Livsstilsklubben, rapport

Första träffen

”Första träffen med hela Livsstilklubben var vid en frukostträff tidigt tidigt en torsdagsmorgon. Det var Hälsokontrollen som väntade med ett stick i fingret och ett blodbad som följde.

Direkt började alla tjejerna prata med varandra och fann att det här är rätt, det här verkar kul och någon anförtrodde åt mig: Underbart! att det är så många andra som förstår mig. En annan utropade: ”Detta är första steget”.

Under veckan fick varje deltagare genomgå en Hälsoprofilbedömning med mig. Ett individuellt samtal om livet och dess innehåll, mätning, bedömning och beräkning av b.la. kroppssammansättning, kost, stress, motion, blodtryck och kondition. Hälsoprofilbedömningen varade ca 1,5 timmar per dam och det gav en del tankar och reflektioner om livet, och förhoppningsvis en massa motivation inför kursstarten.

Själv fick jag lära känna varje deltagare på en personlig nivå och jag kunde inte sluta förundras över vilka starka,motiverade och fantastiska kvinnor jag hade valt ut till Livsstilsklubben. Tanken slog mig att det finns drygt 90 andra lika fantastiska kvinnor som hade sökt till Livsstilsklubben.

Hälsoprofilbedömningen var toppen för nu vet jag, och förhoppningsvis också damerna, åt villket håll vi tillsammans ska styra skutan.

Måndagen 15 februari var Livsstilsklubbens första officiella träff. Innan den individuella berättelsen om oss själva och vilka förväntningar var och en har på Livsstilsklubben, genomgick varje kvinna en mätning av midjan och fotograferades i snygga poser.

Under fotograferingen kom tjejerna på att alla gillar att dansa. De pratade om att träffas på La Isla på Kungsholmen för lite heta latinokvällar. Detta varvades med samtal kring Livsstilsklubbens innehåll, vad det kommer att dyka upp, snökaoset som orsakade benbrott, recept utdelning, dobbar under skorna för raska promenader, ”varför kan man inte bara nöja sig med en chokladbit?”, målbilder, motivation, fällor, stöd, möjligheter och semlor. Vi hade himla kul!
Det var så roligt och intressant att vi drog över med nästan 40 minuter. Men det var ingen som klagade. Helst hade jag velat stanna kvar hela kvällen för jag var så fängslad av dess kvinnor.

Innan vi samlade oss för att sätta på oss stora bylsiga kappor och dobbarna på vinterstövlarna, fick alla som hemuppgift att konkretisera och skriva ner sina mål och målbilder.

Nu på måndag är temat beteendeförändring. Jag har längtat sedan förra gången!

Efter 15 veckor

Efter 15 veckor med mycket hårt slit men också mycket skratt närmar sig sista tillfället för Livsstilsklubben.

Varje träff har givit både glädje, förmaningar, ny kunskap och nya sanningar. Alla i Livsstilsklubben har kämpat hårt med både målformuleringar, motion, förkylningar, matlagning, påskgodis, och semesterar. Allt kämpande har också lönat sig.
Vikten går sakta men säkert ner och tjejerna har efter reflektion upptäckt att de idag har ett annat förhållningssättet till mat, motionsvanor och livsnjutninhg.

”Man har hittat sätt att lura sig själv från att komma på anledningar till att inte träna” berättade Ylva för gruppen. ”Jag som är så bra på att komma på ursäker motionerar nu dagligen och det är så skönt att ha gjort det” ”Min man trodde inte att jag motionerade så hårt under mina morgonpromenader förrän han skulle köra ikapp mig med bilen en morgon” fortsätter Ylva skrattande.

”Jag ser det som ett hälsoprojekt där jag kan se flera positiva effekter av min viktnedgång. Hela kroppen mår bättre och jag känner att detta är jag värd, att unna mig själv en bra kropp. Flera personer har kommit med positiva kommentarer om mitt nya friska jag” säger Karin. ”Med kunskapen och stödet från Livsstilsklubben har jag fått motivation till mitt projekt”

Precis som de andra tycker Hillevi att det har varit en sporre och ett underbart stöd att haft gruppen att beklaga sig för, fått bra tips och idéer, ett par sanningar som man själv inte ville se och framför allt ett härligt gott skratt.
”Jag insåg inte att jag hade så mycket dötid som jag bara satt och åt goda smörgåsar på istället för att göra vettigare saker.”
Idag börjar Hillevi varje morgon med 20 minuter på motionscykeln. Detta har hon upptäckt är bra för sitt nyoperarade knä. Tack vare detta har Hillevi lyckats trampa runt ett par varv på riktig cykel också. Promenader till och från jobbet har också gett ett bra ork och massor av energi.

På måndag är det sista träffen för Livsstisklubben och ett knytkalas väntar. Alla ser det som ett examensprojekt. Med spänd förväntan ser jag fram emot vad var och en kommer att bidra med för mat till festbordet.

Onsdagen 27 maj kan ni läsa om de nya midjemåtten och vad som kommer bjudas på måndagens vårbuffé.
Till dess, njut av den härliga vårvärmen.

Avslutning

Efter 16 veckor med Livsstilsklubben är 9 fantastiska damer tillsammans 60 cm mindre i midjan och 33,3 kg lättare. Och det bästa av allt, ny livsstil, positiva tankebanor och härlig energi.

Massor av kunskap om hur mat, motion och motivation kan förbättra kolestrolvärdet, sänka blodtrycket och blodsockret och dessutom öka orken och livskvalitén.

Någon som tidigare saknade intresse för matlagning improviserar idag friskt i köket. Motionera är numera en daglig rutin för de flesta. Nyfikenheten för nya smakkombinationer har väckts och idag är skafferi och kyl fyllda med livsmedel som man inte visste existerade.

”Det var inte så svårt att genomföra förändringarna. Det svåra var att bestämma mig, men då jag väl hade bestämt mig och satt upp mål, fick jag så mycket stöd från Livsstilsklubben och allt kändes lättare och roligare.
Jag hoppas att fler får chansen som jag fick och att fler tar chansen. Detta är värt så mycket” berättar en glad och energisk Lena.

Avslutningsmiddagen blev en fin och mysig summering av alla veckor tillsammans i Livsstilsklubben. Det bjöds både på vininkokt fänkål, bön- och parmesanostsallad, koreansk crabbfish-kimchi, zucciniplättar med färskrökt lax, kycklingsallad med primörer och läskande kallt krysantemumte som dryck. Detta knytkalas rundades av med gudomlig fruktsallad och härlig rabarberpaj. Recept byttes kors och tvärs.

Efter avsmakningen av buffén utsågs den mest omtyckta maträtten. Det var in i det sista en tuff och jämn kamp. Till sist vann Marie, på ”tiebreak”, med sina underbara zucciniplättar. För dessa delikata underverk tilldelades Marie en kokbok av Stefan Rössner.

Fler vinnare korades:
Den som under 16 veckor tillfört mest skratt i Livsstilsklubben
Den som jobbat hårdast med motionen
Den som var bäst på att gissa gruppens slutgiltiga mätresultat
Med allt som damerna har genomfört de senaste veckorna är alla en vinnare.

Alla är eniga om att till hösten blir det en uppföljning, Livsstilsklubben 2.
Och självklart kommer det fler nya Livsstilsklubbar.
Efter sommarsemestern kan ni i vår medlemstidning läsa ännu mer om Livsstilsklubben. Tills dess, njut av sommaren och allt underbart den kommer att erbjuda.

Hörs snart igen
Phoung Pihlträd
Näringsfysiolog och gruppledare

Vid frågor, kontakta mig per e-post:
phoung@pdhc.se