Följande artikel fanns att läsa i Q-publishings bilaga till Aftonbladet 16 maj 2011:
Foto: Johan Jeppson
“Man måste få människor att känna att de duger”
Vad är livskvalitet? Är det lyxiga prylar? En lyckad karriär? En trådsmal figur? Inte om man frågar Alexandra Charles, den före detta nattklubbsdrottningen som blivit folkbildare genom sitt arbete med 1,6-miljonerklubben. Föreningen som startade 1998 har idag över 30 000 medlemmar och har sitt stora fokus på kvinnors hälsa. – Livskvalitet bottnar i god hälsa. Och det gäller för alla människor oavsett förutsättningar, säger hon.
Det är en intressant resa som Alexandra Charles har gjort. Under 70- och 80-talen drev hon under eget namn Sveriges enda nattklubb av internationell kaliber. När det glamorösa nattklubbslivet till slut blev för krävande – och ytligt – började en karriär som PR-konsult. Beslutet att lämna klubbvärlden grundade sig till stor i önskan om ett hälsosammare liv med mindre stress. Det var under den här tiden hon fick upp ögonen för kvinnohälsofrågor.
– Jag deltog vid ett seminarium där vi fick höra att mannen är norm inom medicinsk forskning och att kvinnor diskrimineras i vården. Kvinnor och män är inte identiska, vi ser inte bara olika ut utan vi reagerar och fungerar olika. Att man inte tagit hänsyn till detta är oerhört märkligt. Jag kände att jag hade snubblat över ett eftersatt område, berättar Alexandra Charles.
Hur reagerade du?
– För mig var det förvånande att genusperspektivet inte existerade inom forskningen. Det är så klart något som kan ha svåra konsekvenser, dels för kvinnor, men det går ju samtidigt ut över samhället i stort. Och jag har alltid ogillat orättvisor.
Med en ny målsättning, att motverka den okunskap som råder kring kvinnohälsofrågor, började Alexandra dra igång 1,6-miljonerklubben. Första steget var att skapa uppmärksamhet kring ämnet.
– Jag förstod att jag inte skulle klara det på egen hand. Därför bjöd jag in ett antal kända, starka kvinnor efter som jag hade lärt mig i min förra bransch att kändisar skapar uppmärksamhet. Den mediala genomslagskraften blir mycket större om Lill Lindfors, Soleveig Ternström eller Christina Schollin ställer sig bakom att det behövs mer forskning på kvinnors hälsa. Vi hjälper på så sätt till att föra fram den sakkunskap som läkare och forskare står för.
Idag är 1,6-miljonerklubben en lobbyorganisation med ett brett fokus, där så gott som allt som rör hälsa och livskvalitet får plats. Hjärt- och kärlsjukdomar, träning, sex- och samlevnad och kost är några av ämnena man diskuterar. Att lära sig hantera stress är också en grundprincip.
– Stress är vår tids stora gissel. Vi ser de oerhörda krav som ställs på framförallt unga tjejer idag. Man ska träna, vara duktig i skolan och samtidigt ha ett lyckligt privatliv. Det är så mycket man bör göra och misslyckas man så får man ångest. Å andra sidan är det inte riktigt fint för kvinnor att vara högpresterande, vilket i sin tur ökar det dåliga samvetet.
– Det är viktigt att vara medveten om stress och att lära sig läsa av signalerna i tidig ålder. Även äldre upplever en ökad stress idag. Många känner att de inte kan leva upp till bilden av den “aktiva senioren” som golfar och lagar middagar till barn och barnbarn.
Det är också en fråga om att få bukt med dålig självbild.
– Man måste få människor att känna att de duger. Det handlar också om att inse att allt inte kan gälla för alla. Alla kan inte se ut som Angelina Jolie, alla kan inte ha alla statusprylar. Tråkigt nog finns det för få individualister idag och de flesta utgår från hur andra tycker att man bör vara och se ut. Det innebär en oerhörd press att ställa orimliga krav på sig själv.
Du jobbar själv oerhört mycket. Hur stressar du ner?
– Jag tillbringar mycket tid med min hund, Pricken Oskar. Han är en trettonårig Parson Russell terrier och han är min bästa kamrat. Det är så härligt med hund efter som man måste gå ut tre gånger om dagen, oavsett väder.
– Jag är en dualist. Jag älskar den sköna stillheten i naturen, samtidigt som jag tycker om att uppleva stadspulsen och att ha massa människor runtomkring mig. Man behöver inte välja det ena eller det andra.