Arbetsmiljöverket har mellan åren 2011-2014 haft ett uppdrag av regeringen att synliggöra kvinnors hälsa i arbetslivet.
Detta med bakgrunden i att kvinnor har högre sjukfrånvaro än män och att skillnaderna fortsätter att öka. Fler kvinnor än män tvingas också lämna sina jobb i förtid pga hälsoskäl. Forskning visar att ökad jämställdhet bidrar till en bättre arbetsmiljö för både kvinnor och män.
Nu har de kommit med en slutrapport och de får samtidigt ett nytt uppdrag i att vidarutveckla arbetet.
Under uppdraget har de bla tagit fram verktyg som hjälper inspektörer och arbetsgivare att bedöma riskerna för belastningsskador, inspekterat över 4000 arbetsställen, samtalat med arbetsgivare om genusperspektiv och det systematiska arbetsmiljöarbetet m.m.
Slutsatsen är att följande faktorer är centrala för att förklara varför kvinnor i högre utsträckning än män drabbas av arbetssjukdomar:
- Samhällets genusmönster speglas i arbetslivet. Kvinnors arbeten värderas lägre och detta innebär att deras arbetsmiljörisker inte synliggörs och åtgärdas i tillräckligt hög grad.
För att komma tillrätta med detta behövs ett genusperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Den könssegregerande arbetsmarknaden bidrar i väsentlig grad till att kvinnor löper större risk att drabbas av belastningsskador.
- Många arbetsgivare och arbetstagare saknar tillräckliga kunskaper för att förebygga belastningsskador i sin verksamhet.
Under 2015 har arbetsmiljöverket fått uppdrag att vidareutveckla arbetet och fördjupa kunskaperna om kvinnors arbetsmiljö. Deras insatser ska riktas mot yrken och verksamheter där kvinnor utgör majoriteten av de anställda. Projektet ska omfatta kunskapssammanställning, kommunikationsinsatser, fortbildning av medarbetare, inspektioner med genusperspektiv samt en utvärdering av programmet som genomfördes 2011-2014.
Läs mer om deras arbete eller se några sammanfattande filmer om arbetet här: https://www.av.se/Aktuellt/kvinnors_arbetsmiljo/
Källa: Arbetsmiljöverket