Vi besökte Stjärnjouren

Begreppet kvinnojour känner kanske många till. Men vad är en tjejjour och hur jobbar de? Träffa Caroline och Sofia på tjejjouren i Sundbyberg utanför Stockholm – Stjärnjouren.

 

I en liten källarlokal i Sundbyberg håller Stjärnjouren till. Caroline Gyllström är verksamhetssamordnare och jourens enda anställda. Här träffar jag också Sofia Malmström som är en av jourens många volontärer. Hit kan alla som definierar sig som tjejer vända sig för att få stöd och vägledning när det gäller relationer med familj, partners och vänner, sex, självkänsla, missbruksproblem och mycket mer. I stora drag allt som kan vara jobbigt för ungdomar.  

Caroline och Sofia poängterar att det normkritiska perspektivet genomsyrar allt de gör och går som en röd tråd genom verksamheten:

– Vi är tydliga med att vi vänder oss till alla som definierar sig som tjejer och vi strävar efter att inte göra antaganden som bygger på stereotypa uppfattningar.

Stjärnjouren har funnits sedan 2003 och är en av 60 tjejjourer i Sverige.  Jouren har öppet för mejl, chatt och telefonsamtal tre timmar varje torsdagkväll. Men jouren ingår i det större nätverket Tejjouren.se som genom sina 60 jourer har stor tillgänglighet och erbjuder kontakt via telefon eller chatt.

 

Caroline Gyllström, verksamhetssamordnare och Sofia Malmström volontär

 

Volontärer

Varje torsdag kväll finns två volontärer på plats. Jouren samarbetar med 35 volontärer i varierande ålder.   Alla som arbetar på jouren har fått utbildning i de gemensamma riktlinjerna kring bland annat bemötande och här är det normkritiska förhållningsättet en självklarhet.  Hur tar det sig uttryck?

– Det gäller att inte anta saker och ha förutfattade meningar. Om en ung tjej ringer till oss och berättar att hon blir misshandlad i sin relation, utgår vi inte ifrån att det är en pojkvän, exemplifierar Sofia.

En fråga som ligger nära till hands för mig är om jouren ofta får frågor kring hedersrelaterat våld.

– Det förekommer att stödsökande hör av sig med problem eller frågor som rör heder. Det behöver inte bara handla om den egna situationen utan ofta är någon orolig för en väns eller familjemedlems situation

 

Osäker finansiering

Caroline och Sofia understryker att deras och de andra volontärernas roll i kontakten med unga tjejer är att stötta och stärka dem och få dem att känna att de själva har makt att påverka sina liv.

–  Vi är inte terapeuter och vår uppgift är inte att ge råd.  Däremot kan vi självklart hänvisa vidare till andra instanser om vi tycker det är befogat – till exempel till skolkurator, Barn- och ungdomspsykatrin, BUP, eller särskild expertis inom det område det berör.  

Caroline är verksamhetssamordnare och håller i trådarna med allt vad det innebär av kontakter med volontärer, kommun, skolor, fritidsgårdar och andra samarbetspartners. Verksamheten finansieras i nuläget av Sundbybergs kommun och när intervjun görs är fortsatt finansiering osäker.  Just detta med den osäkra finansieringen är något som jouren har fått kämpa med sedan starten.

En mångfald av frågor kommer till jouren. Högt upp i statistiken ligger frågor som rör övergrepp, sex, självkänsla och kroppsuppfattning. 

Stjärnjouren har ett nära samarbete med kommunen och erbjuder föreläsningar och workshops i högstadie- och gymnasieskolor.  På en lokal fritidsgård har Stjärnjouren under hösten erbjudit en mötesplats för unga tjejer och visat filmer, tryckt t-shirts och haft en kurs i feministiskt självförsvar.

– Vi vill få fler unga tjejer att komma till fritidsgården, berättar Caroline.

Caroline berättar att killar i betydligt högre grad än tjejer tidigare har sökt sig till fritidsgårdar och att mötesplatsen på fritidsgården är ett grepp för att locka dit fler tjejer. Stjärnjouren har under tidigare projekt även ordnat så kallade förebildsträffar med exempelvis sångerskan Robyn och rallyföraren Tina Thörner. Denna typ av träffar vill jouren gärna jobba vidare med.

 

Anonymitet är självklart

Alla som kontaktar jouren är anonyma och jouren har ingen anmälningsplikt. Det gör att de stödsökande kan känna sig trygga och för många är detta första gången de lättar sitt hjärta.

– För många stödsökande är vi den första instansen och kan hjälpa dem att identifiera en problematik för att sedan stärka dem till att själva finna olika handlingsalternativ.

Jouren har bland annat jobbat med ett projekt i skolorna som heter Vad är okej sex?  Workshopen fokuserar just på detta med ömsesidighet och samtycke när det gäller sex.  Sessa workshops i skolorna vänder sig till alla ungdomar  oavsett kön.

Både Caroline och Sofia fick tidigt ett starkt feministiskt intresse och har ett brinnande  engagemang i jouren.  De menar att även om skillnaderna mellan könen med åren har blivit mindre, finns ännu en lång väg kvar att gå.

Alla samtal och mejl som kommer till jouren handlar inte om problem. Ibland hör någon av sig för att berätta något kul.

– Det händer att tjejer kontaktar oss för att berätta att de känner sig hjälpta och stärkta efter kontakten med oss och att de nu mår mycket bättre!

 

Av Lucienne Fredriksson