Svår PMS och PMDS gör vardagen omöjlig

PMS är ett samlingsbegrepp för flera olika symtom, både fysiska och psykiska, som uppträder veckan före menstruationen och försvinner inom en vecka efter mensens början. Exempel på fysiska symtom är trötthet, huvudvärk, ömmande bröst och en känsla av uppsvälldhet, medan irritabilitet, gråtmildhet, ångest, ilksa samt nedstämdhet är exempel på psykiska.

Man räknar med att så många som 75% av alla kvinnor i fertil ålder upplever något slags PMS-symtom, men för att det ska klassas som PMS krävs att man har minst ett psykiskt och ett fysiskt symtom som uppträder regelbundet varje månad.

PMDS – en allvarligare form av pms

Mellan 3-5 procent, det vill säga 60-90 000 av alla kvinnor i fertil ålder, har så pass kraftiga besvär att det starkt påverkar deras vardagsliv negativt. De upplever att de blir lättirriterade, ilskna, spända, nedstämda och får humörsvängningar (gråtattacker utan anledning, verbala utbrott eller vredesutbrott). Dessa kvinnor är drabbade av något som kalas PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. De som har PMDS upplever framför allt att de får psykiska problem i form av oro, ångest, spänning och nedstämdhet. Problemen går inte bara ut över den som är drabbad. Många kvinnor tror att deras omgivning upplever dem som negativa till det mesta när de har PMS och ännu fler att de upplevs som instabila och lättrörda. Än idag är PMS-besvär tabubelagda och många kvinnor drar sig för att söka vård eftersom de inte vet vart de ska vända sig. Många skäms och tycker att det är svårt att tala om problemen.

Karin bara grät – men fick hjälp

Karin Fransson-Sundqvist, 35, led av PMDS. Hon var nere och deppig, men förstod till en början inte varför hon mådde som hon gjorde. Efter ett tag kopplade hon ihop sitt sviktande humör med menstruation. Under två dagar innan menstruation, låg hon bara och grät.

– Det räckte med att fel människa tittade på mig för att jag skulle bröja gråta. En vecka innan mens var jag sur och vresig och kunde be hela världen att dra åt helvete. Jag var också totalt apatisk, säger Karin.

Trots att Karin mådde som hon gjorde bet hon alltid ihop och gick ändå till jobbet som butiksbiträde. De hände att hon mellan kunderna stod med tårar i ögonen vilket inte bara påverkade henne själv. Hon var kort i tonen och fräste åt familjen. Till slut insåg Karin attt det var en ohållbar situation. Hon sökte på nätet om information kring sitt tillstånd. Hon hamnade på sidan alltompms.se. Där fanns länkar till vart hon kunde vända sig och Karin tog kontakt med en gynekolog i Gävle.

– Jag fick förklara för henne hur jag mådde och hur jag kände. Hon svarade mig direkt att man inte ska behöva må så dåligt som jag gjorde. Läkaren gjorde även en fysisk undersökning, hon var grundlig i sina frågor och jag upplevde henne som väldigt noggrann och kunnig. Jag hade varit rädd att läkaren skulle avfärda mina känslor och att jag skulle få slåss för min sak, men så blev det inte alls. Hon var en helt fantastisk människa.

Karin fick prova ett läkemedel som hon tagit vid behov sedan oktober 2012 och hon upplever en rejäl skillnad.

– Jag fungerar i vardagen och det är stor skillnad på hur jag mår, jag har inte ens gråtit före mensen sedan oktober. Min särbo kan också intyga skillnaden, säger Karin.

Det finns hjälp men inte många vet vart de ska vända sig

För de kvinnors om sökt och fått hjälp för sin PMDS är behandling med läkemedel, oftast så kallade SSRI-preparat, ett av de vanligaste behandlingsalternativen. Behandlingen med SSRI-läkemedel påverkar halten av tillgängligt serotonin i hjärnan vilket har stor betydelse för symptombilden.

Vill du veta mer om PMS och PMDS?

Gå in på www.alltompms.se. Där kan du göra ett självtest. Där hittar du också kontaktuppgifter till läkare som är vana att möta patienter med svår PMS runt om i landet.