Ny podd: Alexandras – nära ditt hjärta

Varje onsdag ger vi ut ett nytt avsnitt med nya intressanta och inspirerande samtal. Vill du lyssna på tidigare avsnitt? Scrolla längre ner på sidan så hittar du de där.

 

Lyssna på avsnitt nr 8, klicka här.
-Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöra 

Mycket skratt, men också mycket allvar blir det i nya avsnittet av “Alexandra – nära ditt hjärta”. Gäster är Paula Ternström och Nanne Grönvall som bland annat berättar om sina erfarenheter av våld i nära relationer. 

Att det börjar lacka mot jul märks i senaste podden när kocken Alexandra Zazzi är poddvärd  tillsammans med Alexandra Charles. Det blir en hel del tips på både god julmat och gott julgodis, men framför allt blir det också ett viktigt samtal om olika typer av våld i en relation. 

Skådespelaren och  producenten Paula Ternström har nyligen lämnat en destruktiv relation, ett beslut som vuxit fram över tid. 

-Det var en person jag tyckte väldig mycket om, men han var som Dr Jekyll och Mr Hyde.  

Jag älskade Dr Jekyll, men när han blev Mr Hyde var han ett monster, berättar Paula. 

Processen har varit lång och smärtsam, men Paula säger att hon fått mycket hjälp. Ända sedan februari har hon fått stöd av relationsvåldscentrum i Stockholm.  

-För när man lever i en sådan här relation är det som att ha ett ständigt stresspåslag. Hjärnan kan inte tänka klart, säger hon. 

 Det som fick Paula att ta det avgörande steget var när hon fick en revbensfraktur. 

-Då insåg jag på riktigt att det inte kunde fortsätta.. Ska kärleken hindra mig från att göra det jag älskar-  att spela teater… 

 Även sångerskan Nanne Grönvall har erfarenhet av våld i familjen. 

–  Det fanns en miljö med alkohol och tablettmissbruk när jag växte upp och jag såg min mamma misshandlas. Det är så viktigt att vi pratar om det här för att bryta cirklarna. Att vi inte känner skuld och skam för att ha varit utsatta, säger hon. 

Och Paula Ternström håller med. 

-Vi måste synliggöra våldet för att det ska upphöra, säger hon. 

 Nu läker sig Paula genom att stå på scenen igen. 

– Och springa!. Det är bästa medicinen – förutom att skratta med vänner 

Just vänskap handlar också Nanne Grönvalls debutbok bok om,  “MeloDrama Queen”. 

-Ja, i centrum står Mimmi och hennes vänner, som hänger ihop i vått och torrt. Här tror jag alla kan känna igen sig, oavsett yrke, säger Nanne. 

Mimmi tvingas dessutom ut på en nostalgiturné med värsta konkurrenten Pirjo, så det är laddat för ett drama mellan divor! 

 -Jag hoppas man ska skratta mycket när man läser den. Men här finns också ett allvar – att som kvinna bli äldre i ett yrke som är väldig åldersfixerat. säger Nanne Grönvall. 

Lyssna på första avsnittet i nya podden Alexandras – nära ditt hjärta, klicka här.

Den 13 oktober har Alexandra Charles nypremiär för sin podd. Nytt namn och ännu mer personliga och spännande samtal. Premiärgäster är artisten Shirley Clamp och professor Kerstin Brismar, expert på en av de vanligaste kvinnosjukdomarna, sköldkörtelproblem.

Programledare Alexandra Charles

Programledare Pamela Andersson Alselind

Gäst Kerstin Brismar

Gäst Shirley Clamp

I ett samtal med Alexandra Charles och poddkollegan Pamela Andersson berättar Shirley Clamp om hur hon länge trodde att hon led av prestationsångest. Det var först när hon träffade en terapeut som hon förstod att hon var deprimerad.

-I flera år orkade jag inte göra någonting, jag var bara med min dotter och gjorde några få jobb. Bara en så enkel sak som att åka in till stan var omöjligt, berättar hon.

Lösningen blev en ”tårtterpi”, där Shirley fick lära sig att fylla sin ”tårta” med de bitar som var viktiga för just henne själv. Hör henne berätta mera i podden.

Medverkar gör också professor Kerstin Brismar, senior professor i endokrinologi vid Karolinska Institutet. Hon vill ha ett nationellt vårdprogram för att hjälpa patienter med sköldkörtelproblematik.

-En fjärdefel av alla sköldkörtelsjuka blir inte hjälpa av standardbehandligen, berättar Kerstin Brismar.

Lyssna på andra avsnittet med Camilla Läckberg, klicka här!

I nya avsnittet av ”Alexandras – nära ditt hjärta” blir det ett uppsluppet och engagerande samtal om kvinnors hälsa, feminism, p-piller, sex – och en hel del mat. Camilla Läckberg och Alexandra Zazzi funderar i podden över varför kvinnor är så hårda mot sig själva.

– Jag borde veta bättre än att låta några kilon påverka mig, säger Camilla Läckberg.

Alexandra Charles och kocken Alexandra Zazzi har bjudit in bästsäljande författaren Camilla Läckberg, som också är ambassadör för 1,6&2,6 miljonerklubben. Det blir förstås mycket prat om hälsa och varför Alexandra Zazzi och Camilla Läckberg – som båda älskar mat – ändå inte kan släppa sina tankar över vad det står på vågen.

-Mitt självförtroende dalar i takt med varje kilo jag lägger på mig, säger Alexandra Zazzi.

-Ja, jag vill verkligen inte att det ska vara en issue hur mycket jag väger. Jag vill kunna tycka lika mycket om mig själv oavsett om jag går upp eller ner 20 kilo, berättar Camilla som också gått i terapi för att bli av med sina negativa tankar.

– Samtidigt är jag så glad över att mina döttrar kan välja helt andra kroppsideal idag, än vad jag kunde när jag var tonåring. De har ju Beyoncé och Kardashians till exempel.

Det blir också en diskussion om blodproppar och vaccin, där Camilla är irriterad över varför ingen tar upp faran med att kvinnor som äter p-piller har en mycket högre risk att få en blodpropp, än vad en eventuell biverkning av vaccinet ger.

Till sist avslöjar Camilla Läckberg varför hon hoppas att hennes nacktatuering ”Snille och smak” kan reta Horace Engdahl lite extra, medan Alexandra Zazzi drömmer om att tatuera ett hjärta på sin mage för att visa att hon gillar den, oavsett hur magen ser ut.

Lyssna på tredje avsnittet med Lill Lindfors och Miia Kivipelto, klicka här!

I nya avsnittet av ”Alexandra – nära ditt hjärta” möter vi till synes evigt unga artisten Lill Lindfors. Hon avslöjar hur hon hon håller sig i form, bland annat med ”skink-knepet”. Miia Kivipelto, professor som forskar i Alzheimer, delar Lill Lindfors goda idéer och berättar också hur du håller din hjärna ung.

 

Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson bjuder in till ett spännande samtal, där två begåvade och ständigt aktuella kvinnor är gäster. Vi får höra hur Lill Lindfors spenderat pandemitiden på Öland med ”h-gruppen”, det vill säga, ”höns, hund och husbonn”, men nu längtar tillbaka till scenen. Miia Kivipelto fyller i, för ett av de bästa sätten att hålla hjärnan ung är just att båda utöva och lyssna på musik och delta i en social gemenskap.

Att röra på sig är självklart också nyttigt för både kropp och själ, och där har Lill Lindfors hittat sin alldeles egna metod.

-Jag går fort, säger hon. En snabb promenad med riktigt kraftfulla steg är min motion.

Lill menar att genom att stega med hälen först, så får även musklerna i låren och skinkorna rejält med träning, och genom det blir promenaden betydlig mer effektiv.

-Nu blir det ”skink-promenader” på schemat, lovar Alexandra.

Miia Kivipelto är en av såväl Sveriges som världens främsta forskare på Alzheimer och hon berättar i podden om nya spännande studier. ”Sjukdomen går att förebygga”, menar Miia. Hör henne berätta mer om ”FINGER-studiens” fem olika delar.

Lyssna på fjärde avsnittet med Mai-Lis Hellénius, klicka här!

En professor med spring i benen, som är expert på hur vi kan leva mer hälsosamt. Det är veckans gäst i podden ”Alexandra – nära ditt hjärta”, där livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius bjuder på kloka må bra-råd, och piggproteiner. Alexandra Zazzi, kock, deltar  som programledare tillammans med Alexandra Charles.

-Släng vågen och skaffa ett måttband, tipsar hon om.

Det blir en hel del knäböj i studion är 1,6 och 2,6 miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och kocken Alexandra Zazzi, möter Mai-Lis Hellénius. Det är en professor som lever som hon lär, i 44 år har hon till varit gympaledare varje torsdag. Annars är trappor hennes bästa vardagsknep för att få motion.

-Det är perfekt. Dessutom brukar jag ta ett varv i trappan när jag är sur eller trött. Det hjälper!

Att alltid ta trappan, att prioritera sömn och återhämtning, att inte vara rädd för vare sig kolhydrater eller fett, att välja grovt bröd istället för vitt och olja istället för smör, och att minnas att alkohol är en kalorifälla, är en bra början.

-Men det bästa är att det aldrig är för sent att börja tänka på sin hälsa. Kroppen reagerar snabbt om du byter livsstil, och den har en fantastisk förmåga att återhämta sig, säger Mai-Lis Hellénius.

Det är också viktigt att tänka på var fettet sitter. Du kan vara en smal person, men ändå ha farligt bukfett.

-Det är därför jag brukar uppmana alla att slänga vågen och skaffa ett måttband istället!

De generella råden lyder: Över 88 cm runt midjan för kvinnor och över 102 cm för män- då räknas det som bukfetma.

Att vara igång och inte fastna i stillasittande kan vara svårt för många med kontorsjobb. Men då är det dags för ”Kiruna-knepet” minst en gång i timmen:

-10 ordentliga knäböj, det ger en omedelbar effekt och tusentals piggproteiner börjar strömma ut i kroppen. Ställ en äggklocka, så du inte glömmer att ta paus, säger Mai-Lis Hellénius.

Lyssna på femte avsnittet med Barbro Westerholm och Helena Kopp Kallner, klicka här!

Vi kan aldrig sluta strida! Från p-pillrets 60-tal till dagens förlossningskris. Det blir ett spännande samtal med stort kvinnohistoriskt perspektiv när jämlikhetspionjären Barbro Westerholm och överläkaren Helena Kopp Kallner möts i ett engagerat samtal om kvinnors rätt till sina egna kroppar. 

Visste ni att kvinnor fick köpa p-piller svart i Kungsträdgården i Stockholm? Jodå, och Barbro Westerholm var en av dem som var med och drev igenom att kvinnor skulle kunna få det på recept. I podden “Alexandra – nära ditt hjärta” möter hon lika engagerade överläkaren Helena Kopp Kallner, känd för sitt engagemang i preventivmedels- och abortfrågor. Samtalet leds som vanligt av 1,6miljonerklubbens ordförande Alexandra Charles och journalisten Pamela Andersson. 

-Motståndet från mina manliga chefer var stort, berättar läkaren Barbro Westerholm som då arbetade på medicinalstyrelsen. 

-Men i juni 1964 blev det tillåtet. 

-P-pillret var en riktig gamechanger, håller Helena Kopp Kallner med om och fortsätter: 

-Idag jobbar vi för att p-piller utan östrogen ska kunna säljas receptfritt! 

Det blir ett engagerat samtal om hur viktigt det är att hålla historien levande. 

-Rätt som är går det bakåt, titta på abortlagen i Polen, säger Helena Kopp Kallner. Förr var det svenskorna som åkte dit för att få hjälp, nu är det tvärtom. Det går aldrig att slå sig till ro. 

Både Helena och Barbro berättar i podden att de tagit emot hot för sina åsikter. 

-Men jag tänker fortsätta att stå på barrikaderna! säger Helena Kopp Kallner. 

“Om att aldrig ge upp” heter lämpligt nog Barbro Westerholms nya bok. Under mer än fem decennier har hon påverkat och förändrat det svenska samhället i en mängd sociala frågor. 

Idag slåss hon framför allt mot ålderismen, som enligt WHO är den svåraste formen av diskriminering att göra något åt. 

-Sverige är tyvärr en av de mest fördomsfulla länderna när det gäller ålder, fastslår Barbro Westerholm, som också avslöjar att hon kommer att sluta i riksdagen för att satsa ännu mer tid på att lyfta fram vikten av att vara ”årsrik”. 

 Lyssna på sjätte avsnittet med Maria Wells, klicka här!
-Min kropp trodde jag höll på att dö 

Sångaren och författaren Maria Wells gästar podden “Alexandra – nära ditt hjärta”. Det blir ett öppenhjärtigt samtal om allt från Marias nya utbildning till lektör, makens frieri och Marias kollaps efter sonens födelse.

Det var två jobb som Maria Wells drömde om som liten: simhoppare eller sångerska.

–Men trampolinen i Säffle var alldeles för låg, så jag hade inget val, skojar Maria Wells.

Idag vet alla att hon valde rätt. Maria Wells har en framgångsrik karriär som sångerska, skådespelerska och författare. Hos 1,6 & 2,6miljonerklubbens Alexandra Charles och Alexandra Zazzi berättar Maria om hur hon och maken Robert hanterat corona-epidemin, om senaste country-skivan och om karriären som författare. Idag har det blivit många böcker, men det började med personliga berättelser om mammalivet. 

Paret har två barn och yngste sonens födelse blev dramatisk. Efter en vansinnesfärd till sjukhuset med Robert vid ratten, föddes Teddy 10 veckor för tidig med akut kejsarsnitt. Som tur var gick allting bra, men ett år senare, när oron börjat släppa, kom Marias reaktion på allt som hade hänt.

– Jag fick ångest, svårt att andas, fick för mig att jag hade dödliga sjukdomar, det tryckte över bröstet, världen började snurra, berättar hon i podden.

Efter flera sjukhusbesök fick hon till slut förklaringen. Via deras stiftelse för för tidigt födda barn, kom Maria i kontakt med läkaren som förlöst henne.

  –Hon förklarade att det som hänt kring förlossningen gjorde att min kropp ställde in sig på en dödskamp. Jag kunde slappna av mentalt, men kroppen mindes. Den förberedde sig på att dö.

 –Det var en enorm lättnad att förstå varför, då kunde jag hantera det på ett annat sätt.

Under året har Maria Wells blivit färdig med en utbildning till lektör, som hjälper författare med deras texter,

  –Och så längtar jag efter att få återvända till Nashville såklart. Att återigen få förmedla glädjen i musikens helande kraft. Det ska bli underbart.?

Lyssna på avsnitt 7 med Christina Schollin och Karin Schenck-Gustafsson, klicka här

Christina Schollin om sin oväntade comeback!

Tack och lov har det hänt mycket i forskningen kring kvinnors hjärthälsa på 20 år. Men ännu är det långt ifrån tillräckligt.

I podden “Alexandra – nära ditt hjärta” möts hjärtläkaren Karin Schenck-Gustafsson och skådespelerskan Christina Schollin för att prata hälsa – och om att göra comeback efter 80! Alexandra Charles leder samtalet tillsammans med Pamela Andersson som är gäst värd.

Professor Karin Schenck-Gustafsson har varit med ända sedan starten av 1,6miljonerklubben. Det var när Alexandra Charles 1998 hörde Karin berätta om den ojämlika vården som hon fick idén till att starta föreningen.

-Jag hade lärt mig att hjärtinfarkt var en manlig sjukdom, berättar Karin. Men när jag blev chef på hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset i Stockholm, så märkte jag att det inte stämde. Hälften av hjärtinfarkt-patienterna var ju kvinnor!

Dessutom hände det att när kvinnor sökte hjälp för sina hjärtproblem, så avfärdades de som simulanter!

-Deras problem syntes inte på den kranskärlsröntgen som man gjorde då, berättar Karin. På den tiden visste man inte att man kan ha hjärtinfarkt utan synliga förträngningar i de stora kranskärlen. Detta är nu aktuell forskning. Så vissa läkare trodde att kvinnorna låtsades vara sjuka.

Visst finns det en större medvetenhet idag, säger Karin, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Med i podden är också Christina Schollin, som har egen erfarenhet av hjärtproblem. Det var faktiskt tack vare 1.6miljonerklubben som hon fick hjälp.

-Ja, jag fick ingå i den så kallade Coala-studien 2018. Då upptäcktes det att jag hade förmaksflimmer. Jag hade ingen aning om det.

Just förmaksflimmer är en lite lurig diagnos, eftersom man inte alltid har symptom, precis som det var i Christinas fall. Men det är viktigt att behandla. Genom att få blodförtunnande medicin minskar risken för stroke och betablockare tar ner pulsen.

Christina Schollin ligger annars i en sorts hårdträning just nu. Eftersom hon drabbats av artros följer hon ett strikt träningsprogram med hjälp av appen Joint Academy.

-Den hjälper mig väldig, väldigt bra.

All rörlighet behövs när Christina Schollin lite oväntat gör comeback på Dramaten i Stockholm, 83 år gammal. Hon ska spela drottningen i Macbeth, med premiär i februari 2022.

-Jag hade för länge sedan bestämt mig för aldrig mer stå på en scen igen. Pressen, nervositeten och prestationsångesten… Nej fy, jag ville ta det lugnt och ta hand om barn och barnbarn.

-Men så läste jag manus och insåg att jag inte kunde säga säga nej till ett sådant fint erbjudande. Det blir dessutom precis 25 år sedan jag senast var på Dramaten.

Christina avslöjar också att drömmen om ett generationsboende ute i familjens hus på Värmdö håller på att bli verklighet. Äldsta sonen flyttar hem och Christina och maken Hans bygger ett nytt hus på tomten.

-Jag tänker mig att det får bli vår undantagsstuga i framtiden!