Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet & Utbildningsdepartementet
Ny delegation ska främja jämställt arbetsliv och minskat lönegap
Regeringen har beslutat att tillsätta en delegation för jämställdhet i arbetslivet. Delegationen ska utreda kvinnors och mäns olika villkor och lämna förslag på insatser som kan främja jämställdhet i arbetslivet och minska lönegapet mellan kvinnor och män. Delegationen ska även bjuda in till debatt och sprida information.
– Flickor lyckas bättre än pojkar i skolan, men lönekuvertet förblir tunnare. Det är dags att kvinnors utbildning lönar sig lika mycket som männens. Att lönegapet ska fortsätta minska är en viktig jämställdhetsprioritering, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.
– I kvinnodominerade sektorer är karriär- och utvecklingsmöjligheterna ofta begränsade vilket måste ses som ett allvarligt samhällsproblem. Det är orimligt att vi 2011 fortfarande har en könssegregerad arbetsmarknad, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström
Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, har utsetts till ordförande för Delegationen för jämställdhet i arbetslivet.
Sammanfattning av direktiven:
Individers val av exempelvis utbildning, deltidsarbete och anställning har betydelse för löneskillnader och jämställdhet i arbetslivet. Valen är fria, men de får konsekvenser på lön, pension och livsinkomst.
Det finns fortfarande brister i jämställdhet när det gäller kvinnors och mäns möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och i näringslivet, att stanna kvar och utvecklas i arbetslivet liksom att kunna kombinera arbete och familjeliv. Kvinnors löner är lägre än mäns och lönegapet är i stort sett lika stort som för tjugo år sedan. Kvinnor har en sysselsättningsgrad som är lägre än mäns. Kvinnor arbetar deltid i betydligt större omfattning än män, både frivilligt och ofrivilligt. Av de sysselsatta arbetar en tredjedel av kvinnorna deltid även om andelen heltidsarbetande har ökat de senaste tio åren. Bland männen arbetar nästan 90 procent heltid. Avgiftsbestämda pensionssystem innebär att skillnaderna mellan kvinnor och män har effekter även efter det att arbetslivet avslutats.
En utgångspunkt för delegationens arbete ska vara den svenska arbetsmarknadsmodellen där parterna ansvarar för lönebildningen. Delegationen ska uppmärksamma frågor om livsinkomst och om hur individuella val vid en tidpunkt i livet kan få konsekvenser senare i livet.
Den utåtriktade verksamheten i form av publikationer, konferenser och seminarier kan ske i egen regi eller i samverkan med andra, till exempel myndigheter eller arbetsmarknadens parter.
Delegationen ska särskilt:
- Analysera vad regeringen och arbetsmarknadsparterna kan bidra med inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen för att nå jämställdhet i arbetslivet.
- Samla in och analysera goda exempel, såväl nationella som internationella, på jämställdhet i arbetslivet.
- Särskilt uppmärksamma och lämna förslag på hur kvinnors arbetskraftsdeltagande kan öka.
- Lämna förslag på insatser som kan främja jämställdhet i arbetslivet och minska lönegapet mellan kvinnor och män.
Uppdraget ska delredovisas senast den 22 februari 2013 och slutredovisas senast den 24 oktober 2014.
Cherine Khalil
Pressekreterare hos Hillevi Engström
Yoav Bartal
Pressekreterare hos Nyamko Sabuni