Stoppa kvinnovåldet allas ansvar

Bildtext: Anna Maria Corazza Bildt ser möjligheter att påverka mot kvinnovåld via Europaparlamentet

Över hela världen misshandlas kvinnor. I krig som i fred, på öppen gata och bakom stängda dörrar. Ingen kan göra allt för att sätta stopp för våldet – men alla kan göra något

Först och främst handlar det om att våga. Att våga se vad som händer med väninnan, arbetskamraten och systern och i att inte blunda för det som händer i världen. Våga se, men också att förstå varför, är en förutsättning för att åstadkomma förändring och att stoppa kvinnovåldet.

Under många år har Anna Maria Corazza Bildt engagerat sig i frågan och med sin post i Europaparlamentet ser hon nya möjligheter att påverka, ändra attityder och bidra till förändring. I Sverige som i andra delar av Europa och världen.

– Kvinnovåld är oacceptabelt. Det finns inga ursäkter. Inga undanflykter i religiösa, kulturella eller sociala förklaringar, säger Anna Maria.

Noll acceptans till kvinnovåld. Basta!

Och det kvinnovåld som för varje dag ökar är ett problem och en fråga som rör oss alla. Ökningen är alarmerande. Kvinnor misshandlas genom fysiskt våld, sexuella övergrepp och hedersmord. Kvinnor luras av kriminella nätverk att komma till Sverige där utlovade legala arbeten visar sig vara prostitution och fångenskap. Samtidig som den alldeles vanliga svenska kvinnan också utsätts för våld och övergrepp. Sammantaget är våldet så utbrett och bakgrunden så mångfasetterad att den minsta gemensamma nämnaren är just att kvinnorna är kvinnor. Oavsett bakgrund blir effekterna och konsekvenserna de samma.

– Den som blir utsatt får våld och övergrepp får men för livet. De kvinnor som vågar bryta den onda cirkel de ofta hamnar i har i bästa fall möjlighet att få stöd för sin såväl fysiska som psykiska hälsa. Men alltför ofta våga kvinnor inte berätta eller anmäla. Rädslan för bestraffning och mer våld tar över, säger Anna Maria.

Genom sitt arbete i Röda korset och andra engagemang har Anna Maria sett våldet på nära håll. På Balkan och i andra krigszoner och oroshärdar där militär makt och krigsstrategi inkluderar våldtäkter i syften som vida övertrampar krigföringens regler.

– Våldet sätter spår för livet. Leendet i en kvinnas ansikte stelnar och kommer inte tillbaka. Ett barn som sett sin mamma bli våldtagen får leva med det för resten av sitt liv, säger Anna Maria.

Omfattningen av kvinnovåldet är obegripligt stor. Och svår! Därför måste åtgärderna vara många.

– Lagstiftning där religiösa eller kulturella förutsättningar inte accepterar våld. Polisiära åtgärder som sätter stopp för internationella, kriminella nätverk för att stänga möjligheterna till trafficing och prostitution. Utbildning och respekt för kvinnor för att bryta kulturmönster som ger utrymme för våld, omskärelse och sexuella övergrepp, säger Anna Maria.

Själv har Anna Maria skaffat sig kunskaper genom att på plats och nära kvinnor i skiftande kulturer och situationer. I Darfur, i Afganistan, Kongo, Balkan och Iran.

– Förändring börjar med kunskap. Att sitta hemma i soffan och utlåta sig om vad som är rätt och fel i världen är ingen lösning, säger Anna Maria.

Så: Upp ur soffan. Alltför mycket är idag tillåtet i krig och kärlek. Det är inte rätt! Mänskliga rättigheter ska gälla alla. Även kvinnor!

 

Kristina Fröling