Ur Det Bästa, februari 2008
Av Annelie Hedlund
När Alexandra Charles fick höra att kvinnor särbehandlas inom vården bestämde hon sig för att göra något åt saken.
“Vi kvinnor lever farligt”, säger Alexandra Charles, ordförande och initiativtagare till 1,6-miljonerklubben. Hon använder benämningen “sandwichkvinnor” och menar att kvinnor är pressade från så många olika håll. I dag yrkesarbetar de flesta kvinnor. De har också en vårdande roll och tar hand om barn och barnbarn – och sina egna föräldrar när de blir gamla. De håller kontakt med släkt och vänner, köper presenter till födelsedagar och skickar julkort. Dessutom särbehandlas kvinnor inom vården. Alexandra Charles menar att de glöms bort i många sammanhang, och att många därmed riskerar att bli sjuka i onödan.
Syftet med 1,6-miljonerklubben är därför att sprida kunskap om kvinnohälsa, både inom vården och bland kvinnorna själva. Det kan gälla hjärtsjukdom, diabetes, bröstcancer, utmattningssyndrom, stress med mera. “Det är viktigt att se helheten”, säger Alexandra Charles. “Om en kvinna har diabetes, till exempel, riskerar hon att även få hjärtinfarkt. Ett förhöjt blodsocker kan påverka både hjärta, blodkärl och nerver.”
Inspiration är viktigt och 1,6-miljonerklubben anordnar träffar med föreläsningar där kvinnor kan mötas, utbyta erfarenheter och stärka varandras självförtroende. Ett exempel är evenemanget Hjärtgåing, som varje år anordnas på tolv platser runt om i landet. “Vi går för hälsans och hjärtats skull, och läkare och sjuksköterskor samlas för att dela med sig av sina erfarenheter.”
Tanken på att starta denna klubb väcktes under en föreläsning om kvinnor och hjärtsjukdom med professor Karin Schenck-Gustafsson. Alexandra Charles fick då veta att det mesta av den medicinska forskningen bedrivs på män, och att många läkare under sin utbildning inte ens får lära sig att en kvinnas symptom vid hjärtsjukdom ofta är annorlunda än mannens. “Jag tänkte: Varför inte starta en klubb, en ’påtryckningsgrupp’, uppkallad efter det faktum att det i Sverige finns cirka 1,6 miljoner kvinnor som är över 45 år?” säger Alexandra Charles.
För många är hon känd som innehavare av nattklubben Alexandra, som stängdes i slutet av åttiotalet, och hon har även fått många andra kända kvinnor att engagera sig i klubben: Kjerstin Dellert, Gunilla Pontén, Barbro “Lill-Babs” Svensson, Christina Schollin och Lill Lindfors, för att nämna några. “När jag bildade klubben ville jag samla starka och orädda kvinnor som kan påverka. Vårt mål är inte bara att sprida kunskap, utan att förändra attityden till kvinnor, framför allt över 45 år. Vi vill att alla kvinnor ska göra sina röster hörda och våga ta för sig mer.” Alexandra Charles menar att många kvinnor går och känner sig värdelösa eftersom de anses vara förbrukade i yrkeslivet efter att de fyllt 40. “Hela samhället skulle vinna på att kvinnor har en bra livskvalitet”, avslutar hon.
1,6-miljonerklubben bildades 1998 och har 28 000 medlemmar. Alla som fyllt 18 år är välkomna – kvinnor såväl som män. Klubben ger också ut böcker och gör kalendrar där behållningen går till Centrum för Genusmedicin. År 2004 fick klubben Nationalencyklopedins kunskapspris.