Sköna Söndag 26 juni

Författarträff med Maria Farm

“Han är så bra på att ta egentid”. Det är ett uttryck som du säkert har hört förr – och kanske upplevt själv. Maria Farm, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, har skrivit en bok med just den titeln – med erfarenheter hämtade direkt från terapirummet.

Missa inte Sköna Söndag – Författarträff med Maria Farm, 26 juni, kl 10.00, som blir ett spännande samtal om det vardagligt ojämställda. Hur långt har vi egentligen kommit med jämställdheten 2022? Anna Liljeberg leder samtalet.

Maria Farm

Anna Liljeberg

Maria Farm har skrivit flera bästsäljande böcker om bland annat sorg och fobier, och medverkar ofta som expert inom psykologi i radio, tv och tidningar. I boken ”Han är så bra på att ta egentid” (Natur & Kultur) får vi vet mer om olika strukturer som leder till ojämställdhet – i relationer, i familjen och på arbetet. Det handlar om vem som får styra över tiden och får störas, vem har tolkningsföreträde, vem tar ansvar i vardagen? Om alla ohörda röster i arbetslivet. Men också om lust, olust, om kontroll, hot och våld …

För det finns vissa meningar som Maria Farm bara hör från sina kvinnliga klienter:

”Just i vår familj är det nog enklare att jag jobbar deltid eftersom han tjänar mer.”

”Jag är rädd att han ska tro att vi ska ligga med varandra om jag kysser honom – så då låter jag bli.”

”En man kan säga samma sak som jag – och då uppmärksammas det.”

”Min chef pratar om mitt utseende när vi ska diskutera viktiga arbetsrutiner.”

Och så titel-meningen så klart: ”Min sambo är så bra på att hitta egentid.”

–Med den här boken vill jag bidra till att vi blir mer varse det vardagligt ojämställda, säger Maria Farm och fortsätter:

–Ojämställdhet i relationen eller arbetslivet framställs alltför ofta som konsekvenser av individuella val, snarare än strukturer. Ofta blir det kvinnornas ansvar att sminka situationen utåt för att partnern ska framstå som mer jämställd. Det blir också kvinnornas ansvar att skyla över det som inte fungerar.

Hör Maria Farm berätta om sina erfarenheter från möten med klienter och om vad forskningen säger. Men det blir självklart också förslag på hur vi kan förändra mönstren!

Läs mer om Maria och boken här.

Webbinariet anordnas i samarbete med Natur & Kultur.

Digital producent: Annette Lefterow