Världshälsodagen är en av FN:s internationella dagar som firats årligen den 7 april under ledning av Världshälsoorganisationen (WHO) sedan 1950 till åminnelse av organisationens bildande 7 april 1948. Denna dag uppmärksammar WHO globala hälsofrågor. Temat i år är antibiotikaresistens.
“No action today – no cure tomorrow”
Vi lever i en tid då vi är helt beroende av antibiotika och antivirala läkemedel för behandling av infektioner som för några decennier sedan eller bara för några år sedan, som för HIV/AIDS, skulle varit dödliga. Den globala spridningen av antibiotikaresistens är temat för årets Världshälsodag arrangerad av Världshälsoorganisationen, WHO, den 7 april. WHO strävar efter ett globalt åtagande att säkra dessa läkemedel för kommande generationer. WHOs upprop till regeringar och vårdgivare handlar om att införa de regler och riktlinjer som behövs för att förebygga och minimera utvecklingen av multiresistenta mikroorganismer.
Källa: https://www.who.int/world‐health‐day
Varje antibiotikakur har ett pris
Antibiotikaanvändningen i sig är orsaken till den alarmerande resistensutveckling vi ser inom sjukvården idag. Varje kur ökar risken att alltmer resistenta bakterier biter sig fast i vår normala bakterieflora och att framtida bakterieinfektioner därmed blir svårbehandlade. Vår normala bakterieflora delas av alla – en antibiotikabehandling av dig idag påverkar därför din egen nästa behandling, dina närmastes nästa, likväl som alla andras kommande behandlingar.
Hela den moderna sjukvården hotas när antibiotika förlorar sin kraft med högre läkemedelskostnader, längre vårdtider, ökat behov av isoleringsvård och ökad dödlighet som följd.
Läs mer i denna PDF från Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens)