Under Hallonbusken på Dramaten

Tisdag den 29e mars höll 1,6 & 2,6 miljonerklubben en Salong i Marmorfoajén på Dramaten i Stockholm.

Teaterchef Marie-Louise Ekman, författaren och regissören Maria Blom och Alexandra Charles samtalade om kultur och hälsa.
Ekman sa att utan sitt konstnärskap och tillgång till kultur i olika former skulle hon ha varit galen och inspärrad. Så är det för många människor. Kulturen och konstnärsutövandet erbjuder människor en valmöjlighet att ta in, uppleva, med alla våra sinnen. Ekman sa också att det är underbart med teatern, vars uppgift är att förmedla det förbjudna och gränsöverskridande och därmed skapa debatt, väcka känslor, som kan leda till bra saker, förändringar i någon riktning. Så är det med allt konstutövande. Det finns möjligheter. Ekman sa också att Nationalscenen har en skyldighet att spela teater för hela Sverige.

Maria Blom gav en introduktion till sin nyskrivna pjäs Under hallonbusken. “Ett familjedrama, otroligt rolig men också gravallvarlig”, sa Maria. En dalkarl medverkar i pjäsen, vilket lett till att folk kommer åkandes från Dalarna för att se honom!

Maria Blom, som gjorde guldbaggebelönade Masjävlar, har både skrivit och regisserat Under hallonbusken. Pjäsen är ett frustande och musikfyllt kammarspel som vänder sig rätt ut i salongen, med tre syskon som möts kring sin – nästan – avlidna mammas dödsbädd.

I rollerna: Tanja Lorentzon, Julia Dufvenius, Andreas Rothlin Svensson, Johan Holmberg, Eva Millberg. Jag vill varmt rekommendera den.

Mötet med Dramaten var ett led i 1.6 & 2.6miljonerklubbens satsning på “Kultur är hälsa”.

Gisela Larsson Montan



Maria Blom, Alexandra Charles och Marie-Louise Ekman

Alexandra Charles och Marie-Louise Ekman i Guldfoajén

Maria Blom, Alexandra Charles och Marie-Louise Ekman samtalar om kultur och hälsa