Nio av tio äter för lite frukt och grönt

Frukt och gröntNio av tio svenskar, 91 procent, äter mindre frukt och grönt än rekomenderat. Det visar en ny sammanställning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram i samband med satsningen Ett friskare Sverige, som just nu pågår över hela landet.

– Genom att äta mycket frukt och grönsaker ökar vi möjligheterna att må bra samtidigt som vi motverkar flera vanliga sjukdomar, säger Pia Lindeskog, chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö på Statens folkhälsoinstitut.

Goda matvanor förebygger övervikt och cancer samt minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och högt blodtryck. En låg konsumtion av frukt och grönsaker är enligt Världshälsoorganisationen (WHO) den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död i höginkomstländer.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, totalt ett halvt kilo. Det motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. I landet som helhet är det bara nio procent som når upp till rekommendationen. Skillnaden mellan kvinnor och män är stor, bland kvinnorna når 13 procent upp till rekommendationen, medan motsvarande siffra bland männen bara är fem procent.

Bland dem som äter allra minst frukt och grönt, bara en gång per dag, uppger hela 67 procent att de vill öka sin konsumtion och 11 procent anser sig behöva stöd för att göra det. De som äter allra minst frukt och grönt tillhör ofta socialt och ekonomiskt utsatta grupper och det är också personer i dessa grupper som i störst utsträckning uppger att de vill ha stöd för att öka sin konsumtion.

– Förutsättningarna för hälsosamma vanor varierar stort mellan olika grupper. Personer med god ekonomi och lång utbildning har ofta bättre matvanor än personer med kort utbildning och låg inkomst. Den som har någon form av funktionsnedsättning har också oftare ohälsosamma levnadsvanor, säger Pia Lindeskog.

Under denna vecka, den 9-15 maj, uppmärksammas vikten av goda matvanor och fysisk aktivitet under parollen Ett friskare Sverige. På uppdrag av regeringen samordnar Statens folkhälsoinstitut aktiviteterna under veckan tillsammans med en rad aktörer på lokal och regional nivå.

Uppgifterna om matvanor bygger på Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät, Hälsa på lika villkor, redovisade för perioden 2007–2010. Statistiken avser befolkningen i åldrarna 16–84 år.

Tips för goda matvanor:

Ät regelbundet. Kroppen fungerar bra om du äter regelbundet – frukost, lunch, middag och två-tre mellanmål däremellan.

Använd tallriksmodellen. Då delas maten på tallriken in i tre delar, två stora och en liten. En av de stora består av grönsaker, rotfrukter och frukt, den andra av potatis, ris, pasta och bröd. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg eller baljväxter som bönor och ärter.

Titta efter nyckelhålet. Nyckelhålet gör det enklare att välja hälsosam mat.

Läs hela sammanställningen här.

Läs mer om satsningen Ett friskare Sverige här.

För mer information:

Pia Lindeskog,
chef för avdelningen för levnadsvanor och livsmiljö, Statens folkhälsoinstitut,
063-19 97 67, e-post: pia.lindeskog@fhi.se

Nina Åkeson,
projektledare Ett friskare Sverige, Statens folkhälsoinstitut,
063-19 97 33, e-post: nina.akeson@fhi.se

Johan Landin,
pressekreterare, Statens folkhälsoinstitut,
063-19 96 52, e-post: johan.landin@fhi.se