Lider ditt barn av stark rädsla, oro eller ångest?

Vill ni delta i ett forskningsprojekt som undersöker en internetbaserad psykologisk behandlingsmetod för barn som besväras av stark rädsla?

Nu har ni den möjligheten! Barn och ungdomspsykiatrin i Stockholm och Karolinska Institutet genomför ett forskningsprojekt för att undersöka effekterna av internetbaserad KBT – kognitiv beteendeterapi. I projektet studeras barn 8-12 år som lider av stark rädsla, oro eller panikattacker som kan uppträda i olika situationer och sammanhang. Behandlingen är kostnadsfri och pågår i 10 veckor under 2012.

Om du vill delta i studien eller vill veta om det här kan vara något för dig och ditt barn kan du läsa mer på www.bup.se/bip

 

Information om studien – till föräldrar

Om ni och ert barn vill ha hjälp med att hantera ert barns ångest erbjuds ni härmed möjlighet att kostnadsfritt delta i en unik forskningsstudie. En väl beforskad metod för barn med ångeststörning kombineras för första gången i Sverige med administrering via internet. På senare år har det bedrivits mycket forskning kring psykologisk behandling som ges över Internet. Internetförmedlade behandlingsprogram för bland annat ångestproblematik och depression hos vuxna har genomförts med goda resultat.

Den här studien är ett samarbete mellan Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm och Karolinska Institutet, och syftar till att undersöka om internetförmedlad terapi för barn med ångest är effektivt. Studien baseras på KBT-metoder och innebär att ni som familj går igenom ett internetbaserat självhjälpsprogram under 10 veckor med vägledning av en behandlare via e-post och telefon.

Målgrupp

Vi vänder oss till barn med stark oro, rädsla och/eller ångest och deras föräldrar eller vårdnadshavare (i texten nedan används föräldrar). Om ni känner att ni behöver hjälp att hitta ett nytt sätt att hantera ert barns ångest kan den här behandlingen vara ett verkningsfullt alternativ för er. Kognitiv beteendeterapi (KBT) för barn innebär att vårdnadshavare, barn och behandlaren gemensamt arbetar för att uppfylla de mål som formuleras i början av behandlingen. Deltagande i behandlingen förutsätter att ni är beredda att sätta av tid till att utföra olika uppgifter varje vecka, först enskilt och sedan tillsammans med ert barn.

Följande kriterier krävs för att kunna delta i studien:

  • Ni söker för att ert barn har problem med rädsla eller oro
  • Den aktuella problematiken har en betydande negativ inverkan på ert barns liv
  • Ert barn är mellan 8-12 år
  • Ert barn bedöms uppfylla kriterierna för specifik fobi, social fobi, generaliserat ångestsyndrom, separationsångest eller paniksyndrom
  • Ni har tillgång till dator med internetuppkoppling i hemmet.
  • Båda föräldrar ska vara villiga att fylla i formulär och delta i intervjuer
  • Ni och ert barn kan båda tala, läsa och skriva på svenska.
  • Båda föräldrar har möjlighet att komma till en live-bedömning
  • Om ert barn medicinerar för psykisk problematik ska medicineringen ha varit stabil i minst tre månader.
  • Den huvudansvarige föräldern måste vara fri från allvarlig psykisk störning

Följande kriterier leder till uteslutning från studien:

  • Ert barn uppfyller kriterierna för annan psykiatrisk diagnos som bedöms som mer angelägen än ångeststörningen
  • Ert barn har en neuropsykiatrisk diagnos
  • Ert barn går i annan psykologisk behandling för problemet
  • Förekomst av misshandel, övergrepp eller substansmissbruk i familjen gör att just den här behandlingen inte är anpassad för er.
  • Förekomst av svår psykiatrisk problematik och/eller risk för ert barn skulle kunna ta sitt liv under behandlingen kommer att undersökas under bedömningen och kommer att leda till att ni rekommenderas annan behandling.
  • Om det problem ni söker för ligger utanför syftet med behandlingen, kommer ni att informeras om var ni kan finna lämplig, alternativ behandling.
  • Specifik fobi för blod, sprutor, kräkningar, åska och säsongsbundna insekter kommer inte att inkluderas.

Huvudansvarig förälder

En huvudansvarig förälder ska utses och det är den som har ansvaret för att behandlingen genomgås och att formulären fylls i. Samtidigt är vi intresserade av att se hur föräldrarnas mående påverkar barnen och vi vill därför att båda föräldrarna fyller i skattningsformulär. Om inte barnet bor med båda föräldrarna och ni är osäkra på vem som ska fylla i formulären kan ni höra av er till oss.

Hur går studien till?

För att ha möjlighet att delta i studien ringer ni i det telefonnummer som ni hittar under fliken ”Anmälan”. Ni blir sedan uppringda så snart vi kan för ett första bedömningssamtal. Vid detta samtal ställs några frågor för att få en uppfattning om huruvida den här behandlingen skulle kunna passa er. Telefonsamtalet syftar till att översiktligt kartlägga barnets aktuella problematik, eventuella tidigare behandlingar, er familjesituation etc. Kontaktuppgifter till båda vårdnadshavare noteras och en huvudansvarig förälder utses. Om inga hinder att delta framkommer får ni en kod till ett internetbaserat screeningformulär som sedan fylls i av huvudansvarig förälder.

När formuläret är ifyllt får ni koder för att fylla i ytterligare självskattningsformulär på internet. Båda föräldrarna och ert barn ska nu fylla i formulär som handlar bland annat om ert barns och ert eget mående. Dessa svar ligger till grund för utvärderingen av behandlingen men vi gör utifrån dem även ytterligare en bedömning om den aktuella behandlingen kan vara till hjälp för ert barn. Om vi gör bedömningen att den här behandlingen inte skulle passa just er kontaktar vi er och berättar varför vi tagit det beslutet. Om vi har förslag på någon annan typ av behandling eller hjälp som kanske skulle vara bättre för er så får ni information även kring det.

Om telefonscreeningen och svaren på formulären talar för att behandlingen är lämplig för ert barn kommer ni att erbjudas en tid till en bedömning. Bedömningen kommer att ta en halv dag och består av en strukturerad intervju med föräldrar och barn. De flesta intervjuer kommer att ske i Stockholm men intervjuer kommer även att kunna erbjudas på ytterligare ett antal orter. Detta tillfälle är även viktigt för att ert barn själv ska få möjlighet att ställa frågor om studien och ha möjlighet att säga till om det inte vill delta i studien. Vid bedömningen har även ni möjlighet att ställa eventuella frågor och ni kommer att få skriva under en blankett om informerat samtycke. Blanketter kan ni se här på hemsidan.

Resultatet av bedömningen avhandlas vid en remisskonferens, bestående av forskningsledarna, legitimerad psykolog, barnpsykiater och legitimerad psykoterapeut. Familjer som av någon anledning inte bedöms som lämpliga för studien kommer att få personlig återkoppling via telefon, med en motivering samt en rekommendation om var de kan söka annan hjälp om det är aktuellt.

Om ni inkluderas i studien lottas ni till antingen behandlingsgrupp eller väntelistegrupp. Om ni lottas till behandling kommer den att påbörjas strax efter bedömningsintervjun, under våren 2012.

Samtliga deltagare kommer, tio veckor senare (eller efter avslutad behandling), att få fylla i individuella självskattningsformulär och genomgå en kortfattad intervju över telefon som ligger till grund för mätning av behandlingsresultat. Formulären ska även fyllas i och telefonintervjun genomföras tre och tolv månader efter behandlingens slut av båda föräldrar och barn, för att se om behandlingen ger långsiktig förbättring. En sammanställning av resultaten kommer att presenteras på projektets hemsida.

Det kan tyckas vara många formulär och intervjuer. Är det verkligen nödvändigt? Vi tycker att det är viktigt att göra en noggrann genomgång av just er situation och problematik för att öka sannolikheten att behandlingen har effekt för just er. Dessutom är det viktigt ur forskningssynpunkt för att kunna utvärdera om behandlingen fungerade eller ej. Vi är dock medvetna om att det kan kännas jobbigt eller tjatigt och har full förståelse för detta. Det finns såklart även en risk att ni har besvarat många frågor och till och med gjort en resa, utan att sedan få vara med i behandlingen. Eftersom vi gör en noggrann bedömning är vi dock bättre rustade att ge er välgrundade råd om var ni kan vända er istället!

Behandlingsupplägg

Det internetförmedlade behandlingsprogrammet består av elva delar som ni arbetar er igenom tillsammans med er behandlare. De flesta delarna riktar sig till er som förälder, andra delar ser ni tillsammans med ert barn. Varje del innehåller information och övningar som syftar till att lära er principerna för förändring. Ni kommer att arbeta med övningar både enskilt och tillsammans med ert barn och ha regelbunden kontakt med en behandlare via telefon och mail. Behandlingen pågår i tio veckor och det finns ingen möjlighet att göra uppehåll eftersom kontakten med er behandlare sedan avslutas. Behandlarna är legitimerade psykologer som får handledning av legitimerade psykoterapeuter med omfattande klinisk erfarenhet av KBT-behandling med barn.

Själva behandlingen bygger på Kognitiv beteendeterapi (KBT) och de strategier du får lära dig i programmet har hjälpt många andra med liknande problem. Varje del innehåller information och en presentation av övningar eller uppgifter. Dessa övningar gör ni på egen hand och får sedan feedback från er behandlare via mail. Ni har också möjlighet att ställa frågor till behandlaren under hela behandlingsprogrammet. I behandlingen ingår information om ångest, exponering, hur man kan underlätta förändring och hur man kan vidmakthålla de framsteg som gjorts.

Kognitiv beteendeterapi för barn

KBT har starkt stöd vid behandling av barn med ångeststörningar och rekommenderas av Socialstyrelsen i Sverige vid behandling av barn med ångest. I dagsläget råder det dock brist på behandlare med KBT-kompetens inom såväl primärvård som barn- och ungdomspsykiatrin. För att tillgodose det stora behandlingsbehovet av ångeststörningar hos barn och ungdomar är det betydelsefullt att öka tillgängligheten och utbudet av evidensbaserad psykologisk behandling. Internetförmedlad terapi kan vara ett sätt att öka tillgängligheten och nå ut till fler.

Väntelista

De som lottas till väntelista kommer under tio veckor efter randomiseringen att få veckovisa mail från behandlaren för att följa hur ni har det. Därefter genomgår gruppen samma behandling som behandlingsgruppen. Vi rekommenderar att behandlingen påbörjas i början av augusti eftersom vår erfarenhet är att det är svårt att genomföra en bra KBT-behandling under sommarlovet. För att behandlingen ska ha tillräckligt goda förutsättningar för att lyckas krävs oftast att man befinner sig i sin vardag där problemen oftast uppstår. På sommaren är det ofta ledigt från skola och fritidsaktiviteter och det innebär mindre möjligheter att öva och därmed mindre möjligheter till en bra behandling. Eftersom det blir en viss fördröjning kommer vi även att be er svara på vissa frågor igen, för att kontrollera så att det inte blivit någon större skillnad över sommaren. Det är möjligt, om ni så önskar, att påbörja behandlingen på en gång efter den första eftermätningen, men vi rekommenderar starkt att man väntar till augusti.

Frivillighet och etik

Ditt och ditt barns deltagande i studien är frivilligt. För att delta krävs att båda vårdnadshavare skriver under en blankett för informerat samtycke där ni godkänner att ni och ert barn deltar i studien och att uppgifter om er sparas på det sätt som beskrivs nedan. Ditt barn skriver inte under något papper men det betyder inte att hans eller hennes vilja är oviktig. Ditt barn har alltid rätt att säga nej till att vara med och vårdnadshavarna kan inte tvinga barnet att delta mot sin vilja. Barnet ska ta del av den barnanpassade informationen här på hemsidan och kommer också att informeras om studien vid bedömningssamtalet och då få möjlighet att säga nej till att delta i studien. Oavsett om ni väljer att delta i studien eller inte kommer era möjligheter att söka vård på annat håll inte att påverkas.

Att ert deltagande är frivilligt innebär att du eller ditt barn när som helst kan avbryta deltagandet. Dock förutsätter vi att ni vid eventuellt avbrott i behandlingen meddelar oss detta så att vi kan ta bort er ur administrationen. Vi önskar dock att samtliga deltagare fyller i eftermätningarna oavsett om ni fullföljt behandlingen eller inte. Resultaten kommer att ligga till grund för vidare forskning på internetförmedlad beteendeterapi för barn. Resultatet från undersökningen behandlas under sekretess och ingen utomstående kommer att kunna ta reda på att ni har deltagit eller kunna se hur just ni svarade. Svaren kommer att presenteras i avidentifierad form. Har ni några frågor om undersökningen, eller om några frågor dyker upp under eller efter behandlingen, är ni välkomna att kontakta oss.

Säkerhet och ersättning

Kontakten med behandlare kommer att ske via krypterad e-post och via formulär i behandlingsplatformen. Behandlingsinnehållet är lösenordsskyddat och kodat. Varje deltagare kommer att få ett eget login som ni kan använda er av. Data från frågeformulären kommer att registreras i kodad form. All korrespondens mellan behandlaren och er kommer att arkiveras på ett säkert sätt, vilket innebär att ingen obehörig kommer att ha möjlighet att komma åt informationen. Alla uppgifter om deltagarna förvaras kodade och skyddade. Ni har rätt att alltid få reda på vilka uppgifter som vi har, vad de har använts till och att ändra uppgifterna om något skulle ha blivit fel. Om intervjuerna har spelats in på video kommer de att förstöras efter studiens slut. Ansvarig för registret är BUP:s divisionschef Olav Bengtsson.

Ersättning för deltagande eller uppkopplingsavgift för Internet utgår inte, däremot är själva programmet kostnadsfritt för er som deltar.

Vi känner inte till några risker som är specifika för internetbehandling och metoden har godkänts av statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Den främsta vinsten med deltagande är att få ta del av en etablerad behandlingsmetod för ångeststörning som annars kan vara svår att få tillgång till.

Ansvariga

Eva Serlachius, (huvudansvarig för studien), överläkare, Barn- och ungdomspsykiatri, Stockholms Läns Landsting, Med Dr

Gerhard Andersson, leg psykolog, leg psykoterapeut, professor, Karolinska Institutet

Ulrika Thulin, leg. psykolog, leg psykoterapeut, Fil Dr

Brjánn Ljótsson, leg. Psykolog, Med Dr, Karolinska Institutet

Liv Svirsky, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, doktorand, Karolinska Institutet

Sarah Vigerland, leg psykolog, Barn- och ungdomspsykiatri, Stockholms Läns Landsting, doktorand, Karolinska Institutet

 

Välkomna att höra av er med frågor till oss på info@barninternetprojektet.se