Den 2 juli i Almedalen på båten m/s Sigrid hölls vårt seminarium med mycket allvarliga och aktuella ämnen. Stress och psykisk ohälsa har ökat och lika så sjukskrivningarna, och främst hos kvinnor.
Alexandra Charles, ordförande och Paula Ternström, skådespelerska inledde seminariet på ett lättsamt sätt för att sedan belysa vikten av att vi talar om psykisk ohälsa och att alla antingen är drabbade själva eller känner någon som lider av allt från stress eller depression till en sjukdom eller diagnos som adhd, schizofreni, borderline.
Anders Milton, f.d. nationell psykiatri samordnare, berättade bl.a. att på 60 – talet så fanns det 35 000 platser för människor med psykiska allvarligare problem. Platser till dem för boende, mat och arbete. Idag finns det ca 4000 platser, vilket motsvara en sänkning på 90% (varav 1000 platser används av rättspsykiatrin).
Dessa sjuka som idag inte har en plats med boende, mat och arbete ska klara sig själva med allt vad det innebär. Många har inga vänner, och lever ofta ensamma. Det behövs bra, utbildad och kunnig personal för att fånga upp dessa människor. Landsting och kommuner samarbetar inte tillräckligt bra idag trots skriftliga avtal sinsemellan om hur det ska skötas.
Anders berättade om en väldigt intressant studie på Norrtälje anstalten, där de upptäckte att de flesta av de intagna hade adhd. Personer med adhd och som växer upp med jobbiga förhållanden hemma har lättare för att hamna i missbruk och bli kriminella än andra. Dessa barn och unga måste fångas upp tidigt för att få hjälp. I varje årskull så har ca 2% adhd och det är underdiagnostiserat.
Lena Flyckt, psykiatriker gav oss mer skrämmande statistik. Vid 30-39 år är risken störst att påbörja sjukfall med psykisk diagnos, risken ökar dessutom om du har barn i åldern 3-12 år och bor i storstan.
Idag är den främsta orsaken till längre sjukfrånvaro psykisk ohälsa, och det drabbar främst kvinnor inom vården.
Psykisk ohälsa kan leda till sämre livskvalitet, diskriminering, isolering och missbruksproblem. Idag lever 60 000 barn med föräldrar med allvarliga missbruksproblem och/eller psykisk ohälsa. Ett barn av fem måste själv agera ”förälder” åt sin förälder, för de har sådana problem.
Vad kan vi då göra? Det är viktigt att ge resurser till forskning inom psykologin, satsa på arbetsmiljön, satsa på att ge extra stöd till kvinnor (och män) i åldern 30-40 år med barn på sina arbetsplatser.
Anna Starbrink, landstingsråd, Alexandra Charles och Ylwa Westerberg, läkare, talade alla om hur vi kan förbygga detta. Anna berättade bl.a. om deras nya satsning på Kunskapscentrum för psykiatrin som ska verka i båda riktningar och främja både den psykiatriska vården och forskningen.
Alexandra berättade att svensk forskning visar att kvinnor med utmattningssyndrom mår bättre, tänker bättre och får bättre kontakt med känslor efter olika kulturaktiviteter som bland annat dans, teater eller musik. I ett tidigare projekt har vi därför tagit fram Kulturhälsoboxen –
en box innehållandes sex böcker om kultur och hälsa. Böckerna representerar de olika kulturhälsoområdena dans, musik, teater, film/bild, och stillhet.
Ylwa förklarade vikten av att skapa hälsofrämjande arbetsplatser och det är en av arbetslivets stora utmaningar framöver. För ofta är psykiska problem en kombination av det privata livet med arbetet och de krav som ställs.
Solveig Ternström, f.d. riksdagsledamot och skådespelare, läste sedan upp en text skriven av en kvinna som arbetar inom vården. En gripande historia om hur hårt, slitsamt, stressande och tragiskt det kan vara.
Många blev väldigt rörda av det Solveig läste och panelen med Annelie Nordström, ordförande Kommunal, Johan Åhlin, filosofie doktor, Umeå Universitet, Emilia Liljefrost, senior analytiker Arbetsmiljöverket och Lena Flyckt talade sedan om dessa problem inom vården.
Det finns inte tillräckligt med vårdbiträden och undersköterskor idag och det saknas tid vilket leder till sämre kvalitet i vården. Personalen är stressad och arbetsbelastningen ökar, detta har lett till att det blivit en 40% ökning av arbetsrelaterade sjukdomar orsakade av stress inom kommunal.
Kvällen avslutades trots tung statistik och skrämmande fakta med ett trevligt mingel
Fr. v Ylwa Westerberg, Alexandra Charles, Paula Ternström, Anders Milton,
Llena Flyckt, Karin Schenck-Gustafsson
Solveig Ternström
Eftermiddagsmingel på M/S Sigrid