Woman in Red Malmö

Vi slår ett slag för kvinnohjärtat

Det är lätt att se rött en dag som denna. Den 6 mars gick Woman in Red av stapeln i Malmö. Fyrahundra deltagare fick många tips för att hålla sig friska och även prova på förebyggande insatser genom att smygträna. Jesper Aspegren höll ihop programmet och konstaterade när han tittade ut över publiken att han inte hade haft så unga åhörare sedan han jobbade på Barnjournalen.

Klockan elva slogs portarna upp till Slagthuset och en strid ström av damer, med inslag av någon herre, gjorde entré. De minglade bland utställarna, köpte pins, böcker och lotter. Allt detta till ackompanjemang av “Lady in red” från högtalarna. Den goda stämningen steg ytterligare när Gunnel Hemmel från 1,6 miljonerklubben Skåne hälsade alla välkomna och Jesper Aspegren invigningstalade och kåserade. Kulmen nåddes när den sprakande modevisningen i röda toner och spännande skånsk kläddesign intog catwalken. Publiken njöt.

Reducera riskerna

Eftermiddagens föredrag avlöste varandra med teoretiska och praktiska råd för ett långt och friskt liv. Docent Ronnie Willenheimer, specialist i kardiologi och internmedicin vid Hjärtkärlkliniken i Malmö, förklarade att vi blir äldre och äldre med sjukdom, men vi lever inte längre utan sjukdom.

Vi måste vara införstådda med de riskfaktorer som gör att vi kan drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och förebygga dessa. Och det finns många enkla recept. Ett halvt kilo frukt och bär om dagen minskar risken för stroke med 40 procent. Till plussidan lägger Willenheimer också bland annat motion och ett måttligt intag av alkohol. Han rekommenderar dock inte den som idag inte dricker alkohol att börja dricka. Rökning dubblar däremot risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Avslappnande yoga
När sedan Leslie McInnes Bergman från Studio Frid intog scenen för tjugo minuters yoga var alla i publiken med på noterna och deltog aktivt. Leslie guidade oss genom övningarna och hela den stora salen andades ett lugn som åtföljde de mjuka rörelserna. Därefter var vi beredda att möta Marie Ekberg, överläkare på Lung- och allergikliniken, SUS för att höra om förhållanden sömnapné och hjärtsjukdomar.

Sömnapné innebär att luftvägarna faller samman, vilket i sin tur gör att vi får för dålig nattsömn som leder till dagtrötthet. Ekberg uttryckte det så här: Det är inte OK att somna när man föreläser, däremot är det OK att somna som åhörare under en föreläsning. Sömnapné drabbar kvinnor först efter femtioårsåldern. Det är viktigt att söka hjälp om vi har sömnproblem med andningsuppehåll för att det inte ska leda vidare till allvarliga sjukdomar. Övervikt, fetma, alkohol och medicinering förknippas med sömnapné.

Smygträna mellan motionspassen
Stillasittandet är kopplat till ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det är dock väldigt lätt att eliminera den risken. Därför hade sjukgymnasterna Britta Balkfors och Jenny Kroon inga svårigheter att få publiken med sig i sin “smygträning för stillasittare”, genom enkla övningar som tåhöjningar och nigningar. Det gäller att hålla igång hela tiden och inte hänfalla till stillasittande i timmar bara för att vi motionstränar en till tre dagar i veckan. Den motionen suddas ut om vi inte smygtränar däremellan. Bli inte stressad i bilkön, passa på att smygträna då i stället. Det är bara att anpassa övningarna till platsen och tillfället.

Det var många goda råd och tankar vi tog med oss från den här dagen. För vem vill inte jobba förebyggande?

 Text och bild: Gittan Holmström