Mageda Askar Ada och Mariam Hussein på Livsstilskursens kickoff |
Andelen kvinnliga invandrare ökar och många av dem flyttar hit till en anhörig. Gruppen nyanlända utrikesfödda kvinnor har tyvärr ofta svårare att etablera sig i Sverige. Många av dem inte får den vanliga introduktionen till det svenska samhället och flera lever i en icke jämställd relation. Kunskaperna om hälsa är tyvärr ofta också låg. Mot den här bakgrunden startar nu Livsstilskursen med uppgift att i dialogform med sjukvårdsutbildad personal och tolk undervisa kvinnorna i hur de får ett bättre liv i sitt nya land, med fokus på hälsa.
Konceptet med Livsstilskurs passar väl in i 1,6 & 2,6 miljonerklubbens verksamhet vars mål är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Hälsokunskap och livsstil har också visat sig vara viktiga ingredienser för självbestämmande och välbefinnande. Tillsammans med de två projektpartnerna Karolinska Institutet och Angereds närsjukhus startar man därför Livsstilskursen. Projektet har fått medel från Integrationsfonden och kommer pågå t.o.m. juni 2014 i de invandrartäta områdena Angered i Göteborg och i Södertälje.
För alla kvinnors bästa tänkbara hälsa
Solvig Ekblad, Karolinska Institutet, Institutionen LIME (lärande, informatik, management och etik), har tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubben initierat projektet som skapats enligt en beprövad modell för nyanlända flyktingar, en Hälsoskola som genomförts i Botkyrka, Södertälje och Malmö. Solvig som också var initiativtagare till Hälsoskolan vet att det finns ett stort kunskapshål att fylla vad gäller hälsa för nyanlända invandrarkvinnor. Och förutsättningarna för både en god fysisk och psykisk hälsa förbättras med hjälp av kunskap om just den egna kroppen.
– Det är enormt viktigt att jobba förebyggande och tidigare erfarenheter från Hälsoskolan visar att det finns ett stort behov av att lära sig om hälsa. Det händer något efter andra gången i gruppen, det händer något hos kvinnan, man blir bekräftad, man blir en individ, får svar på sina frågor, säger Solvig.
Livsstilskursen innehåller följande delar:
- Hur är sjukvården i Sverige organiserad? När, var, hur söker jag sjukvård?
- Smärta och hur påverkar oro och ångest kroppen?
- Hur ser kvinnokroppen ut och vad händer i den kvinnliga kroppen? Gynekologi, regler för samliv, kvinnans rätt.
- Barnens hälsa, barnuppfostran, sätta gränser etc.
- Kost, motion, tandhälsa.
Du som är medlem, utbildad sköterska, sjukgymnast, kurator, psykolog, tandläkare eller läkare inom primärvården och har erfarenhet av att jobba med utrikes födda patienter samt har intresse att sprida livsstilskursen på lokalorten, kontakta Solvig Ekblad, solvig.ekblad@ki.se, för mer information. |