Lyckad livsstilskurs för nyanlända kvinnor

Nu har det gått snart två år sedan den så kallade livsstilskursen för nyanlända invandrarkvinnor utanför EU drog igång. På ett slutseminarium i Stockholm den 10 april samlades arrangörer, kursansvariga och deltagare från Södertälje och Angered för att knyta ihop sina erfarenheter.

– Jag har träffat många kvinnor som säger att kursen har fått dem att landa och känna ökad trygghet i sitt nya hemland, berättar Ulla Britt Persson-Valenzuela som är kurator vid Komvux SFI i Södertälje.

På seminaret medverkade flera kursdeltagare som berättade om att kursen hade gett dem en viktig inblick i vilka rättigheter och möjligheter de har i det svenska samhället. En av deltagarna berättade att hon inte minst uppskattade information om egenvård och vart man kan vända sig för att få preventivmedel.

– Det har visat sig att många nyanlända kvinnor som kommer hit genom så kallad anhöriginvandring ofta hamnar ”mellan stolarna”. De får exempelvis inte den introduktion som flyktingar får, vilket ofta leder till utanförskap, berättar Alexandra Charles som var konferencier.

Vård, kvinnohälsa, kost och tänder, psykisk hälsa, barnhälsa och barnuppfostran är några av de ämnen som tas upp under kurserna. Även frågor som våld inom familjen är ett ämne som bland annat har diskuterats i kurserna vid Angereds vårdcentral som då har fått hjälp av Integrationspolisen.

I samband med Almedalsveckan 2012 lanserades livstilskursen för nyanlända kvinnor från länder utanför EU. De kvinnor som under projektåren har deltagit i projektet bor i Södertälje och Göteborg och talar främst arabiska, kurdiska eller somaliska.

Christina Dahlbring som är sjuksköterska och samordnare vid Angereds Närsjukhus berättar:

– Många kvinnor har uttryckt intresse om att de skulle vilja ha mer information om hur vi ser på föräldrarollen i Sverige. De upplever ibland att deras barn får ett ”försprång” genom att de går i skolan och snabbare lär sig språket.

Livsstilskursen sker i grupper med ca 10 kvinnor där sjukvårdspersonal leder samtalen. Under livsstilskursen får de viktig information om hur Hälso- och sjukvården fungerar, och verktyg och kunskap för att hantera stressen med att lära sig leva i Sverige. Varje omgång består av två timmar i veckan i fem vecko.r

Hittills har drygt 200 kvinnor gått kursen med 12 omgångar i Södertälje och 10 omgångar vid Angereds närsjukhus.

Vid en uppföljning ett halvår efter avslutad kurs berättar flera av deltagarna:

  • Jag tycker att kursen gav ett ”lyft”. Jag har fått bättre vilja och mår bättre psykiskt.
  • Om jag behöver hjälp vet jag vart jag ska vända mig.
  • Jag har fått ökad kunskap om preventivmedel.

Solvig Ekblad som är psykolog och docent i transkulturell psykologi och har en expertroll i projektet, berättar att många av deltagarna bär på trauman från att ha levt i totalitära samhällen eller från krig.

– Här finns en särskild problematik att tänka på. Traumatiska minnen kan aktiveras på oväntade sätt och många kan vara rädda för auktoriteter som polisen på grund av tidigare erfarenheter i hemlandet.

Ingmar Paulsson, chef för Integrationsfonden pratade om långsiktiga vinster genom att arbeta förebyggande med hälsa som helhetsbegrepp.

 

Livsstilskursen är ett samarbete mellan 1,6 och 2,6miljonerklubben och Karolinska Institutet, Västra Götalandsregionen (Angereds närsjukhus) och Europeiska Integrationsfonden. Det är ännu inte bestämt om det blir någon fortsättning på kursen.

Fv: Gunilla Söderberg, Vårdförmedlingen för papperslösa, Maria Löfgren, projektet i Södertälje,
Gunilla Önneby, SFI Järfälla

Fv: Kursdeltagare Soha Snouno från projektet med make

Fv: Robert Björklund från Integrationspolisen, Alexandra Charles och Lars-Olof Larsson,
Angereds Närsjukhus

Fv:  Kiin Salim, Warsan Jama, Christina Dahlbring, Soraya Ahmadzai, Ifrah Dahir

Hela gruppen samlad