Stort intresse för osteoporos

”Den dolda folksjukdomen osteoporos – ljusning i sikte?” Så löd rubriken på 1,6 miljonerklubbens seminarium om benskörhet som gick av stapeln i Stockholm måndagen den 2 september.  

 

Anne Carlsson, Henrik Almkvist, Jonas Hermansson, Birgitta Rydberg, Maria Sääf, Stig Nyman, Dag Larsson, Birgitta Sevefjord

 

Att osteoporos är ett angeläget ämne blev tydligt under seminaret i Stockholm som var det första i en serie om tre där vi inom kort har liknande program i Malmö och Göteborg.

Vad innebär de nya nationella riktlinjerna för vård av rörelseorganens sjukdomar? Varannan svensk kvinna drabbas av osteoporos som av många har kallats för den dolda folksjukdomen – men endast en bråkdel behandlas.  Hur ser politikerna på riktlinjerna – vilka åtgärder planeras?

Efter en introduktion av docent Mattias Lorentzon, som redogjorde för Socialstyrelsens nya riktlinjer följde en intensiv paneldebatt med ansvariga politiker, tjänstemän och experter från Stockholms läns landsting i en fullsatt salong.

Att sjukdomen är kraftigt underbehandlad, trots att Sverige är ett av de mest drabbade länderna i världen, tycktes de flesta vara eniga om. Knappt 14 procent av kvinnorna som drabbats av benskörhetsfrakturer får medicinsk behandling, trots att riktlinjerna föreskriver cirka 60 procent.

Birgitta Rydberg (fp) sa att hon vill att Stockholms läns landsting, SLL, ska bli bäst på behandling i Sverige, medan Maria Sääf, läkare och expert vid Karolinska Universitetssjukhuset, framhöll vikten av kost och motion hos unga för att långsiktigt förebygga sjukdomen. Birgitta Sevefjord (v) oppositionslandstingsråd lyfte genusperspektivet när hon menade att sjukdomen inte skulle vara så underdiagnostiserad och underbehandlad om det hade varit män som varit drabbade, i stället för äldre kvinnor.

 

Vilka förändringar krävs?

Hur ska man då kunna göra en förändring och komma framåt?  Landstingsrådet Stig Nyman (kd) ställde frågan om det var professionen som var problemet eller om det var politikerna? Mattias Lorentzon var tydlig med att forskningen inte gav stöd för att informationsinsatser eller utbildning skulle lösa problemet, utan det handlar om att ändra administrativa system inom sjukvården. En tanke som stöddes av Jonas Hermansson, processledare från SLL. Hans beskrivning av problemet var helt enkelt ”logistik”, det vill säga lösningen ligger i att förändra de administrativa systemen.

Alexandra Charles och Lisa Keisu Lennerlöf från Riksföreningen Osteoporotiker, ROP, var kvällens moderatorer, och hade fullt upp med att fördela ordet bland åhörarna.

Efter två timmar var det tydligt att området med underbehandling av benskörhet bland kvinnor är något som engagerar många. Våra nästa seminarier i denna serie äger rum i Malmö den 12 september och i Göteborg den 26 september.

Birgitta Rydberg, Alexandra Charles, Dag Larsson, Stig Nyman, Gunilla Bolinder, Birgitta Sevefjord, Jonas Hermansson

      

Två nöjda åhörare!                                                      Christina och Vera minglade i pausen