Hälsokväll i Sundsvall

En kväll med kultur och hälsa i fokus! 12 oktober

Välkommen till en kväll med oktoberdoppa.

Det blir spännande föreläsningar om kvinnor som påverkat vårt samhälle då och nu, men du får också lära dig mer om kvinnohjärtat. Gäster är bland andra landshövding Berit Högman och kardiolog Mona Lycksell.

I Kyrkans hus möts vi 12 oktober för att lära oss mer om historiens starka kvinnor. Visst kan de ännu inspirera oss! Vi får höra mer om Elin Nilsson, den första kvinnan i Sundsvalls stadsfullmäktige, och om feministen, författaren och målaren Frida Stéenhoff. Men kvällen inleds med den första kvinnliga landshövdingen i Västernorrland, Berit Högman.

Program

Gör kvinnor skillnad?

Berit Högman är den första kvinnliga landshövdingen i Västernorrland. Hon reflekterar över sina år i länet utifrån det perspektivet. Ser vi kvinnor andra saker än män? Är det någon skillnad egentligen?

Pionjären Elin Nilsson

Elin Nilsson (1871-1956) avlade folkskollärarinne-examen vid Umeå seminarium 1892 och arbetade under 40 år vid Sundsvalls folkskolor. 1910 blev hon den första kvinnan i Sundsvalls stadsfullmäktige. Jana Lindh Olsson gestaltar Elins liv.

Vem var Frida Stéenhoff?

Barbro Björk, Sundsvalls Museum ger oss en bild av feministen, författaren och målaren Frida Stéenhoff. Hon flyttade från Stockholm till Sundsvall och mötte en annan verklighet än den hon vuxit upp med. Stéenhoff var en kontroversiell utgivare av debattskrifter, framför allt genom hennes plädering för friare kärleksförbindelser.

Vi får höra om Qvinnouniversitetets arbete med att uppföra en skulptur till minne av Frida Stéenhoff. Barbro Björk berättar även om kompositören Kai Gullmar.

Så ser en kvinnlig hjärtinfarkt ut!

Mona Lycksell, kardiolog och överläkare berättar om skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller kärlkramp, hjärtinfarkt och hjärtflimmer. Hon ger oss också de senaste studieresultaten kring hjärtat.

Berit Högman
Jana Lindh Olsson
Barbro Björk
Mona Lycksell

När: 12 oktober, fr kl 17.00 – 20.30

Registrering kl 17.00 då en lättare lättare förtäring serveras, norrländskt five o´clock tea och måltidsdryck.

Plats: Sundsvall, Kyrkans Hus, Floragatan 4 (mitt emot Gustav Adolf kyrkan)

Medlemspris: 250 kr

I priset ingår norrländskt five o´clock tea och måltidsdryck.

Sista bokningsdag: måndag 10 oktober

Ta gärna med en gäst.