Bildreportage från Almedalen 2013

För sjunde året i rad var 1,6 & 2,6 miljonerklubben närvarande i Almedalen under den kanske mest spännande veckan på året – den inspirerande mötesplatsen för idéer, debatter och frågeställningar mitt i Sommarsverige.

Vädret var strålande, solen sken och stämningen var underbar. Vi höll fyra spännande och fullsatta seminarier som alla var oerhört uppskattade. Angelägna och aktuella ämnen dryftades, stöttes och blöttes under våra paneldiskussioner med inbjudna experter och beslutsfattare. Två stipendier på totalt 300 000 kr delades ut till de unga forskarna Nicola Drca och Sara Tehrani.

Vi promenerade gemensamt, inte bara för vår egen hälsa utan också för att samla in mer pengar till hjärtforskningen. En uppskattad golftävling arrangerades på Visby GK.

I vår mycket välbesökta monter fick vi chansen att möta många glada, trevliga och engagerade människor. Där kunde man bland annat få kostnadsfri rådgivning om rökavvänjning och testa sitt hjärta med tum-EKG.

Ett stort tack till alla som besökte oss, till våra 253 nya medlemmar och till alla som stöder oss och vårt arbete! Vi ses i Visby igen nästa år!

 

Tisdagen den 2 juli
Tändernas betydelse, osteoporos och livsstilskurs för nyanlända

Det blev en strålande start på Almedalsveckan! Underbart sommarväder, otroligt mycket folk och en mycket glad stämning hos alla besökare. Det var nätverkande i alla hörn.

På tisdagen hade vi vårt första semarium (av fyra) där vi tog upp ämnena: Tändernas betydelse för hälsan, Osteoporos och Livstilskurs för nyanlända kvinnor i Sverige.

Med en sådan här härlig start kan det ju bara bli bättre!

Ny medlem… Hunden Happy blev värvad av Mona.

Trevliga unga grabbar som visar engagemang för samhällsfrågor.

Anita och Sonia från Region Gotland hälsade på i montern.

Behåll det friska friskt!

Christina Dahlbring, Christina Sayran, Solvig Ekblad, Lei Wang från Livsstilskursen

 

Onsdagen den 3 juli
Stipendieutdelning – Gå för hjärtat

Under onsdagen mottog Dr Nikola Drca och Dr Sara Tehrani Gå för hjärtat-stipendiet för deras forskning kring kvinnlig hjärt-kärlsjukdom. Stipendiet delades ut av insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa och är ett resultat av kampanjen Gå för hjärtat, där en promenad-app omvandlar varje promenerad kilometer till pengar.

Vi höll även ett lunchmöte med rubriken Kultur för hälsans skull. Efter lunchen promenerade vi gemensamt en kilometer, med Alexandra Charles i täten, för att samla in mer pengar till hjärtforskningen.

Läs mer om våra stipendiater här!

Nicola Drca, Maria Larsson, Karin Schenck-Gustafson och Sara Tehrani

Intresserade åhörare (och en twittrare?) på vårt lunchmöte om kultur och hälsa. I mitten ses kulturhälsoforskarna Eva Bojner Horwiz och Töres Theorell.

 

Torsdagen den 4 juli

Den här dagen bemannade vi montern, nätverkade och gästade eller tog in andra seminarier i det soliga och underbara Visby, fyllt av semesterglada människor, mediefolk och beslutsfattare från hela Sverige.

Sjökaptenen Sara, Kajsa, Alexandra, Susanne och Sophia.

 

Fredagen den 5 juli
Hjärta och smärta – om den ojämlika vården

Denna dag bjöd vi in till två uppskattade och välbesökta paneldebatter i Almedalen. Den första handlade om kvinnors underbehandling i vården med tonvikt på förmaksflimmer, stroke och ledgångsrematism. Det andra ämnet var vår fortfarande mycket ojämlika vård.

Trevligt mingel innan seminaret satte igång

Det gäller att fylla på med energi för att orka med att lyssna och engagera sig!

Fullsatt lokal och med en mycket engagerad publik!

Leif Friberg, överläkare på Danderyds sjukhus, berättar om det aktuella läget vad gäller behandling av kvinnors förmaksflimmer och stroke.

Anna Maria Corrazza Bildt sätter maten i fokus på EU agendan.

Paneldiskussion om kvinnors underbehandling i vården.

I pausen bjöd vi på yoga utomhus med Camilla Lund Elander.

 

Lördagen den 6 juli
Kvinnor på toppen! Som man bäddar får man ligga

– dags för lagstiftning och dags för en ny äldreomsorg?

Lördagsmorgonen inleddes med en diskussion om kvinnors underrepresentation inom styrelser. I Norge har man lagstiftat om kvotering – är det vad som krävs även här för att få in fler kvinnor på ledande positioner?

Nästa ämne för dagen var geriatriken och synen på äldre och åldrandet i Sverige jämfört med övriga EU. Här kan du se resultatet av enkätundersökningen (pdf) som gått ut till ca 2000 slumpmässigt utvalda medlemmar i 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Gunnnar Akner har tagit fram och sammanställt resultatet av denna enkät som diskuterades i paneldebatten.

Kvinnor på toppen. Dags för lagstiftning. Paneldebatt med inledning av Birgitta Ohlsson, EU-minister. I panelen: Cecilia Seidegård Schelin, landshövding Gotland, Marita Ulvskog, (S) ledamot av Europaparlamentet, Maria Abrahamsson, rikstagsledamot (M) för Stockholms kommun, Annika Elias, ordförande Ledarna, Sveriges cheforganisation, Carina Lundberg Markiw, chef Ansvarsfullt ägande Folksam. Moderator: Camilla Wagner

Vill vi ha äldre i Sverige idag? Som man bäddar får man ligga! Ett panelsamtal med: Gunnar Akner, professor Örebro Universitet, Solveig Ternström, skådespelare, Ulf Thörnevik, vd Blomsterfonden, Agneta Nordberg, professor KI. Moderator: Alexandra Charles.

Seminariet livesändes via webben och kan nu ses i sin helhet här.

Alexandra hälsar välkomna och presenterar programmet

Är lagstiftning vad som krävs för att få in fler kvinnor på ledande positioner?

Publiken ställer frågor

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker, Cecilia Seidegård Schelin, Landshövding, och Marita Ulvskog, Europaparlamentariker

I pausen blev det yoga med Camilla Lund Elander

Gunnar Akner presenterar resultatet från enkätundersökningen om äldrevården

Ulf Thörnevik och Solveig Ternström