Inger Persson är journalist och här berättar hon om höstsalongen i Örebro där bältros var kvällens tema.
Snabbt fylldes de sextio platserna i Vinterträdgården på Behrn Hotell i Örebro. Här fick deltagarna lära sig mycket om bältros och det nya vaccinet. Bältros eller herpés zostér som sjukdomen heter på latin är vanligare än vi tror. Ett annat namn är helveteseld eftersom den ger så mycket smärta.
Anita Ulvdell, Monica Wahlgren och Margareta Svidén från 1,6 miljonerklubben tog emot gästerna och kvällen inleddes med mingel. Anita Ulvdell hälsade alla välkomna och lämnade över ordet till Lars Hagberg, professor på Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
Bältros är en virussjukdom som orsakas av återaktivering av det virus som ger upphov till vattkoppor. Var fjärde person drabbas någon gång i livet av denna smärtsamma sjukdom. Trots att den är så vanlig, pratas det inte så mycket om den.
– Hela 95 % av barnen i Sverige får vattkoppor i barnaåldern, men de flesta får inga besvär av sjukdomen. Efter genomgångna vattkoppor ligger viruset kvar vilande i nervrötterna. Ibland vaknar viruset till igen och ger då bältros. Sjukdomen drabbar mest äldre, men även barn kan få bältros, berättar Lars Hagberg.
Riskfaktorn är åldern. Efter 50 ökar antalet som får bältros. Tidiga symtom är pirrningar eller en brännande smärta i huden. Efter ett par dagar uppstår värk, rodnad och senare blåsor på huden. Blåsorna sitter oftast på överkroppen men kan även sitta i huvudet och halsen eller i ett öga.
Smärtan kan bli mycket långvarig. Det är viktigt att söka vård snabbt. Man kan då få antivirustabletter utskrivna men dessa bör sättas in så snabbt som möjligt. Det är inte alltid lätt att ställa diagnosen i så tidigt skede.
I Sverige finns nu ett vaccin mot bältros som dock har funnits i USA i över 50 år. Om man vill vaccinera sig kan man ta kontakt med sin vårdcentral, berättar Lars Hagberg.
Inger Broms från Karlstad berättade om sin långa erfarenhet av bältros. Hon blev sjuk för nio år sedan då de första symtomen var intensiv huvudvärk och ett öga som svullnade. Idag ser Inger sämre på ögat eftersom hornhinnan angreps.
Som avslutning presenterade författaren Elisabeth Solin sin bok “Tredje steget”. Boken innehåller intervjuer om den så kallade tredje åldern och om vad begreppet livskavlitet senare i livet kan innebära.
Inger Persson
Vill du veta mer om bältros, se t.ex. www.bältros.se
Medverkade vid höstsalongen i Örebro gjorde Inger Broms, Elisabeth Solin samt Lars Hagberg
Svarade på frågor om bältrosvaccinet gjorde Anders Westbom och Petra Götjberg