Varannan kvinna känner sig ofta trött

Sömnbrist är ett folkhälsoproblem

Varannan anställd kvinna känner sig ofta trött, och tre av tio kvinnor sover oroligt eller har svårt att somna på kvällarna. Det visar en ny undersökning från hälsoföretaget Previa. Sömnbrist ökar risken för allvarliga sjukdomar som depression, diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

– Sömnsvårigheter är ett folkhälsoproblem. Trötthet och sömnbrist ingår ofta i en ond cirkel som kan leda fram till utbrändhet, säger Per Larsson, beteendevetare på Previa.

Nästan tre av tio kvinnor, 28 procent, sover oroligt eller har svårt att somna på kvällarna. Bland kvinnor över 50 år är sömnsvårigheter ännu vanligare och drabbar nästan fyra av tio, 38 procent. Varannan kvinna, 50 procent, känner sig ofta trött. Motsvarande siffra bland männen är 36 procent.

Redan efter ett par veckor av sömnstörningar blir en person betydligt mer mottaglig för vanliga infektioner som förkylning och influensa. Långvarig sömnbrist kan öka risken att drabbas av bland annat hjärt- och kärlsjukdom och depression.

Kvinnor drabbas mer av trötthet

– Trötthet förtjänar att tas på allvar, eftersom den kan vara ett symptom på andra hälsoproblem, som depression eller hög stressnivå. Att kvinnor drabbas mer av trötthet kan handla om höga krav och stort ansvarstagande både i arbetslivet och i hemmet, säger Per Larsson.

Statistiken kommer från en undersökning där Previa på uppdrag av arbetsgivare har kartlagt hälsan och arbetsmiljön hos drygt 50 000 personer i hela landet under perioden 2009 till 2011. Undersökningen rör områden som det allmänna hälsotillståndet, psykosocial status samt mat- och motionsvanor. Syftet med kartläggningen har i första hand varit att ge underlag till arbetsgivarna när det gäller hälso- och arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.

Tips för bättre sömn

Tre tips till arbetsgivare som vill hjälpa medarbetare till bättre sömn

1. Prata om stress. Ofta bidrar stress på jobbet till sömnsvårigheter. Att sätta ord på problemet är ett första steg mot en lösning.
2. Inflytande över arbetssituationen. Anställda som har makt över sina egna arbetsuppgifter upplever mindre stress.
3. Sömnskola. Erbjud anställda med sömnproblem professionellt stöd och möjligheter att lära sig mer om hur de själva kan förbättra sin sömn.

Fem tips för att få bättre sömn

1. Goda vanor. Se till att varva ner i god tid innan du går och lägger dig. Sov på regelbundna tider och sikta på sju timmars sömn varje natt.
2. Skapa en bra sovmiljö. Se till att ha mörkt och svalt i sovrummet. Pröva öronproppar om du lätt störs av ljud.
3. Motionera. Rör på dig mycket, och gärna utomhus. Nu under den mörka årstiden gäller det att ta vara på de få ljusa timmarna.
4. Dra ner på kraven. Du kanske behöver minska dina ambitioner för att undvika stress över arbete, familjeliv och andra engagemang.
5. Ta din sömnbrist på allvar. En kort period av sömnsvårigheter är inte farlig, men om problemen blir långvariga behöver du ta hjälp. Kontakta vårdcentralen eller arbetsgivaren, som kan koppla in företagshälsan.

 

Källa: Previa