komplettera med att skölja med essenslösning efter tandborstningen. Det minskar plack och skyddar mot karies.

Bristande munhygien märks inte bara hemma

Tre av tio svenskar menar att det är vanligt eller mycket vanligt att folk de möter luktar illa ur munnen. Den främsta orsaken till dålig andedräkt, bakteriebeläggningar (plack), toppar också listan av kända orsaker.

Nio av tio kvinnor säger att en fräsch mun betyder mycket på jobbet. 63 procent av kvinnorna tycker rentav att det är mycket viktigt. Men enbart 36 procent bland männen delar den åsikten.

Den dagliga tandvården beskrivs i undersökningen som enkel och självklar av en övervägande majoritet. Man vet också att man kan hålla nere tandläkarräkningarna genom att själv ta hand om sin mun. Det är dock vanligare att män upplever att det är trist att göra det.

Sju av tio vuxna har synligt plack på tänderna. Det är placket som orsakar dålig andedräkt, leder till tandköttsinflammation och tandsten, och på sikt även till tandlossning för vissa.

– Att skölja munnen i 30 sekunder två gånger om dagen i samband med tandborstning, minskar risken för bakteriebeläggningar både på och mellan tänderna där det kan vara svårt att komma åt, säger Lena Öhrner.

Listerine i SBU:s rapport om Parodontit

Statens Beredning för medicinsk Utvärdering, SBU, skriver i sin rapport Parodontit att:
”Munsköljning med essenslösning som tillägg till tandborstning ger ytterligare reduktion av gingivit jämfört med enbart tandborstning (Evidensstyrka 3).”

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520