Om mungipan hänger snett, armen domnar bort och talet är sluddrigt – sök omedelbart vård för stroke. Det är ett av budskapen som Sveriges landsting och regioner nu förmedlar i en nationell strokekampanj.
Varje år drabbas omkring 30 000 människor av stroke och med nästan 8 000 personer som avlider årligen, är stroke den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Vid stroke och TIA (övergående attack som beror på stopp i blodflödet till något av hjärnans kärl) är det livsavgörande att söka vård direkt. En snabb behandling kan öka chanserna för en strokedrabbad att överleva och minska behovet av hjälp i vardagen. För dem som fått en TIA kan snabb vård förhindra risken för en ny attack.
– Genom kampanjen och det så kallade AKUT-testet, hoppas vi kunna öka allmänhetens kunskap om symtomen för stroke så att man söker vård så snabbt som möjligt, säger Noemi Katzenberg Berger, projektledare för nationella strokekampanjen.
AKUT-testet
Misstänker du att en person nära dig har drabbats av stroke? Be personen att göra följande:
A – Ansikte
Be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger – ring 112!
K – Kroppsdel
Be personen lyfta armarna och hålla kvar i 10 sekunder. Om en arm faller – ring 112!
U – Uttal
Be personen säga en enkel mening som “det är vackert väder i dag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – ring 112!
T – Tid.
Varje minut räknas för att rädda liv. Ju fortare behandling sätts in, desto mindre blir skadorna – ring 112!
Källa: SKL – Sveriges Kommuner och Landsting