Är osteoporos fortfarande en kvinnosjukdom i skymundan?
Eller börjar äntligen sjukvården och politikerna ta sitt ansvar för att de drabbade ska få rätt information och vård? Nu har vi följt upp våra seminarier från 2013 och frågat politiker, tjänstemän och medicinska experter i Göteborg, Malmö och Stockholm om situationen förbättrats eller är det status quo?
Premiär i Göteborg
Först ut med politisk hearing i år var Göteborg där ett åttiotal damer hade samlats för att lyssna på landstigspolitiker och medicinska experter. Monica Wängerud som var en av våra duktiga representanter under kvällen berättar att intresset nästan var ännu större denna gång:
– Jag var med även förra året och måste nog säga att intresset nästan var ännu större nu – men det kan ju ha att göra med att det var en uppföljning.
Den 1 september var det dags för Stockholm att bjuda in till seminarium och även denna kväll var fullsatt. En gemensam nämnare för många av besökarna var att de själva har osteoporos. Kate Wacz, en av våra medlemmar, berättade att hon nu märker en förbättring efter att ha provat spruta istället för läkemedel i tablettform:
– Jag fick snabbt ett tydligt förbättrat resultat och tycker kvällen har varit ett bra tillfälle att ställa frågor och bli uppdaterad.
Gert Tornberg, vår kontaktperson i Malmö, var på plats den 4 september när det var Malmös tur. Även där kände många i publiken att de fick bra svar på sina frågor.
– Inte minst Magnus Enroth, docent vid Skånes Universitetssjukhus, förklarade på ett bra och tydligt sätt att det finns långsiktiga vinster att göra både ekonomiskt och medicinskt – om man gör rätt insatser.
Så vad ska man göra?
Det fanns många gemensamma tankegångar som kom fram i alla tre städerna. En tanke som ofta återkom är vikten av fungerande vårdrutiner så att dessa patienter inte ”faller mellan stolarna” precis som att det behövs bättre kunskap om geriatrik bland läkarkåren och att denna del bör utökas under läkarutbildningen. Förslag kom även på att det kan vara en god idé att återinföra äldrevårdscentraler.
Ett av de stora problemen inom svensk vård i dag, menar docent Mattias Lorentzon, är att många av dem som söker akut för benbrott inte erbjuds ytterligare undersökningar – och att det finns en utbredd okunskap i vården om osteoporos. De patienter som får mest hjälp är ofta de som är mer pålästa och välinformerade själva, menar Lorentzon.
Ett varmt tack till alla föreläsare och besökare som hjälper oss att sprida ljus över denna sjukdom som så många kvinnor kämpar med!
Göteborg: Fr v. Kerstin Brunnström, Mattias Lorentzon, Alexandra Charles, Johnny Bröndt,
Annika Tännström, Jonas Andersson, Karin Rignér.
Stockholm: Fr. v. Birgitta Rydberg, Henrik Almkvist, Mattias Lorentzon, Maria Sääf,
Joakim Larsson, Jonas Hermansson, Dag Larsson, Birgitta Sevefjord, Marie-Louise Forslund.
Önskelista i StockholmSeminariet i Stockholm avslutades med att panelen fick uttrycka sina önskingar för framtiden. Här är deras ”önskelista” • Ha fungerande vårdrutiner för alla frakturpatienter i likhet med exempel i Skåne och västra Götaland (Mattias Lorentzon) |
Malmö: Fr v. Magnus Eneroth och Alexandra Charles
Medverkande i Göteborg:
vice ordförande närsjukvårdsutskottet ledamot regionfullmäktige med flera. |
Medverkande i Stockholm:
Henrik Almkvist, chefläkare Stockholms läns landsting Carl-Gustaf Elinder, professor, ordförande Stockholms medicinska råd |
Medverkande i Malmö:
docent och verksamhetschef Skånes Universitetssjukhus vice ordförande närsjukvårdsutskottet |