Alexandra Charles

En hälsning från Karibien

Den 2020-01-12 16:35

Kära medlemmar och andra.
Jag börjar det nya året på Barbados tillsammans med en grupp medlemmar från 1,6 miljonerklubben. Här njuter vi av underbara bad i  Karibiska havet. Promenader utmed de vita  stränderna i den mjuka korallsanden som skimrar i rosa.   Igår var vi på en underbar blomsterutställning med konsert som avslutades med en härlig middag vid havet.  Vi njuter av bad och ett ljuvligt klimat och håller oss i form med vattengympa, powerwalks och lite yoga.

Det är här och nu vi kan ladda våra batterier och planera inför året 2020. Under mars månad arrangeras Woman in Red runtom i landet. Dessutom planeras många andra intressanta seminarier, Mental Health seminarier  m m för att nämna några av våra planer. Ge gärna bort receptsamlingen Minnenas Mat till dina vänner och till dig själv förstås, om du inte har den.. Pengarna går till Alzheimer forskning.

Ta hand om varandra och tänk varje kväll på tre positiva saker innan du somnar. Försök leva i nuet.

Alexandra

Kommentera

Jag vill tacka er för året som gått!

Den 2019-12-31 12:14

Kära läsare!

Jag vill tacka er för året som gått, alla nya insikter, ny kunskap, nya intryck och fina minnen från möten med både nya och gamla kontakter, medlemmar och samarbetspartners. Ett nytt år står för dörren! Ett nytt decennium till och med! Det är en tid av förhoppningar och löften och allt blir lite lättare med ljuset som sakta återvänder.

Fototavla Vinterlandskap av Jan-Peter Lahall.

Vi planerar för det nya årets seminarier och andra program, givetvis vår årliga hjärtkampanj "Women in Red" i mars i 17 städer runt om i landet. I mitten på december lanserade vi receptsamlingen Minnenas Mat med kända personers recept och kända fotografers bilder. Den säljer vi till förmån för forskning på alzheimer och ni beställer den på vår hemsida.

Sjukdomen påverkar även anhöriga och mer kunskap behövs. Förhoppningsvis kommer bromsmedicin finnas inom en nära framtid. Ge bort Minnenas Mat i present så stödjer du oss i denna viktiga fråga. Vi samlar ju in pengar som sedan går till Kvinnor & Hälsa, den 90-konto stiftelse vi driver som delar ut forskningsstipendier. TACK till er alla som ger stöd genom lotterier, köp av pins och armband eller gåvor! Nyligen fick vi en donation av en kvinna vars mor hade gått bort i cancer som är öronmärkt för cancerforskning. Vår livsstil är så oerhört viktig för hela människan mår och vi börjar året med en inspirationshelg på Selma Spa i Sunne. Såväl medlemmar som spontanister är välkomna! Kontakta Selma Spa direkt och boka in dig. Maj Lis Hellenius, livsstilsprofessorn och professorn Tommy Cederholm håller inspirerande och intressanta föredrag för oss och wellness-experten Annette Lefterow inspirerar oss och får oss mjuka med allt som påverkar vår livsstil.

Som värmande balsam för själen på härliga Selma Spa i Sunne.

HÄR hittar ni Selma Spa. 

Mer info om helgen den 1-2:a februari då vi åker dit på vår hemsida. Runt om i landet i de städer där våra ambassadörer finns planeras nya program och aktiviteter. Vilka eldsjälar det finns! Men för dig som inte har tid att engagera dig kan man bara vara medlem och ta emot information och inspiration som 1,6 sprider. Vi vill ju förbättra vår livskvalitet baserad på den goda hälsan. Som opinionsbildare vill vi värna om en jämställd forskning och vård. Ja, jämställdhet bör genomsyra allt i samhället, lönesättning, försäkringar och pensioner inte sant! Vi vill samverka och samarbeta med alla som har liknande målsättning och värdegrund, att förbättra villkoren för kvinnor i alla åldrar.

Kultur är ett livselexir så vi uppmuntrar samarbeten med kulturproducenter av alla de slag. Hör av er till vår info-mail med förslag på möjliga samarbeten och erbjudanden till våra medlemmar. Min synnedsättning medför begränsning, förstås, men med assistans och hjälpmedel kan jag ändå fungera och njuta av livet. Jag vill tacka för att er support, och ett särskilt tack till er ambassadörer för ert engagemang! Vår medicinska expertgrupp och våra volontärer på alla plan är verkligen värda att hyllas!

Allt gott inför 2020 önskar jag er och hoppas ni får ett riktigt fint och innehållsrikt år!

Vänligen Alexandra

 

 

Kommentera

Kära läsare

Den 2019-12-06 15:28

Det har varit en  innehållsrik fantastisk höst! Just nu lanserar vi vår receptsamling Minnenas Mat till förmån för Alzheimerforskning. Minnenas Mat kan beställas via vår webbshop eller köpas på NK.

Nyligen såg jag en artikel i Läkartidningen (4 dec) som jag gärna vill dela med mig av:
Genusmedicinsk kompetens måste säkerställas i nya läkarutbildningen. Just nu pågår arbetet med att fastställa kursplaner för den nya sexåriga läkarutbildningen. Att läkare kan tillämpa ett genusperspektiv i forskning, behandling och bemötande är essentiellt för att säkerställa en rättvis och jämställd vård. Forskning visar på behovet av att granska och förstå vården ur ett genusperspektiv. Forskning har  traditionellt utförts mest på män och därför behövs mer forskning med ett genusmedicinskt perspektiv:

  • Kvinnor får idag sämre tillgång till ny dialysteknik och får vänta längre på diagnos på hjärtrytmrubbning
  • Män behandlas i högre utsträckning, enligt nationella riktlinjer för hjärt-kärlsjukdom, 75 procent av patienter med sviktpacemaker är män trots att behovet är lika stort hos bägge könen.Förvånansvärt nog nämns inte kön eller genus i de nationella målen för läkarexamen. Det är enbart Umeå och Göteborg som nämner genus. Vid Linköpings universitet och Karolinska Institutet  saknas genus bland de nationella målen helt eller har ersatts med svepande formuleringar. Genusmedicin är inte en åsiktsfråga utan en kunskapsfråga och detta måste återspeglas i läkarutbildningen. Undervisningen behöver kvalitetssäkras och följas upp.
1,6 & 2,6 miljonerklubben har kommit långt, men ännu är det mycket kvar att göra. Hur kan man lägga ner genusmedicin när hela världen satsar på genus?  Låt oss uppmana dem som är i beslutande ställning, att satsa på att behålla Centrum för Genusmedicin! Hur kan man komma på att lägga ned Centrum för Genusmedicin! Alla i den medicinska forskarvärlden känner till betydelsen av just genus.

Glad advent!

Alexandra

Kommentera

Ljusa minnen i november

Den 2019-11-27 21:45

Minns i november  den ljuva september..... det behöver vi göra så här års när den grå filten oftast vilar över oss. Men inomhus är det ljust och full aktivitet. Det är fenomenalt att upptäcka hur extra trevligt, intressant och viktigt det blir när året lider mot sitt slut.

Vi presenterar nu Minnenas mat, vår receptsamling med kända personers favoritrecept, för god matgemenskap. För gemenskap behöver vi! Receptsamlingen Minnenas Mat säljs till förmån för forskning på Alzheimers  sjukdom och det är en fin julklapp! Passa på att beställa den NU, så får du den lagom till jul. Priset är 180 kr exkl moms och ev. frakt. Receptsamlingen är inte tidsbunden. Recepten är aktuella året om. Det är en trevlig liten bok och present till många.

Vi fortsätter vårt arbete med osteoporos/benskörhet. Det är en angelägen fråga för oss, eftersom många kvinnor drabbas.  Varannan kvinna och var fjärde man beräknas få en osteoporos relaterad fraktur under sin livstid. Välkommen till våra panelsamtal med politiker och medicinska experter den 9 december i Stockholm, där du har möjlighet att ställa frågor och berätta om dina erfarenheter.

Alexandra

Kommentera

Höstens färgkavalkad

Den 2019-11-01 10:47

Höstens färger är ljuvliga, tycker jag. Vi gick i bokskogen och det skimrade som av guld och orange. Ja, i mina ögon, som inte ser tydligt var det en fascinerande färgkavalkad.  Att ha ett handikapp är en ny fas i mitt liv som jag försöker hantera. Med stöd av familj och kollegor går det riktigt bra.

1.6 miljonerklubben förbereder nu lanseringen av vår broschyr ”Minnenas recept”, där kända personer lämnar sina mest minnesvärda recept och finns avporträtterade på fina foton. Pengarna från försäljningen av ”Minnenas recept” går till Alzheimerfondens forskning.

Idag kom nyheten som gläder oss alla! En ny mammografimetod lanseras som är mindre smärtsam och billigare! Dessutom mer effektiv.  Fantastiskt! Äntligen! Du går väl på mammografi regelbundet?  Det är ju sååå viktigt för att kunna upptäcka en begynnande tumör.

Nyligen skrev vi, 1,6 miljonerklubben,  en debattartikel om benskörhet, som också behöver upptäckas genom bentäthetsmätning efter första frakturen. Åtminstone!  Helst innan benbrottet förstås. Förslagsvis skulle alla mätas från 50 års ålder.

Vi, 1.6 miljonerklubben, är lyckligt lottade som har så många engagerade kvinnor - volontärer, kontaktkvinnor, medicinska experter och sakkunniga och våra härliga artister! Tänk så mycket kvinnokraft! Ja, män deltar också förstås, som sakkunniga, medlemmar och volontärer! Vilken glädje att kunna ta till oss allt detta, som vi tillsammans har skapat genom åren! I år fyller vi 21 år! Det är ju oslagbart!  Hurra!!

Ni kära medlemmar blir ju bara fler och fler! Välkomna alla nytillkomna och låt oss växa tillsammans! Vi träffar många av er på mässor och framförallt på våra seminarier runt om i landet! Nyligen hade vi en fantastisk författarkryssning! Jag mötte kvinnor och några män från hela landet! Tänk, när vi slutar tänka ”vi och dom” - vi är ju alla , kvinnor och män, medlemmar i en och samma underbara organisation - för alla kvinnors bästa hälsa!!!

Skriv gärna ner dina förslag till nya ämnen som du vill att vi ska ta upp,  diskutera eller andra aktiviteter, som skulle kunna  vara av allmänt intresse. Maila ditt förslag till alexandra@1.6miljoner klubben.com.

Den 16 december kl 18, bjuder vi in till julkonsert i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Några av de som deltar i julkonserten är Gladys del Pilar, Rennie Mirro , Joachim Bergström, Charlotta Hult , två  körer och ännu fler gäster...  Biljetter kan bokas fr o m måndag den 4 november.

Njut av livet här och nu!

Er tillgivna Alexandra

 

Kommentera

Må bra under och efter klimakteriet

Den 2019-10-20 18:02

Klimakteriet är en lika omvälvande period i kvinnors liv som puberteten. Ändå vet de flesta kvinnor mycket mer om puberteten än om klimakteriet. Det vi kvinnor får höra om klimakteriet är ofta fokuserat på de vanligaste negativa symptomen, såsom vallningar och svettningar. Ibland talar man också om humörförändringar. Likt puberteten inträffar klimakteriet ofta i en tid med omvälvande förändringar i livet som framförallt hänger samman med att barnen blir stora och flyttar hemifrån och kanske lämnar ett tomrum efter sig. Att just då känna att den fertila perioden är slut och att man börjar må dåligt av hormonförändringar är knappast den bästa tajmingen.

Symptomen i klimakteriet beror på att äggstockarna inte längre producerar ägg och därmed inte heller östrogen. Östrogenet är ett hormon med funktioner i sånär som varje organ i kroppen och symptom i klimakteriet som man kanske inte pratar så mycket om är tex ledvärk och torra ögon. Vi blir också mer bensköra när östrogenproduktionen avtar. Länge tänkte man att hormonbehandling i klimakteriet med östrogen skulle vara en slags ”föryngringskur” för kvinnor och leda till enbart positiva hälsoeffekter. Sedan svängde pendeln raskt åt andra hållet- nu var hormonbehandling livsfarligt och tongivande läkare uttalade sig om detta även fram till för några år sedan. Idag vet vi bättre! Hormonbehandling är något positivt om det ges på rätt sätt- till rätt kvinnor och i rätt tid. Hormonbehandlingen bör starta inom 5 år efter sista menstruationen men det finns inte längre någon bättre gräns som tidigare. Hormonbehandling kan därmed ges så länge som det behövs.

När ska man då behandla? Man ska behandla när man upplever att symptomen begränsar livet. Kvinnor förtjänar att må bra och kunna uppnå sin fulla potential. Att inte kunna sova p g a nattliga svettningar, att inte kunna idrotta p g a stela och ömmande leder, att inte kunna hålla möten p g a att svetten rinner - detta är inget som kvinnor ska acceptera. Tvärtom bör man söka hjälp för detta! Vi ska även begära att forskningen på klimakteriet fortsätter, så att vi hittar de allra bästa hormonbehandlingarna med lägst risker och de bästa hälsoeffekterna. Vi ska fortsätta kämpa för att kvinnor ska må bra - även efter klimakteriet.

Helena Kopp Kallner, med. doktor

Överläkare i obstetrik och gynekologi

Kommentera

Höstens färger sprakar

Den 2019-10-01 08:42

Sakta gick sommarens ljusa kvällar över till mörkare höstkvällar. Löven skiftar färg från gult till orange och rött!  Det är så oerhört vackert med alla färger som naturen bjuder oss på.

Höstens färger är inspirerande och helande

Förr var mina somrar oändliga, numera är de alltför korta, men genom den tre dagar långa golftävlingen på Santa Ponsa, Mallorca, med Prinsessan Birgittas Turnering, kunde vi förlänga sommaren en vecka! Finalisterna i Hjärtgolfen var med och tävlade om Prinsessan Birgittas Trophy. Våra fantastiska Hjärtgolf vinnare Marie Törnberg från Lundsbrunns GK och Lotta Wångdahl från Lidköpings GK, vann var sin klass. Bravo! Förutom golf blev det många härliga havsbad för mig och sköna dagar med goda vänner! Prinsessan är en strong kvinna, som är några och 80 år. Hon är alert, smidig och spelar golf nästan varje dag.

Efter sommaren har 1.6 & 2,6 miljonerklubben hunnit med Hälsoriksdag, Formex mässan, seminarier om hormoner, hälsodagar, bokmässan i Göteborg och Alzheimerdagen. Det är härligt med all aktivitet runt om i landet! Och allt engagemang från våra volontärer, ambassadörer och vår medicinska expertgrupp! Tack till er alla!

Jag vill slå ett slag för Författarkryssningen den 13-14 oktober. Fyra nya överraskningar kan vi bjuda på - författaren Jan Mårtensson , som fick Hederspriset på Bokmässan och tre entertainers - Renné Mirro, Karl Dyall och Joachim Bergström. En unik kombo!  Dessutom deltar sju författare och journalisten Claes Elfsberg intervjuar och är kvällens konferencier. Boka gärna nu!

Du kan hjälpa oss att bli fler genom att värva en medlem.

Njut av livet!

Alexandra

Kommentera

Stan sjuder av liv

Den 2019-08-26 14:30

Jag njuter av stadslivet under sensommaren när de flesta är tillbaka i staden efter semestrarna och det sjuder av liv igen. Nu är det kulturfestivaler, konserter och fullt med aktiviteter i hela stab.

Just nu är skogspromenader mest lockande för mig.  Att plocka svamp och sakta gå genom skogen för att hamna i en glänta vid vattnet och bara vara, är underbart. Ingen påslagen mobil. Jag vill tipsa alla om att stänga av mobilen, njuta en timme och anta Utemaningen. Vi blir alla lugnare då. Vår Hälsodagden 8 september på Gärdet i Stockholm har detta tema – Utemaningen. Alla är välkomna att delta.

På Hälsodagen arrangerar vi Hjärtgåing - du kan gå, lunka eller springa 5 km på Djurgården. Fina priser utlovas. Hjärtgåing stödjer hjärtforskningen på kvinnohjärtat, stiftelsen Kvinnor & Hälsa.  Susan Lanefeldt håller i gympan inför Hjärtgåing. Det blir även Valyristräning, en ny träningsform med Annette Lefterow. Vikinga liv berättar om vikingarnas liv. Stockholms brandförsvar finns på plats. Skansen kommer med ormar och spindlar. Det blir dans och yoga. Fråga doktorn– medicinska experter finns på plats som kan rådfrågas. Dessutom finns mat, kaffe och många utställare. Vårt lotteri har i år en cykel som första pris. Hälsodagen innehåller  en mängd spännande aktiviteter och priser - och jag hoppas vi alla kan ses där.

Kom ihåg att det är viktigt att komma igång igen efter en avkopplande sommar. Vi behöver stärka vårt immunförsvar med mer rörelse, gemenskap och glädje.

Välkommen!

Alexandra

Kommentera

I sommarens soliga dagar

Den 2019-07-30 09:52

Det är skönt när vårt Stockholm är grönt! Under sommaren är det svårt att välja, eftersom både landet och stan är så inbjudande! Baden lockar och musik överallt. Dessutom vill vi umgås med vänner och familj. Det är verkligen en underbar tid!

Jag har tyvärr fått ett handikapp. Jag har fått nedsatt syn. Jag vill berätta detta eftersom jag märker att det är svårt att känna igen vänner på gatan eller där vi möts. Jag vill ju inte att man ska tro att jag blivit snobbig! Att ha ett handikapp är tufft! Det gäller att acceptera och inte vara arg eller bli ett offer. Just nu får jag kompensera det med annat -  exempelvis med musik och talböcker.

Det är så roligt med vår uppskattade Hjärtgolf runtom i landet. Hjärtgolfen spelas under hela sommaren på 13 golfbanor. Finalen är den 18 augusti på Ekerum på Öland. Första pris är en resa till Mallorca där vinnaren får spela i Prinsessan Birgittas Golf Tournament.

Nu laddar vi  inför Hälsodagen den 8 september på Gärdet i Stockholm. Hälsodagen kommer även att genomföras i flera städer i landet, se www.1.6miljonerklubben.com

Längre fram, den 13 oktober, är det dags för vår Författarkryssning igen! Denna gång med Claes Elfsberg, som kommer att intervjua författarna! Boka snarast! Det blir som alltid, spännande och givande!

Fortsätt njuta av sommaren!

Alexandra

Kommentera

Sommar - Sol och snart semester!

Den 2019-07-01 15:44

Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :)

Under Almedalsveckan arrangerar vi  två seminarier. Den 1 juli tar vi upp psykisk ohälsa i samarbete med Psykiatrifonden. Psykisk ohälsa,  om varför kvinnor dricker mer , blir spelberoende och utmattade. Ja , alla känner någon som är drabbad och vi vill hitta lösningar, få bort det stigma som råder kring att exempelvis ha ångest.

Den 2 juli har vi ett seminarium om hur mer kunskap om Sverige hjälper utrikesfödda kvinnor med barn att förbättra sin  psykiska hälsa. Professor Solvig presenterar ett lyckat forskningsprojekt med nyanlända utrikesfödda kvinnor med barn som deltagit i kunskapsträffar. Träffarna arrangeras på nio orter runtom i landet med hjälp av våra fantastiska volontärer. Utrikesfödda kvinnor med barn är i stort behov av att få stöd och hitta in i vårt samhälle, vården och förstå den svenska kulturen.

 

Ja , ibland är det svårt att förstå varför inte de mänskliga rättigheter måste få komma först och det pekuniära sen. Jag vill fortsätta att arbeta för människors lika värde.

Efter Gotland väntar semester men boka gärna redan nu in några av våra kommande program i din kalender!

Hälsodagen,  den 8 september vid Sjöhistoriska på Gärdet i Stockholm som blir en inspirerande dag med  "Gå för Hjärtat- promenad", dans, gympa , yoga och Hälsopriset ska delas ut. Dessutom har vi barnaktiviteter, Skansen kommer på besök, våra medicinska experter finns på plats för att svara på frågor, utställare, café, och mycket mer. Alla kan vara med. Gratis!

Mental Health Evening den 7 oktober på Södra Teatern med bland andra Anders Hansen och Lill Lindfors.

Njut av att vara ute och koppla av, stäng av mobilen och anta Utemaningen - fri tid behöver vi alla!

Alexandra

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Bland blommor, blad, himmel och hav: Äntligen ser vi nu i takt med sommarens ankomst hur allt ljusnar! Nu lättar de restriktioner som gällt p.g.a. pandemin, vaccinationerna ger oss större frihet att träffas. Men fortsatt med... Läs mer »

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com