Värt att veta om Värktabletter

Läkemedelsexpertens tumregel är att inte ta smärtstillande läkemedel i onödan, och helst inte i högre doser än nödvändigt.


Det är så lätt att slentrianmässigt ta några Alvedon eller Ipren när huvudet eller ryggen värker. Men tänk efter före, för även om värktabletterna är receptfria ska man komma ihåg att det är potenta medel som kan skapa problem på andra ställen i kroppen. Det är också viktigt att veta att den smärtlindrande effekten av samma läkemedel kan skilja sig åt mellan olika människor. Vilken dos som ger god effekt och vilken dos som ger biverkningar kan variera.

Det är alltid smart att tala med sin läkare innan man tar receptfria läke-
medel mot smärta. När man blir äldre sker många förändringar i kroppens organ, vilket betyder att effekten av läkemedlen förändras och risken för biverkningar
ökar. Njurarna till exempel, fungerar
sämre med åren vilket gör att man blir känsligare för vissa läkemedel. Många tar dessutom hjärtmediciner eller andra läkemedel som inte alltid är lämpliga att blanda med vissa värktabletter. Om du tar läkemedlet Trombyl mot blodpropp får du får sämre skydd om du regelbundet också använder smärtlindrande och antiinflammatoriska läkemedel som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren. 

Kombinera till exempel inte olika preparat där alla innehåller paracetamol, som Alvedon, Citodon och Panodil. Risken för överdosering, vilket kan ge svåra skador på levern, är stor. Inte minst unga kvinnor som medicinerar mot mensvärk är i riskzonen. Antalet allvarliga förgiftningsfall ökades när försäljningen
var fri i vanliga matbutiker och på bensinmackar. Numera säljs paracetamol enbart på Apotek, men är fortfarande receptfria.

En del motionärer tar smärtläkemedel som diklofenak (finns i Voltaren) eller ibuprofenpreparat inför och under till exempel långdistanslopp för att dämpa smärtan. Men det är riskabelt då det kan försämra njurfunktionen vilket är farligt i samband med vätskebrist. Om man absolut behöver ta läkemedel mot smärta i samband med träning ska det bara tas under vilofasen efter träningspasset.

Källa: Vårdguiden

 

Du kan alltid ringa Läkemedelsupplysningen om du undrar över dina kombinationer, de svarar på frågor alla helgfria dagar kl. 8-20 på telefon 0771-46 70 10. Du kan också gå in på lakemedelsverket.se/lmu.

 

Apropå läkemedel – spola inte ner gamla piller!

Har du läkemedel som du inte längre använder? Lägg dem i en genomskinlig plastpåse och lämna in dem på apoteket. Det gäller alla typer av mediciner, flytande eller fasta, salvtuber, inhalatorer, plåster, stavar och ringar av olika slag. Kasta aldrig läkemedel i soporna och spola aldrig någonsin ner dem – läkemedel kan göra stor skada i naturen.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520